Skrivet av Edvin Uddfalk

7 maj, 2020

Vad är SEO? Vi förklarar sökmotoroptimering

Vad är SEO? Vi förklarar det genom en liknelse med Instagram

Sökmotoroptimering är ett sånt där typiskt ord som många ryser bara av att höra. Anledningen är ofta att man någon gång hört att sökmotoroptimering (eller SEO) är något man behöver vara ett tekniskt geni för att klara av. Föreställningen att det kräver teknisk kompetens, är tidskrävande och att man behöver vara expert på det innan man börjar arbeta med det är väldigt vanlig. Men stämmer det?

Under mina fem år som webbdesigner och utvecklare på en av Sveriges största SEO-byråer har jag jobbat med otaligt många SEO-experter och det som förvånat mig är hur många av dem som knappt hade någon teknisk kompetens överhuvudtaget. Många SEO-experter är självbetitlade och har ofta enbart kompetens inom sökmotoroptimering. Enligt mig är det väldigt viktigt att ha minst lika hög kompetens i angränsande områden när man jobbar med sökmotoroptimering. Jag pratar givetvis om webb, e-handel, design och kodning. Så behöver man vara expert för att sökmotoroptimera? Självklart inte, men det hjälper att ha grundläggande kunskap innan man sätter igång.

Vad är sökmotoroptimering?

När jag tänker på sökmotoroptimering har jag en tydlig bild i huvudet vad det är, men för många är sökmotoroptimering ett begrepp som är svårt att förstå. Av den anledningen har jag under lång tid försökt hitta en liknelse som kan få den där poletten att trilla ner. Detta är vad jag kommit fram till.

Instagram + hashtags = SEO

Instagram? Vad har det med SEO att göra? Ja det verkar kanske lite konstigt, men när man tänker på det är principen att genom hashtags placera sina bilder i olika sökningar precis samma sak som sökmotoroptimering. Låt oss se lite närmre på det.

Discover fliken – här samlas bilder av sådant som intresserar dig. Instagram har genom ditt sökbeteende lärt sig vad du gillar och är intresserad av och kan därför presentera relevanta bilder i ett beroendeframkallande mönster. Om du har ett öppet Instagram-konto är chansen stor att dina bilder syns hos andra användare som då har visat intresse för de bilder du lägger upp eller för hashtags som du brukar använda.

Instagram
Discover fliken visar ett flöde från många olika Instagram-användare.

Om vi nu ser ditt Instagram-konto som din hemsida och dina bilder som din hemsidas sidor så förstår du kanske också att det är de hashtags som du använder i dina bilder som är hemsidans nyckelord. Genom att använda hashtags på de bilder du laddar upp blir dina bilder relevanta mot olika sökningar och kategorier på Instagram. Desto fler bilder och desto mer hashtags, desto större exponentiell spridning och synlighet för dina bilder. Med andra ord, dina bilder kommer synas oftare och vid fler sökningar.

Effekten av många bilder som syns vid olika sökningar är att din profil, eller ditt Instagram-konto, kommer få många besök och följare. Motsvarigheten är att din hemsida får många besök och förhoppningsvis också konverterar besöken till kunder.

När man pratar om sökmotoroptimering säger man ofta att historiken är extremt viktig. Alltså att alla sidor, inlägg, bloggposter, bilder och länkar som tillsammans bildar historik är viktiga för den totala rankingen hos sökmotorer. Det stämmer givetvis och även denna aspekt går att jämföra med Instagram. Det är nämligen så att desto fler bilder och videor du laddar upp till ditt Instagram-konto desto större blir också ditt arkiv, eller din historik. Om du har tusen bilder i ditt konto pekar samtliga av dessa hela tiden mot olika hashtags och syns i andra användares flöden och sökningar. Detta skapar således fler ingångar till din profil och i slutändan fler följare.

SEO är mer än bara hashtags

Det stämmer förstås att SEO är mycket mer än bara relevanta nyckelord (motsvarande hashtags). Inom sökmotoroptimering spelar extremt många aspekter in och den stora skillnaden mellan Instagram och SEO är att en bild på Instagram med en specifik hashtag kan garantera visningar och synlighet men man har inte samma garanti när det kommer till SEO. Att skapa en sida på din webbplats med ett visst innehåll kommer inte garantera att din sida syns i sökresultatet på exempelvis Google.

Avslutningsvis

Jag tror att denna jämförelse gör det lättare för många att förstå vad SEO faktiskt är. Att fler använder Instagram och förstår relationen mellan hashtags och synlighet gör det lätt att applicera samma tänk i hemsidor och sökmotoroptimering.

Vad tycker du? Fick denna jämförelse dig att förstå vad SEO är? Kommentera gärna vad du tycker nedanför!

Om du vill lära dig mer om sökmotoroptimering erbjuder vi prisvärda digitala SEO kurser, klicka på länken för att läsa mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Wave icon

Få nyheter först

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först att veta vad som händer hos Kurseo.