Skrivet av Edvin Uddfalk

31 juli, 2020

Den ultimata SEO ordlistan med mer Àn 400 ord och fraser

Vi tog oss tiden att slÄ ihop en ordlista med alla ord relevanta till SEO som vi kunde tÀnka oss. Observera att mÄnga termer och ord inom SEO anges pÄ engelska, dÄ det inte finns nÄgon direkt översÀttning.

Tips: Du kan söka pÄ sidan genom att klicka CTRL + F (CMD + F pÄ Mac) och sedan skriva ordet du letar efter.

Absolut URL (Absolut lÀnk, Absolut sökvÀg)

Absolut URL
En absolut lÀnkning pÄ vÄr webbplats

En lÀnk som anvÀnds för intern lÀnkning pÄ en webbplats. Den visar den absoluta (eller fullstÀndiga) sökvÀgen till en fil, HTML-sida, bild eller nÄgot annat du kanske vill lÀnka till pÄ din webbplats. Den hÀr lÀnken anvÀnds som en del av ankartexten och bestÄr av ett http eller https protokoll, ett domÀnnamn, eventuellt en underkatalog och namnet pÄ filen, dokumentet, HTML-sidan, bilden eller nÄgot annat.

Exempel pÄ en ankartext med en absolut sökvÀg:

SEO kurser

Det finns tvĂ„ typer av sökvĂ€gar som anvĂ€nds i intern lĂ€nkning – den ena Ă€r den absoluta och den andra Ă€r en sĂ„ kallad relativ lĂ€nk. Det finns dock inget som tyder pĂ„ att det ena Ă€r mer fördelaktigt Ă€n det andra nĂ€r det gĂ€ller SEO.

Algoritmuppdatering

Varje Àndring av Googles sökalgoritmer eller rankningssystem. Detta inkluderar nya regler eller justeringar av regler som redan finns. Det finns ofta smÄ uppdateringar som gÄr obemÀrkt förbi, men det finns flera större uppdateringar som arbetas fram under ett Är. Dessa kan ha stor inverkan pÄ din SEO rankning.

Stora uppdateringar under de senaste Ă„ren inkluderar Panda, Penguin, Pirate, Hummingbird, Pigeon, Mobile Friendly, RankBrain, Possum och Fred.

Algoritmisk bestraffning

Processen för att din webbplats undertrycks i SERP:erna minskar sökordens sökrankning. De Àr svÄra att mÀrka om du inte hÄller ett öga pÄ nÄgra betydande droppar i din webbplats trafik. Det enda sÀttet att bli av med dem Àr att försöka hitta problem som kanske inte följer Googles riktlinjer och fixa dem.

Alt-tagg (Alt attribut)

En Alt-tagg i en bild pÄ vÄr webbplats

Alt-taggen infogas i bildtaggen i HTML och anvÀnds för att ange alternativ text för en bild. Inklusive en beskrivning av bilden sÄ att skÀrmlÀsare och sökmotorer kan fÄ en uppfattning om vad som finns pÄ det anses vara en bra praxis för tillgÀnglighet och förbÀttrad innehÄllsrelevans.

Genom att anvÀnda nyckelord i din alternativa text för bilden kan du optimera dem för Googles bildsökningstjÀnst.

Ankartext

Ankartexter till vÄra kurser pÄ vÄr webbplats

Ankartext Àr den klickbara texten i en hyperlÀnk. NÀr det gÀller SEO Àr det bÀst att anvÀnda naturligt sprÄk och undvika exakt matchad, överdrivet spammig och nyckelordsrik text nÀr du lÀnkar till andra webbplatser.

Auktoritetswebbplats

morningscore seo tool authority site example
Ett exempel pÄ en auktoritetswebbplats

En webbplats som Àr betrodd av anvÀndaren, dess bransch- och branschexperter. Dessa webbplatser publicerar bÄde tillförlitlig information och lÀnkar till pÄlitliga webbplatser och förtjÀnar ett rykte som en högkvalitativ, kunnig webbplats.

Backlink (inkommande lÀnk, citering, extern lÀnk)

En backlink (eller inkommande lĂ€nk) skapas nĂ€r en annan webbplats lĂ€nkar till din webbplats. I huvudsak Ă€r det en förtorendeutvĂ€xling, en citering som visar att den hĂ€r andra webbplatsen ser din webbplats som vĂ€rdefull och som en relevant kĂ€lla. SEO-effekten fungerar Ă„t bĂ„da hĂ„llen – nĂ€r nĂ„gon lĂ€nkar till dig eller nĂ€r du lĂ€nkar till andra webbplatser.

En effektiv inkommande lÀnk har hög lÀnkauktoritet och lÀnkrelevans.

Antalet inkommande lÀnkar till en specifik webbplats Àr en av de viktigaste faktorerna vid bestÀmning av dess sidrankning.

Baidu

Baidu Àr Kinas populÀraste sökmotor

Baidu Àr den mest populÀra sökmotorn i Kina med en marknadsandel pÄ ungefÀr 70% och en marknadsandel pÄ 1,3% vÀrlden över. Baidu erbjuder nÀstan samma tjÀnster som Google men endast i Kina.

Bait and switch (kodbyte)

Detta SEO ord syftar till en “svart hatt” teknik inom SEO dĂ€r du anvĂ€nder visst innehĂ„ll pĂ„ en webbsida för att ranka högt i sökresultat. Sedan, efter att du Ă€r nöjd med rankningen, byts innehĂ„llet pĂ„ webbsidan ut mot nĂ„got annat.

Banner blindness (annonsblind)

Ett vÀlkÀnt fenomen som beskriver mÀnniskors tendens att ignorera element pÄ webbsidor som de anser vara reklam. Annonser betraktas som avbrytande och meningslösa för anvÀndarna och de filtrerar bort dem medan de scrollar igenom webbsidor och letar efter sÄnt som istÀllet Àr viktigt.

Bing

Bing Àr en sökmotor som Àgs av Microsoft

En sökmotor som Àgs av Microsoft med en marknadsandel pÄ 3,1% över hela vÀrlden. Enligt forskning bor 85% av Bing-anvÀndarna i USA, 87% av anvÀndarna anvÀnder det pÄ grund av Internet Explorer, de Àr till största delen 35+, mindre tekniska och har större benÀgenhet att ha barn. Enligt viss statistik spenderar Bing-anvÀndare 25% mer tid Àn anvÀndare pÄ andra sökmotorer.

Black hat SEO

SEO glossary definition of Black hat SEO
Black Hat SEO

Black hat SEO (pÄ svenska, Svart hatt SEO) Àr nÀr nÄgon försöker förbÀttra rankningen genom att anvÀnda taktiker och metoder som strider mot sökmotorernas riktlinjer. Dessa taktiker gÄr ut pÄ att skapa innehÄll som Àr avsett att manipulera sökmotorn och tenderar att ignorera den mÀnskliga publiken och deras upplevelse. De inkluderar taktiker som cloaking, betalda lÀnkar, överoptimering, dolda texter, Bait och switch och fler.

Bloggkommentarer

Bloggkommentarer var en mycket populÀr lÀnkbyggnadstaktik dÀr du kunde hitta en bloggartikel som var relevant för din nisch och lÀmna en kommentar med en lÀnk till din webbplats.

Idag Ă€r denna taktik mer orsak till debatt. Eftersom det missbrukades och folk började kommentera i bloggartiklar som lĂ€mnade lĂ€nkar och irrelevanta kommentarer överallt, tillĂ€mpar kommentarsektioner nu ofta en “nofollow” pĂ„ lĂ€nkar. Google stoppade ocksĂ„ denna praxis genom att straffa lĂ€nkar frĂ„n irrelevanta webbplatser.

Som du förstÄr kan denna taktik skada din webbplats mer Àn den hjÀlper. Med det sagt finns det fortfarande tillfÀllen dÀr detta Àr lÀmpligt. Om du lÀmnar en vÀrdefull kommentar i en bloggartikel kan du hjÀlpa din webbplats att bygga varumÀrkeskÀnnedom i din nisch och resultera i sökningar efter din webbplats. Du kanske inte fÄr lÀnkkraft, men du kan förvÀnta dig eventuell trafikökning.

Bounce rate (Avvisningsfrekvens)

Statistik som visar hur mÄnga besökare som kom till din webbplats och sedan lÀmnade omedelbart utan att utföra nÄgra ÄtgÀrder eller surfa pÄ nÄgon av dina andra sidor. En tumregel Àr; lÀgre avvisningsfrekvens, desto bÀttre.

Att ha en hög avvisningsfrekvens (över 70%) Àr en anledning till oro och kan orsakas av mÄnga olika problem som lÄngsam sidladdning, innehÄll av lÄg kvalitet, överanvÀndning av annonser eller att dina besökare inte tycker att din webbplats Àr relevant för de sökord de anvÀnde.

VarumÀrkesbyggande nyckelord (varumÀrkesnyckelord, varumÀrkesord)

Detta Àr nyckelord och fraser som innehÄller namnet pÄ ditt företag eller ditt varumÀrke och olika varianter av det. Det pÄgÄr debatt om hur man bÀst anvÀnder varumÀrkesnyckelord i sin sökmotoroptimering och marknadsföring.

SEO specialister hÀvdar ofta att det inte finns nÄgot behov av att spendera pengar för att ranka pÄ sÄdana nyckelord eftersom att om du istÀllet anvÀnder SEO pÄ ett smart sÀtt kommer du att ranka högre pÄ de sökorden organiskt ÀndÄ.

VarumÀrkesomnÀmnande lÀnkbyggande

Detta Àr en lÀnkbyggnadstaktik som innebÀr att du söker upp webbsidor som nÀmner ditt varumÀrke, din tjÀnst, produkt eller personliga namn, utan att lÀnka till dig. Du kontaktar sedan dessa webbplatser (eller de som Àr relevanta och har en anstÀndig domÀnauktoritet) och ber dem lÀgga till en backlink (inkommande lÀnk) till din webbplats. Detta Àr en taktik som har en hög avkastning pÄ tiden man lÀgger pÄ det eftersom chansen att webbplatsen du kontaktar ger dig en backlink Àr mycket hög.

Du kan anvÀnda Google Alerts för att spÄra alla omnÀmnanden av ditt varumÀrke, en tjÀnst eller produkt.

Brödsmulor (synlig sökvÀg)

En typ av sekundÀrnavigering som hjÀlper anvÀndaren att ta reda pÄ deras plats pÄ din webbplats. LÀnkar visas horisontellt och ger en lÀnk till varje föregÄende sida pÄ webbplatsen.

Exempel: Hem > Kurser > SEO kurser > SEO kurs – Steg 1

Detta Àr fördelaktigt för bÄde anvÀndarupplevelse och genomsökning för sökmotorer, eftersom det ger en förbÀttrad intern lÀnkstruktur för stora webbplatser.

De kan ocksÄ visas i sökresultaten istÀllet för den vanliga webbadressen. Detta skapar lÀnkar som Àr lÀsbara och anvÀndarvÀnliga. Du kan stÀlla in det hÀr pÄ egen hand om du anvÀnder en WordPress-webbplats med Yoast-tillÀgget.

Bred nyckelordsmatchning

Ett alternativ för matchning av nyckelord i Google-annonser. NÀr du anvÀnder bred matchning för ett sökord visas din annons för sökningar som innehÄller det sökordet eller ett liknande. Detta inkluderar fraser, singulÀra eller plurala former, felstavningar, synonymer och relaterade sökningar.

Bruten lÀnk

En bruten lÀnk Àr i grund och botten en lÀnk som inte fungerar. Detta kan bero pÄ en felaktig URL eller en raderad lÀnkad sida och hÀnder vanligtvis nÀr en sida flyttas eller byter namn. Det kan pÄverka din SEO negativt och minska rankningen hos sökmotorerna eftersom det kan hindra sökrobotar frÄn att indexera din webbplats.

Uppmaning (Call to action, CTA)

En SEO-term som refererar till en webbplatsuppmaning (vanligtvis en knapp) som Àr utformad för att fÄ ett omedelbar uppmÀrksamhet frÄn en webbplatsbesökare. Dessa triggers anvÀnder vanligtvis uppmanande ord som Àr avsedda att övertyga besökarna att utföra en viss handling, som Köp, Registrera, Ring oss, Registrera dig och sÄ vidare.

Att ha en tydlig uppmaning till en mÄlsida förbÀttrar SEOn eftersom det kommer att hjÀlpa dina besökare att avgöra vad deras nÀsta steg Àr. DÄ ökar tiden per besök pÄ webbplatsen och avvisningsfrekvensen minskar.

Kanonins URL

If you happen to have duplicate content on your website, search engines will not know which one to show in their results. This is why you need to pick one as the original and set a canonical URL on all the other pages pointing to the original. This you do by using a canonical tag (rel=”canonical”) in a piece of code that looks like this in each one of the copy pages. As far as the search engine is concerned, this merges all the pages into one.

Cascading Style Sheets (Stilmallar, CSS)

CSS Àr ett sprÄk som definierar utseendet pÄ ett HTML-dokument. Varje webbplats har en eller flera CSS-filer dÀr varje element bestÀms i storlek, fÀrg, layout osv. HÀr kan vi stÀlla in interaktioner, animationer, anvÀndarvÀnlighet, typsnitt med mera.

Churn & burn SEO (Rank n’ bank)

En SEO-strategi (Svart hatt SEO) dÀr du spammar en webbplats med lÀnkar som fÄr den att rankas högt pÄ mycket kort tid. Webbplatsen straffas sÄ smÄningom, varefter Àgaren tar bort den, men fram till dess kan webbplatsen göra intÀkter.

Click through rate (Klickfrekvens, CTR)

Visar personer i procent som klickar in pÄ din webbplats efter att den har visats i sökresultaten. Det berÀknas genom att dela antalet klick med antalet visningar.

Clickbait

En lĂ€nk som Ă€r avsedd att locka anvĂ€ndaren att klicka pĂ„ den. Dessa lĂ€nkar anvĂ€nder antingen ankartexter eller rubriker som skrivs utifrĂ„n anvĂ€ndarens nyfikenhet. Med hjĂ€lp av ord och fraser som “otroligt”, “fantastiskt”, “ultimat” “mĂ„ste se” och “du kommer inte att tro” har dessa lĂ€nkar en chans att öka deras CTR (klickfrekvens).

Att anvÀnda clickbait kan öka trafiken till din webbplats men tÀnk pÄ om det Àr relevant att anvÀnda den sortens marknadsföringstaktik först och se till att den Àr lÀmplig för din specifika bransch.

Konkurrentanalys

UtvÀrdera konkurrenterna som rankar pÄ samma nyckelord som du gör eller tillhör samma nisch. En konkurrentanalys hjÀlper dig ta reda pÄ vilken taktik som fungerar i din nisch och vilka omrÄden du bör prioritera.

Det Àr en mycket anvÀndbar metod för:

 • upptĂ€cka nyckelord som du kan anvĂ€nda
 • upptĂ€cka nya möjligheter för backlink
 • fĂ„ innehĂ„llsidĂ©er
 • fĂ„ idĂ©er för att optimera sökresultatens titel och beskrivning

InnehÄll

InnehÄll Àr all information som finns tillgÀnglig pÄ en webbplats. Det kan vara texter, bilder, videor och animationer. NÀr det gÀller SEO Àr innehÄll en viktig faktor för att locka till sig trafik och pÄverka anvÀndarupplevelsen.

Content Management System (Uppdateringsverktyg, CMS)

CMS Àr en dynamisk webbplats dÀr flera anvÀndare kan redigera, uppdatera och underhÄlla innehÄllet. De Àr relativt enkla att lÀra sig hantera och enkla att installera. Ett av de mest populÀra exemplen pÄ ett CMS Àr WordPress.

Inom SEO Ă€r det lite av en avvĂ€gning – en webbplats kan skapas inom nĂ„gra minuter med hjĂ€lp av fĂ€rdiga mallar, men du har ingen kontroll över koden. SĂ„ nĂ€r mallen anvĂ€nds kommer du inte att kunna göra nĂ„gra Ă€ndringar för bĂ€ttre SEO. Å andra sidan Ă€r detta idealiskt för mĂ€nniskor som inte kan eller vill hantera kod. Det finns mĂ„nga SEO-tillĂ€gg du kan anvĂ€nda för att hjĂ€lpa till med SEO-metoder.

Content marketing (marknadsföring av innehÄll)

En marknadsföringsmetod som fokuserar pÄ att skapa och dela vÀrdefull information med hög kvalitet (i form av video, ljud eller text). Syftet Àr att locka intresse och uppfattas som en trovÀrdig kÀlla, sÄ att du fÄr mer synlighet och ökar varumÀrkesmedvetenheten.

Content spinning (Article spinning)

En billig SEO-teknik dÀr samma artikel skrivs om, med hjÀlp av synonymer eller genom att Àndra ordning i meningarna. PÄ detta sÀtt skapas mÄnga olika artiklar i hopp om att Google inte flaggar dem som duplikat. Dessa artiklar publiceras över hela webben och lÀnkar tillbaka till originalet. Det Àr en riskabel Svart hatt SEO-taktik som nu kan göras med olika program.

Som ansvarsfriskrivning Àndrar författare ofta innehÄll i artiklar för att minska likhetsgraden, men om detta görs för bara en liten del av ditt innehÄll och du bara publicerar det en gÄng har du inget att oroa dig för.

InnehÄllssyndikering (artikelsyndikering, syndikerat innehÄll)

En metod dÀr innehÄll publiceras pÄ en annan webbplats sÄ att man kan nÄ nya mÄlgrupper, öka trafiken och bygga lÀnkar. Denna metod faller emellertid inom duplicerat innehÄll, vilket innebÀr att den andra webbplatsen högst troligt rankas bÀttre Àn din pÄ ditt eget inlÀgg om den har mer auktoritet. Det innebÀr minimal anstrÀngning, du bör dock vÀga alla för- och nackdelar innan du gör detta.

Konvertering

En handling för att fÄ anvÀndaren att utföra en önskad ÄtgÀrd. Som exempel intrÀffar detta varje gÄng en webbplatsbesökare registrerar sig, laddar ner en e-bok, följer en lÀnk frÄn din e-post eller interagerar med en uppmaning.

Konverteringsgrad

Den procentandel av anvÀndare som utförde det önskade mÄlet (gjort en konvertering) av alla anvÀndare som har sett din webbplats CTA som var avsedd för besökarens konvertering.

Konverteringsoptimering (CRO)

Konsten att anvÀnda olika taktiker för att öka andelen besökare som konverterar till kunder.

SEO och CRO gÄr hand i hand och kompletterar varandra perfekt. SEO Àr tÀnkt att driva trafik till webbplatsen och CRO Àr tÀnkt att konvertera och se till att webbplatsen genererar intÀkter. Insikter och data frÄn din CRO bör ocksÄ anvÀndas för att hitta problem och göra SEOn bÀttre.

Kopierat innehÄll

Kopierat innehĂ„ll Ă€r innehĂ„ll som har kopierats och klistrats in frĂ„n en annan kĂ€lla. Ibland Ă€r det bara bitar av innehĂ„ll och andra gĂ„nger har hela sidor hackats upp och sedan klistrats ihop och skapat nĂ„got som till synes Ă€r nytt. Vissa ord kan ersĂ€ttas med synonymer, eller sĂ„ kan alla av samma ord ersĂ€ttas med ett annat i hela texten med funktionen “hitta och ersĂ€tt”. Detta Ă€r en mer riskfylld version av duplicerat innehĂ„ll eftersom det kan vilseleda sökmotorer och kan orsaka en röd flagga.

HörnstensinnehÄll (Cornerstone content)

De viktigaste, mest omfattande artiklarna pÄ din webbplats. De Àr av hög kvalitet, lÀtta att lÀsa och tÀcker allt som Àr viktigt i ett specifikt Àmne. Det Àr vanligtvis artiklar som Àr i mitten av din lÀnkstruktur och lÀnkar till mÄnga av dina webbsidor.

Om du anvÀnder en WordPress-webbplats kan du markera ett inlÀgg som hörnstensinnehÄll med Yoast-pluginet.

Cost per acquisition (CPA, Cost per action, Pay per acquisition, Pay per action)

En prissÀttningsmodell dÀr du betalar nÀr en viss ÄtgÀrd utförs av en anvÀndare. Exempel pÄ en ÄtgÀrd kan vara en försÀljning, nedladdning, registrering eller ett besök pÄ din webbplats.

Cost per click (Kostnad per klick, CPC, Pay Per Click, PPC)

En betalningsmetod som anvÀnds av GoogleAds dÀr annonspriset Àr baserat pÄ antalet klick som en annons fÄr.

Cost per thousand impressions (CPM, Cost per mille)

En prismodell som anvÀnds av GoogleAds dÀr du betalar för varje tusen gÄnger din annons har visats.

Crawl (Crawling)

Processen som utförs av en sökmotors sökrobotar dÀr hela webbplatsens innehÄll och kod analyseras. I förenklade termer hÀnder detta genom att sökroboten följer alla interna och externa lÀnkar. Detta bestÀmmer webbplatsens relevans pÄ olika sökord och sökfraser.

Crawlability

Crawlability refererar till processen för att göra det möjligt för sökrobotarna att enkelt navigera, förstÄ och hitta innehÄll pÄ din webbplats och dÀrefter indexera den. Webbplatssökbarhet kan förbÀttras genom att skapa en XML-sitemap, undvika förÀldralösa sidor genom effektiv intern lÀnkning, optimering av webbplatshastighet, bilder och video och korrekt anvÀndning av omdirigeringar.

Crawler (Bot, Spider, Web crawler, Googlebot)

En algoritm som anvÀnds för att skanna och analysera webbplatser för att rangordna och indexera dem i sökresultaten.

Crawl budget

Framtaget av genomsökningshastighet och efterfrÄgan pÄ genomsökning, beskriver genomsökningsbudgeten antalet webbadresser som din webbplats kommer att genomsöka. Detta pÄverkar inte smÄ webbplatser. Större webbplatser bör dock ta hÀnsyn till detta eftersom sidor med inaktivt innehÄll som finns nÄgonstans i din lÀnkhierarki (sÀrskilt om din webbplats inte Àr sÀrskilt populÀr eller hÀlsosam) eventuellt kommer att förbises och ignoreras.

Crawl depth

Crawl depth (genomsökningsdjup) Àr i vilken utstrÀckning sökmotorn indexerar en webbplats. Du kan kontrollera detta genom att testa ditt siddjup, vilket innebÀr att du ser hur mÄnga klick du behöver för att nÄ en sida med start frÄn startsidan. Ju djupare sidans position Àr, desto svÄrare blir det att den rankas bra i sökresultaten.

Du kan redicera effekten av det hÀr problemet genom att anvÀnda breadcrumb-navigering och interna lÀnkar.

Crawl demand

Som en del av genomsökningsbudgeten beskriver crawlbehovet hur stor betydelse sökmotorn lÀgger pÄ en specifik URL. Ju djupare sidan finns i lÀnkstrukturen (mer Àn fyra klick frÄn startsidan till exempel), desto mindre viktig Àr den.

Crawl rate (Crawl rate limit)

En del av genomsökningsbudgeten, detta Àr en teknisk begrÀnsning i algoritmen. Ett specifikt antal sidor som spindeln kommer att indexera den dagen. Detta nummer kan minskas ytterligare för din webbplats om Google inte tycker att din webbplats Àr sÀrskilt relevant.

Cross-lÀnka

LÀnka domÀner som Àgs av samma företag eller person till varandra. Detta ska inte vara ett problem om webbplatserna Àr relevanta till varandra och det inte finns överdrivet mÄnga lÀnkar. Exakt matchande ankartext och lÀnkande över hela webbplatsen bör undvikas för att minska risken för straff.

Samlat innehÄll

InnehÄll som man sjÀlv inte skapat, men anser att det Àr mycket relevant och vÀrdefullt för sina egna besökare. Man organiserar om det och presenterar det sedan för dem. Syftet Àr att skapa ett kunskapsnav som anvÀndarna ofta kommer att besöka för att fÄ information om nischen, vilket gör dig till en influencer och en expert.

Data

Data inom SEO
Data Àr sÀrskilda delar av information som skickas elektroniskt mellan maskiner

SÀrskilda delar av information. I SEO-termer innebÀr det vanligtvis analytisk information som anvÀnds för att avgöra vilka vÄra besökare Àr och hur de interagerar med en webbplats.

Dead-end-sida

Om du har en webbsida utan lÀnkar skapar det en ÄtervÀndsgrÀnd för dina besökare och sökmotorer som dÄ inte ges nÄgot annat val Àn att lÀmna webbplatsen.

Detta undviks lÀtt genom att inkludera lÀnkar i ditt sidhuvud/sidfot, brödsmulor eller lÀnkar som föreslÄr nÀsta steg för besökaren.

De-indexering

Processen att ta bort en webbsida frĂ„n sökmotorn sĂ„ att den inte kan visas pĂ„ resultatsidorna. Detta görs genom att stĂ€lla in vĂ€rdet pĂ„ meta-taggen för HTML-robotar till ”noindex”.

Anledningen till att du kanske vill ha en avindexerad sida kan vara om du har en sida som tjÀnar ett syfte, men att den inte nödvÀndigtvis behöver rankas av sökmotorer. Exempel pÄ dessa sidor kan vara inloggnings- och tacksidor.

Deep linking (djup lÀnkning)

En metod som anvÀnder interna lÀnkar inom webbplatsens innehÄll. I grunden Àr en djup lÀnk vilken lÀnk som helst frÄn en webbsida pÄ en webbplats till en annan webbsida pÄ samma webbplats. Detta anvÀnds i uppmaningar eller inom inlÀgg, dÀr en lÀnk anvÀnds för att leda besökaren till en sida med mer informativt innehÄll.

Detta Àr en viktig SEO-metod för att sprida lÀnkvÀrde i dina olika webbsidor och förlÀnga besökarnas vistelsetid och engagemang.

Direkt trafik

Antalet besök pÄ din webbplats dÀr besökaren skrev in din exakta webbadress (URL) i webblÀsaren.

Avvisande lÀnkar

Inte alla inkommande lÀnkar Àr bra för din webbplats. Inkommande lÀnkar frÄn icke-relevanta webbplatser och opÄlitliga kÀllor betraktas som dÄliga och kan fÄ dig att straffas eller som minst ha en negativ effekt pÄ din SEO.

Det Àr hÀr Googles verktyg för Disavow-lÀnkar hjÀlper dig att meddela Google att du inte vill ha en viss lÀnk frÄn en extern webbplats som beaktas nÀr din sida rankas.

Dofollow lÀnk

Alla inkommande och interna lĂ€nkar Ă€r som standard dofollow-lĂ€nkar, vilket innebĂ€r att de passerar det man kallar “lĂ€nkjuice” och lĂ„ter sökrobotar följa dem. Detta hjĂ€lper en sidas placering i sökresultaten.

DomÀn

Platsen för en webbplats visas vanligtvis som ett domÀnnamn eller en IP-adress.

DomÀnnamn

Ett domÀnnamn Àr den text som mÀnniskor skriver i webblÀsarens adressfÀlt för att komma till en webbplats (www.dindoman.se). Det Àr en av rankningsfaktorerna i Googles algoritm, sÄ det Àr en bra idé att göra den SEO-vÀnlig.

DomÀnnamn i adressbaren
DomÀnnamn visat i adressfÀltet

DomÀnauktoritet

DomÀnauktoritet berÀttar en webbplats relevans för sin bransch eller ÀmnesomrÄde. Det Àr ett mÀtvÀrde som mÀter hur bra webbplatsen kommer att fungera i sökresultaten och hur konkurrenskraftig den Àr jÀmfört med andra webbplatser inom samma nisch.

Du kan förbÀttra din genom att till exempel skapa fler inkommande lÀnkar frÄn ansedda relevanta webbplatser.

Doorway page (Gateway page, Entry page, Jump page, Bridge page, Portal page)

Skapas för att manipulera sökmotorn och rangordnas högt pÄ specifika fraser och nyckelord nÀr de har innehÄll av lÄg kvalitet. Dessa sidor Àr skapade för att generera intÀkter frÄn annonser och affiliate-lÀnkar.

DuckDuckGo

En sökmotor som lÀgger vikt vid anvÀndarnas integritet och inte anvÀnder personliga sökresultat (annonser). Detta innebÀr att anvÀndarna inte profileras och att alla anvÀndare fÄr samma resultat för ett specifikt sökord.

DuckDuckGo har 4,7 miljoner dagliga anvÀndare, 50% av dem kommer frÄn USA och 45% Àr europeiska.

Duplicerat innehÄll

Duplicerat innehÄll Àr nÀr innehÄll visas pÄ mer Àn en webbsida (inom samma domÀn eller pÄ olika sidor). Problemet med duplicerat innehÄll Àr att nÀr en sökmotorbot hittar det kommer den inte att kunna avgöra vilken domÀn som har mest relevans för Àmnet.

Men duplicerat innehÄll Àr ocksÄ en vanlig förekomst pÄ en webbplats. Om du till exempel har en separat mobilversion eller en speglad version av din webbplats som utvecklingsserver finns risken att de klassas som duplicerade.

Besökstid

Detta Ă€r den tid besökaren tillbringar pĂ„ din webbplats efter att ha klickat pĂ„ den i sökresultatet. LĂ€ngre Ă€r bĂ€ttre eftersom det visar att besökaren har hittat relevant och engagerande innehĂ„ll. Om tiden Ă€r mycket kort anses den vara en “studs”.

Dynamisk URL (Dynamisk lÀnk)

En webbadress till en webbsida dÀr innehÄll lagras i en databas och hÀmtas av en anvÀndarfrÄga. Dessa sidor kan bara ha en HTML-fil, men innehÄllet kommer att vara unikt varje gÄng databasen frÄgas. DÀrför Àndras URL:en varje gÄng det finns en ny frÄga. Dessa webbadresser Àr icke-beskrivande och kan inte lÀsas av mÀnniskor eftersom de endast innehÄller lÀnkparametrar.

Expertise-Authority-Trust (E-A-T)

Googles indikator för sidkvalitet som pÄverkar rankningen. Du kan öka din E-A-T poÀng genom att

 • se till att du har gott om innehĂ„ll som uppdateras och redigeras ofta (hĂ„ll innehĂ„llet uppdaterat)
 • ha en bra anvĂ€ndarupplevelse
 • ha ett gott rykte online och webbplats (gör dig till en resurs för relevanta webbplatser)

Redaktionell lÀnk (naturliga lÀnkar, organiska lÀnkar)

Den bÀsta inkommande lÀnken du kan önska dig. De Àr inkluderade i en stark lÀnkprofil och de varken betalas för eller begÀrs. Dessa Àr lÀnkar placerade i redaktionellt innehÄll och tjÀnar samma syfte som en citering, vilket innebÀr att författaren till innehÄllet har namngivit dig som en pÄlitlig kunskapskÀlla om Àmnet och anser att deras lÀsare kommer att hitta lÀnken vÀrdefull och anvÀndbar.

Ego-Bait

En av lÀnkbyggnadstaktikerna dÀr du lÀnkar till ett företag, person eller organisation i ditt innehÄll och kontaktar dem sedan i hopp om att de kan besvara gesten med en lÀnk tillbaka.

Exakt ankartexts-matchning

NÀr ankartexten beskriver Àmnet pÄ webbsidan den lÀnkar till extremt nÀra, anses den vara en exakt matchning. NÀr det gÀller just denna sida skulle ankartexten för exakt matchning vara SEO-ordlista.

Exakt nyckelords-matchning

En SEO-fras som refererar till ett sökordsmatchningsalternativ i Google Ads. Din annons visas bara i sökresultat om anvÀndaren skriver in det exakta ordet eller frasen i precis rÀtt ordning.

Expertdokument

Expertdokument anvÀnds av Googles Hilltop-algoritm för att bestÀmma relevans. Dessa expertdokument kan vara informationsrika PDFer, e-böcker eller webbsidor med guider om ett visst Àmne.

Utvalda utdrag (Direkt svar)

NÀr en sökterm Àr i form av en frÄga kan den första listan i sökresultaten vara i form av ett utdrag. Det visas i en ruta med en svarsöversikt och webbplatslÀnken under. Det finns inte mycket man kan göra för att ha sin webbplats att visas i utdraget. Google avgör programmatiskt vilken webbplats som bÀst svarar pÄ frÄgan och visar den. Det enda man kan pÄverka Àr att istÀllet förhindra Google frÄn att anvÀnda en webbplats för det presenterade utdraget med hjÀlp av nosnippet-taggen.

FÀrskhet (fÀrskhetsfaktor, freshness factor)

En av Googles rankningssignaler. Nytt eller nyligen uppdaterat innehÄll betraktas som nytt och fÄr poÀng av Google. Det finns naturligtvis en del innehÄll som inte behöver uppdateras för att vara relevant, samtidigt som innehÄll som hÀnvisar till trender, nyheter, heta Àmnen, uppdateringar och Äterkommande hÀndelser mÄste uppdateras regelbundet.

Google kontrollerar trender i sökvolymen efter ett sökord innan man avgör hur relevant fÀrskhet Àr för det.

Geografisk plats (Geotargeting)

En metod för att rikta in sig pÄ anvÀndare baserat pÄ deras geografiska plats. Detta görs vanligtvis för att visa olika innehÄll eller annonser för besökare beroende pÄ var de Àr.

Google (Google sök, Google Webbsök)

VÀrldens mest populÀra sökmotor med en marknadsandel pÄ 90,91% och en mÀngd andra tjÀnster och verktyg.

HÀr Àr nÄgra av de verktyg och tjÀnster som Àr viktiga för SEO:

 • Google Keyword Planner
 • Google Alerts
 • Google Analytics
 • Google Maps
 • Google Mobile-Friendly Test
 • Google My Business
 • Google PageSpeed Insights
 • Google Search Console
 • Google Trends
 • Google Webmaster Tools
 • YouTube

Google+

Googles sociala nÀtverkstjÀnst dÀr anvÀndare kan skapa profiler, organisera i delningsgrupper (som heter cirklar) och gÄ med i grupper. Företag och organisationer kan skapa en Google+ sida (som pÄ Facebook) för att ansluta till och kommunicera med sin fanbase.

InnehÄllet du publicerar dÀr indexeras omedelbart, sÄ det bör anvÀndas som ett SEO-verktyg för ranking.

Google Ads

En annonstjÀnst utvecklad av Google dÀr man lÀgger bud pÄ nyckelord för att ens annonser ska visas i Google och dess annonsnÀtverk.

Google Alerts

En aviseringstjÀnst för innehÄllsÀndringar. Du kan stÀlla in den för att följa olika nyckelord och fraser och fÄ ett e-postmeddelande nÀr innehÄllet med dessa nyckelord blir indexerat.

NÄgra av nyckelorden du kan spÄra Àr ditt namn, tjÀnst, din produkt eller företagsnamn.

Google Analytics

Googles webbanalystjÀnst som ger dig exakta data om anvÀndningen av din webbplats.

NÀr du har lagt till spÄrningskoden till din webbplats fÄr du detaljerad information om din webbplatstrafik. Det finns mÄnga segmenteringsalternativ. Med dem kan du spÄra dina anvÀndare, deras geografiska plats, intressen, enheter som de anvÀnder för att komma Ät din webbplats, deras vistelsetid och avvisningsfrekvens.

Du kan ocksÄ fÄ information om hur mycket trafik du fÄr frÄn hÀnvisningar, hur mycket som Àr direkt och vilken procentandel av den som Àr organisk. Slutligen kan du se hur din webbplats presterar vad gÀller hastighet och innehÄll.

Google Autocomplete

En sökfunktion som ger förslag medan anvĂ€ndaren skriver in frĂ„gan i sökrutan. Det Ă€r en utmĂ€rkt kĂ€lla för nyckelordsidĂ©er med “long tail” eftersom det visar de vanligaste sökningarna.

Google-bombning

Ett försök att manipulera sökmotorns resultat och fÄ en sökfrÄga att returnera en person eller organisation som inte Àr relaterad till sökordet. Detta görs mest för humoristiska eller satiriska ÀndamÄl.

Google bowling

En Svart hatt SEO-metod dÀr du skapar inkommande lÀnkar Ät dina konkurrenter pÄ spam-klassade, icke-relevanta webbplatser i ett försök att fÄ konkurrenten straffad, vilket ska minska deras rankning i sökresultaten.

Google Fred (Googles Fred uppdatering)

En stor algoritmisk uppdatering av Googles sök- och rankningssystem. SlÀpptes i mars 2017. Det rankar ned webbplatser som har skapats endast för att fyllas med annonser och lÀnkar.

Google Hummingbird (Googles Hummingbird uppdatering)

En annan stor algoritmisk uppdatering av Googles sök- och rankningssystem. SlÀpptes i augusti 2013. Det förbÀttrar sökresultaten genom att ta anvÀndarens avsikt i Ätanke istÀllet för att fokusera pÄ exakt matchande nyckelord.

Google Keyword Planner

Ett verktyg för sökordsplanering som Àr en del av Google Ads. Du kan anvÀnda det pÄ tvÄ sÀtt. Skaffa nyckelordsidéer baserade pÄ ord, fraser eller en webbadress. Du kan ocksÄ anvÀnda din befintliga sökordslista och fÄ data för den, inklusive genomsnittlig sökvolym för det senaste Äret och det förvÀntade antalet klick och visningar under de kommande 30 dagarna.

Google Maps (Google Kartsök)

En webbtjĂ€nst som erbjuder traditionella vĂ€gkartor, satellitbilder och 360 graders panoramautsikt över gator. Att listas hĂ€r Ă€r mycket viktigt för din lokala SEO eftersom det ökar dina chanser att visas i ett utvalt utdrag som kallas “kartpaketet”.

Google Mobile-Friendly Test

Under de senaste Ären har Google lagt mer och mer vikt pÄ responsiva, mobilvÀnliga webbplatser. Eftersom sÄ mÄnga anvÀndare nu surfar frÄn sina mobiler och Google sÀtter en hög standard pÄ god anvÀndarupplevelse, har mobilvÀnlighet blivit en viktig rankingsfaktor.

Du kan testa mobilvÀnligheten pÄ alla webbsidor pÄ din webbplats med https://search.google.com/test/mobile-friendly.

Det ger dig en poÀng och en detaljerad lista över problem (och hur du ÄtgÀrdar dem). Vi har skrivit ett blogginlÀgg om hur du sjÀlv gör din hemsida responsiv och mobilanpassad.

Googles mobilvÀnliga uppdatering

En stor algoritmisk uppdatering av Googles sök- och rankningssystem. Den hÀr uppdateringen slÀpptes i april 2015. Rankar ned webbplatser som inte Àr optimerade för mobiltelefoner och smartphones.

Google My Business

Med Google My Business kan du skapa och uppdatera din företagsinformation. Informationen du anger hÀr kommer att anvÀndas i lokala sökresultat och visa ditt företag pÄ Google-kartan. Det kommer ocksÄ att anvÀndas för att visa en affÀrspanel till höger om de traditionella sökresultaten i sökresultaten. Den hÀr panelen innehÄller bilder, kartplats, anvÀndargenerat innehÄll (recensioner), information om dina öppettider, telefon och webbplats.

Google PageSpeed Insights

Ett verktyg skapat för att analysera webbplatsens innehÄll för att bestÀmma sidhastigheten och visa dig vad du ska göra för att göra den snabbare.

Google Panda (Googles Panda uppdatering)

En stor algoritmisk uppdatering av Googles sök- och rankningssystem. SlÀpptes i februari 2011. Den fokuserar pÄ kvaliteten pÄ webbplatsens innehÄll och rankar ned webbsidor med duplicerat, plagierat, tunt eller lÄgt kvalitetsinnehÄll.

Google bestraffning

En negativ inverkan pÄ din sökrankning pÄ grund av en manuell ÄtgÀrd eller en algoritmisk bestraffning. Detta sker pÄ grund av en uppdatering av sökalgoritmen eller för att du inte följde Googles riktlinjer.

Google Penguin (Googles Penguin uppdatering)

En stor algoritmisk uppdatering av Googles sök- och rankningssystem. SlÀpptes i april 2012. Den hÀr uppdateringen granskar lÀnkprofiler för att identifiera och ranka ned webbplatser som anvÀnder manipulerande, spam-klassade lÀnkar och överoptimerade ankartexter.

Google Pigeon (Googles Pigeon uppdatering)

En stor algoritmisk uppdatering av Googles sök- och rankningssystem. SlÀpptes 2014. Den svetsade samman Googles webbsökning med Google Maps och började anvÀnda plats som en nyckelfaktor i rankningen.

Google Pirate (Googles Pirate uppdatering)

En stor algoritmisk uppdatering av Googles sök- och rankningssystem. SlÀpptes i oktober 2014. Den rankar ned webbplatser som hade piratkopierat innehÄll tillgÀngligt för besökare att ladda ned.

Google Possum (Googles Possum uppdatering)

En stor algoritmisk uppdatering av Googles sök- och rankningssystem. SlÀpptes i september 2016. Den ger Ànnu mer relevans för anvÀndarens plats.

Google RankBrain (Googles RankBrain uppdatering)

En stor algoritmisk uppdatering av Googles sök- och rankningssystem. SlÀpptes i oktober 2015. RankBrain bygger pÄ vad Hummingbird-uppdateringen redan började med, nÀmligen att anvÀnda maskininlÀrning och AI vid tolkning av sökfrÄgor.

Google Search Console (tidigare Google Webmaster Tools)

En uppsÀttning gratis verktyg och resurser frÄn Google. Med detta kan du spÄra SEO-prestanda pÄ din webbplats, skicka webbplatskartor, se om det finns nÄgra manuella straff pÄ din webbplats och kontrollera om alla dina sidor har indexerats.

Google Trends

Google Trends Àr ett onlineverktyg som lÄter dig se populariteten för sökord och fraser. Den anvÀnder grafer för att visa sökvolymen under en tidsperiod. Detta kan hjÀlpa dig nÀr du skapar en strategi eftersom sökordens popularitet tenderar att förÀndras under Äret. Sedan kan du skapa innehÄll nÀr populariteten och sökvolymen Àr pÄ topp.

Google Webmaster Guidelines

En samling best-practice nÀr du gör SEO som underlÀttar för sökmotorn att crawla, indexera och förstÄ innehÄllet pÄ din webbplats.

Googles relaterade sökningar

Åtta förslag lĂ€ngst ner i sökresultatet som Ă€r relaterade till ditt sökord. Förslagen hĂ€r kan synas för nyckelordsinspiration med “long-tail” eller för att upptĂ€cka anvĂ€ndarintressen.

Grey hat SEO (GrÄ hatt SEO)

SEO-metoder som Àr tekniskt tillÄtna, men etiskt ifrÄgasatta. En av dessa metoder Àr lÀnkköp/försÀljning. Praktiskt taget Àr det inte spÄrbart nÀr du köper sÄdana och dÀrför kommer detta inte att fÄ din webbplats straffad, men det anses inte vara etiskt korrekt. Samma sak gÀller för att köpa likes för dina sociala mediesidor.

GĂ€stbloggande

En lÀnkbyggarmetod dÀr du skriver ett blogginlÀgg eller bidrar med innehÄll och fÄr en lÀnk till din webbplats i gengÀld. Du mÄste se till att webbplatsen matchar ditt webbplats Àmne. MÄnga inkommande lÀnkar frÄn icke-relevanta webbplatser kan förvirra sökmotorerna nÀr de försöker bestÀmma webbplatsens Àmne och relevans.

TrÀff

Varje gÄng en fil laddas ner frÄn din webbplats betraktas som en trÀff. Detta inkluderar din sidas HTML-filer, bilder, videor, grafik, knappar etc. En webbplatssida har i genomsnitt 15 trÀffar.

Startsida

Den första (huvud) sidan pÄ en webbplats som laddas nÀr en besökare skriver in en webbadress som bara innehÄller domÀnnamnet. Det Àr utgÄngspunkten för webbplatsen och ofta den mest anvÀnda sidan.

Hreflang attribut

AnvÀnds för att markera sidor pÄ en flersprÄkig webbplats. Med det hÀr attributet kan du se till att anvÀndare har sidan som visas pÄ rÀtt sprÄk baserat pÄ det sprÄk de anvÀnder i sin sökordsfrÄga.

De kan anvÀndas för att hjÀlpa till med duplicerat innehÄll. Ibland har du en webbplats som har samma innehÄll för olika platser (som Storbritannien och USA), med smÄ variationer som exempelvis valuta. PÄ det hÀr sÀttet lÄter du Google veta vilken plats eller sprÄk denna webbsida Àr optimerad för. Kom dock ihÄg att du fortfarande mÄste arbeta med lÀnkbyggnad för varje webbsida för att se till att den har tillrÀckligt med behörighet för att visas pÄ önskad plats.

HTML rubrik (rubrik element, H1-H6 tagg)

Rubriktaggar anvĂ€nds i HTML för att skapa struktur. De markerar titlar och undertitlar eller betonade texter. Det finns sex nivĂ„er av rubriker i HTML – H1, H2, H3, H4, H5 och H6. Ju högre nivĂ„, desto viktigare Ă€r rubriken.

Rubriker Àr det enklaste sÀttet att berÀtta för bÄde vÄra lÀsare och sökmotorerna vad som Àr viktigast i innehÄllet. AnvÀnd dem inte för att definiera teckenstorlek, det Àr bÀttre att göra detta genom CSS. Du bör alltid hÄlla ordningen pÄ rubrikerna, anvÀnd exempelvis inte en H4 om du inte redan har en H2 och en H3 ocksÄ.

Att tilldela en H1 till en titel betyder att detta Àr det viktigaste elementet pÄ din sida. H1 ska bara anvÀndas en gÄng per sida.

HTML sitemap (webbplatskarta)

En HTML-webbplatskarta Àr avsedd för besökare (till skillnad frÄn XML-webbplatskartan som Àr skapad för sökmotorer). Skapad i en form av en punktlista som visar lÀnkar till alla sidor pÄ en webbplats. Den visar hierarki och hjÀlper besökare med navigering.

Det kan anvÀndas under utvecklingsfasen för att sÀkerstÀlla en god sidstruktur som bÄde sprider lÀnkjuice effektivt och Àr vettigt för besökaren som navigerar pÄ webbplatsen.

De har inte samma SEO-vÀrde som XML-webbplatskartor, men de Àr inte helt utan SEO-vÀrde.

HTML kÀllkod
KĂ€llkoden av en webbplats i HTML

HTML kÀllkod

HTML (Hypertext Markup Language) Àr det vanligaste kodsprÄket som anvÀnds för att skapa webbsidor och applikationer. HTML-koden Àr det format som Àr lÀsbart för mÀnniskor och det Àr det enda skedet dÀr vi kan Àndra koden innan kompilatorn översÀtter den till det du ser i din webblÀsare.

Du kan se din egen kÀllkod i valfri webblÀsare (högerklicka + Inspektera i Chrome och högerklicka + Visa sidkÀlla i Firefox). Om du vill Àndra i din HTML rekommenderas att du anvÀnder en vanlig text- eller kodredigerare. Huvuddelen av teknisk SEO görs i HTML-kÀllkoden.

Hubb

En sida som innehÄller mÄnga lÀnkar till de mest relevanta webbplatserna i sin nisch.

HyperlÀnk (LÀnk)

En lÀnk Àr en klickbar (eller tap-bar) text eller bild som ger direkt Ätkomst till en annan sida eller del av en sida, vilket ger enkel navigering genom webbplatser.

Hypertext Transfer Protocol (HTTP)

Huvudprotokollet pÄ webben som lÄter oss visa och ta emot information. NÀr det gÀller SEO Àr det bÀttre att anvÀnda den sÀkra typen HTTPS istÀllet för HTTP.

Bild-filnamn

Ett bild-filnamn Àr ett unikt namn som anvÀnds för att identifiera en bild i ett filsystem. Det bestÄr av ett namn vi tilldelar det sjÀlv och ett filformat.

Filnamnet Àr din chans att förklara bildinnehÄllet till sökrobotarna. Det ska:

 • vara lĂ€sbart för mĂ€nniskor (namnge inte din bild IMG_025.jpg)
 • vara sĂ„ beskrivande som möjligt men försök att hĂ„lla det kort – anvĂ€nd inte stoppord som den, det, osv
 • vara lite unikt (att anvĂ€nda namn som sko1.jpg, sko2.jpg, sko3.jpg hjĂ€lper dig inte sĂ„ mycket)
 • inkludera nyckelord
 • anvĂ€nd bindestreck (-) i stĂ€llet för understreck (_)

Bildtitel

Bildtiteln Àr ett attribut som du kan lÀgga till i bildtaggen i HTML. Om bilden inte kan visas kommer titeln att ta bildens plats. För nÀrvarande pÄverkar det inte din ranking, men det förbÀttrar din webbplats anvÀndarvÀnlighet.

Bild SEO

HÀnvisar till att optimera alla bilder pÄ en webbplats för att öka innehÄllets relevans, synlighet och tillgÀnglighet.

Gör detta genom att:

 • se till att filen har rĂ€tt storlek, sĂ„ att den inte gör webbplatsen lĂ„ngsam
 • anvĂ€nd beskrivande filnamn
 • lĂ€gg till alt-taggar med beskrivning av vad som finns pĂ„ bilden
 • skapa webbplatskartor för bilder

Bild sitemap (webbplatskartor för bilder)

En XML-fil som innehÄller alla bilder frÄn din webbplats som du vill ha genomsöka och indexerade. Detta kan vara en separat fil eller sÄ kan den ocksÄ lÀggas till i den befintliga XML-webbplatskartan.

Visning

Varje gÄng en annons visas pÄ anvÀndarens skÀrm eller en webbplats visas i sökresultaten rÀknas det som en visning.

Index

Sökmotordatabasen som innehÄller data om alla webbplatser som sökroboten kunde hitta. Om en webbplats inte ingÄr i indexet kommer den inte att visas i sökresultaten. Du kan enkelt kontrollera om och i vilken utstrÀckning din webbplats indexeras genom att kontrollera webbadressen i Google Search Console. Resultaten som visas Àr alla sidor pÄ din webbplats som har indexerats.

Indexering

Processen att inkludera en webbplats i sökmotordatabasen. Det enklaste sÀttet att fÄ din webbplats indexerad Àr att lÄta andra lÀnka till dig och sedan vÀnta pÄ att sökrobotarna följer dessa lÀnkar.

Om du vill pÄskynda denna process kan du:

 • ladda upp en XML-webbplatskarta som innehĂ„ller den saknade sidan
 • fĂ„ inkommande lĂ€nkar frĂ„n webbplatser
 • se till att du inte anvĂ€nder en “noindex” i din HTML-robottagg

Infographic

En metod för att presentera information pÄ ett visuellt sÀtt avsedd för enkel och snabb lÀsning. De Àr mer engagerande Àn en traditionell artikel eftersom de förmedlar komplexa data pÄ ett enkelt sÀtt. Denna typ av innehÄll delas mer, tar mindre tid att skapa och fÄr mer naturliga lÀnkar.

Intern lÀnk

Om destinationen för din lÀnk hittas pÄ din webbplats Àr det en intern lÀnk. Interna lÀnkar ansluter dina webbplatssidor och gör det lÀttare för besökaren och sökboten att navigera igenom den. Det innehÄller inte bara navigeringslÀnkar utan ocksÄ lÀnkar dÀr du föreslÄr för besökaren vilken sida att besöka som nÀsta.

Att anvÀnda rÀtt intern lÀnkstrategi kan hjÀlpa din SEO eftersom du kan kontrollera din webbplatsstruktur och ge vissa sidor större betydelse genom att placera dem högre i hierarkin.

Internationell SEO

Internationell SEO Àr tÀnkt att öka din synlighet i andra lÀnder och skapa global tillvÀxt. Du kan stÀlla in land- och sprÄkdetektering och visa lÀmpligt innehÄll automatiskt.

NÄgra taktiker för att skapa internationell SEO Àr:

 • optimera för den mest anvĂ€nda sökmotorn i det land du vĂ€ljer och anvĂ€nd deras nyckelordsverktyg (till exempel Yandex i Ryssland och Baidu i Kina)
 • hreflang anger innehĂ„llssprĂ„ket pĂ„ din webbsida och hjĂ€lper sökmotorn att visa det till rĂ€tt mĂ„lgrupp
 • översĂ€tt HTML-elementen pĂ„ webbsidan som anvĂ€nds för SEO – URL, metabeskrivning och titel
 • översĂ€tt innehĂ„llet pĂ„ webbsidan, inklusive navigering, bildnamn och alt-taggar
 • anvĂ€nd landdetektering för att Ă€ndra prisvaluta

HelskÀrmsannons

En störande marknadsföringssida som infogas i det vanliga webbplatsinnehÄllet. Till exempel en pop-up eller lightbox som tÀcker hela webbsidan, som en besökare kom för att se och som mÄste stÀngas manuellt för att fortsÀtta surfa. Detta gör att innehÄll Àr svÄrt att komma Ät och minskar anvÀndarupplevelsen.

Key performance indicator (KPI)

Detta Àr ett mÀtvÀrde som du stÀller in dig sjÀlv i för att mÀta hur effektivt ditt företag eller team presterar mot att nÄ ett uppsatt mÄl. NÄgra exempel pÄ KPI:er i SEO-industrin Àr organisk trafik varje mÄnad, nyckelord i topp 3-sökresultat, antal inkommande lÀnkar och mÄnga fler.

Nyckelord

Ord eller fraser som anvÀndare skriver i sökrutan för att hitta en webbplats med matchande innehÄll. Att ange ett nyckelord och anvÀnda det i ditt innehÄll Àr det som hjÀlper sökmotorer kategorisera din webbplats och visa den vid rÀtt tidpunkt.

Keyword (not provided), Nyckelord (ej angett)

En status i Google Analytics. I det organiska trafikavsnittet som hittas i förvÀrvsrapporten Àr de flesta nyckelord markerade med (ej angett) eller (not provided). Detta hÀnder eftersom för varje anvÀndare som loggat in pÄ sitt Google-konto krypteras sökordet de anvÀnder i sin sökning för att skydda sin integritet.

Detta Àr vÀrdefull information för alla som försöker ta reda pÄ vilka nyckelord som driver mest trafik till sina webbplatser.

Lyckligtvis finns det nÄgra metoder för att fÄ insikt om nÄgra av dessa sökord:

 • Kolla in avsnittet SökfrĂ„ga i Google Analytics > FörvĂ€rv > Sökkonsol > FrĂ„gor
 • GĂ„ till Google Search Console och kolla in resultatrapporten, om du blĂ€ddrar nedĂ„t ser du en sökordslista

Nyckelordsanalys

Processen för att utvÀrdera alla nyckelord som du för nÀrvarande anvÀnder och de som du upptÀckte under nyckelordsanalysen. Den viktiga statistiken för dig Àr sökvolym, CPC, konkurrens och aktuell sökresultat-position.

Nyckelordskannibalisering

NÀr du anvÀnder samma nyckelord pÄ flera webbsidor. Detta skadar din SEO dÄ du i princip tÀvlar om ranking och trafik med dig sjÀlv.

Nyckelordskategorisering

En process för klassificering och gruppering av nyckelord baserat pÄ anvÀndarens avsikt och sammanhang vid söktillfÀllet. Nyckelordskategorisering kan hjÀlpa dig att bestÀmma de sökord som anvÀndarna skriver i olika stadier av köpprocessen, sÄ att du kan anvÀnda dem pÄ specifika mÄlsidor som Àr avsedda för konvertering.

NyckelordstÀvling (nyckelordskonkurrens, sökordskonkurrens)

Förutom sökvolym Àr sökordskonkurrens viktig metrisk data som visar hur lÀtt eller svÄrt det Àr att tÀvla om ranking pÄ nyckelord eller fraser i sökresultat.

Nyckelordsdensitet

NyckelordstÀthet Àr procentandelen av nyckelordet som anvÀnds pÄ en sida jÀmfört med det totala antalet ord. Det anvÀnds för att bestÀmma relevansen av en webbsida.

Nyckelordsfrekvens

Liknar nyckelordsdensiteten, men den hÀr gÄngen mÀter vi hur mÄnga gÄnger sökordet anvÀnds pÄ en webbsida. MÀngden innehÄll pÄ webbsidan Àr inte viktigt i detta fall.

Nyckelordstratt

Baserat pÄ kundens avsikt och vilket steg i köpprocessen de befinner sig för nÀrvarande förÀndras kundens söktermer. Man kan kategorisera sina nyckelord efter dessa köpstadier och optimera de specifika mÄlsidorna för att öka konverteringen.

NyckelordsframtrÀdande

Avser hur viktigt nyckelordet Àr. FramtrÀdande placering Àr i början (eller nÀra början) av titeln, rubriker, metabeskrivning och inledande stycke.

NyckelordsnÀrhet

Avser hur nĂ€ra nyckelorden finns pĂ„ sidan. Som ett exempel, om sökordet innehĂ„ller flera ord som “SEO-verktyg för bloggare”, kontrolleras avstĂ„ndet mellan de tre relevanta orden i innehĂ„llet och ju nĂ€rmare de Ă€r, desto mer relevant blir ocksĂ„ webbsidan.

Nyckelordsrank

Din position i sökresultaten för ett specifikt nyckelord.

Nyckelordssundersökning (nyckelordsoptimering)

Processen att upptÀcka nya sökord som Àr relevanta för ditt företag och som Àr lÀmpliga nÀr det gÀller sökvolym och konkurrens. Effektiv sökordsundersökning Àr avgörande i processen för att bestÀmma lönsamma nischer, driva trafik och marknadsföra ditt företag.

Nyckelords-spam

En Svart hatt SEO-taktik dÀr ett visst nyckelord upprepas om och om igen pÄ samma sida för att lura sökmotorns spindlar att innehÄllet Àr relevant för det specifika sökordet. Det som Àr mest karakteristiskt med det Àr att nyckelordet placeras i innehÄllet onaturligt och skapar en spamig text som inte kommer att ge vÀrde för nÄgon som lÀser det.

Kunskapsgraf

Avsett att förbÀttra resultatet av en Google-sökning, en kunskapsgraf exporterar information frÄn flera kÀllor. Det bÀsta exemplet pÄ det Àr kunskapspanelen, en ruta till höger om de vanliga sökresultaten som innehÄller bilder, olika detaljerad information och förslag för ytterligare sökningar.

Landningssida

En specifik sida som visas efter att besökaren klickat pÄ en lÀnk. Dessa sidor Àr optimerade för marknadsföring och konvertering och Àr vanligtvis anslutna till en marknadsföringskampanj.

Inom SEO kan varje mÄlsida ha olika nyckelord och optimeras dÀrefter.

Linkbait

VÀrdefullt innehÄll som andra webbplatser naturligt lÀnkar till. Den Àr unik, högkvalitativ och informativ, med en tendens att bli viral. SvÄrt att uppnÄ, men exceptionellt bra för SEO.

LÀnkbyggnad (lÀnkförvÀrv)

En process för att öka kvaliteten och antalet inkommande lÀnkar till din webbplats. LÀnkbyggnad anses vara en viktig taktik inom SEO och det finns tre metoder du kan anvÀnda:

 • ha bra innehĂ„ll och samla redaktionella lĂ€nkar
 • nĂ„ ut till bloggare och influencers, skriv gĂ€stposter
 • lĂ€mna lĂ€nkar i blogg- och forumkommentarer (anvĂ€nd denna metod med försiktighet, eftersom överanvĂ€ndning kan straffas)

Det Àr viktigt att förstÄ svÄrigheten ett nyckelord har innan du optimerar för det. Vissa sökord kan krÀva mycket anstrÀngning och lÀnkar, medan andra inte krÀver sÄ mycket.

Link burst

“Link burst” Ă€r nĂ€r du samlar ett stort antal inkommande lĂ€nkar pĂ„ kort tid. Det kan vara en orsak till en röd flagga för sökmotorn eftersom det kan indikera att du anvĂ€nder svart hatt metoder. Om ditt innehĂ„ll gĂ„tt viralt Ă€r det förstĂ„s OK.

LĂ€nkkondom

Ett mycket grovt sÀtt att beskriva anvÀndningen av ett nofollow-attributvÀrde i en lÀnk, eftersom det förhindrar överföring av lÀnkjuice (*cringe*).

LÀnkmÄngfald

En lĂ€nkbyggnadsstrategi dĂ€r du försöker samla in en mĂ€ngd lĂ€nkar frĂ„n olika typer av webbplatser (bloggar, nyhetssidor, kataloger, sociala medier) och olika domĂ€ner (.com, .se, .edu) med olika ankartexter, samt ha bĂ„de “nofollow” och “dofollow” pĂ„ lĂ€nkarna.

Inte alla SEO-experter hÄller med om att detta Àr viktigt, men det ger en signal om en naturlig lÀnkprofil dÀr en viss typ av lÀnkning inte representeras mer Àn den andra.

LĂ€nk-farming (FFA, free for all)

För det mesta en metod som drivs av automatiserade program och tjÀnster, lÀnk-farming Àr en grupp webbplatser som alla lÀnkar antingen till var och en av webbplatserna i gruppen eller till en webbplats som betalar för den hÀr tjÀnsten. Denna praxis kan ge dig en rejÀl manuell straff och undviks till alla pris.

LĂ€nkhamstring

En taktik som anvÀnds av vissa webbplatser dÀr de försöker samla in sÄ mÄnga inkommande lÀnkar som möjligt medan de har sÄ fÄ utgÄende lÀnkar som möjligt. Detta görs för att öka trafiken och lÀnka populariteten mot dessa fÄ webbplatser som utgÄende lÀnkar pekar pÄ eller för att hindra att överföra trafik och lÀnkvÀrde till nÄgon annan (genom att markera utgÄende lÀnkar som nofollow).

Detta anses vara en tveksam taktik och det kan skada lika mycket som att ha för mÄnga utgÄende lÀnkar.

LĂ€nkpopularitet

Avser det totala antalet inkommande lÀnkar en webbplats har. Varje backlink rÀknas separat, Àven om den kommer frÄn samma webbplats.

LĂ€nkprofil

En vanlig SEO-term för alla lÀnkar som pekar mot din webbplats. Huruvida en lÀnkprofil Àr bra eller dÄlig kommer att bero pÄ vÀrdet av dina inkommande lÀnkar, korrekt anvÀndning av alt-taggar, ankartext och lÀnkdiversitet.

LĂ€nkreklamation

Processen för att fÄ tappade lÀnkar tillbaka. Det Àr en taktik med hög ROI pÄ grund av den höga sannolikheten för framgÄng.

LĂ€nkrelevans

Beskriver om de tvÄ webbplatserna som Àr involverade i en lÀnkpekning Àr relevanta till varandra, i vilken grad och hur relevant webbplatsen som ger den inkommande lÀnken Àr inom sitt eget omrÄde.

LĂ€nk spam

En metod dÀr mÄnga lÀnkar publiceras i bloggkommentarer, forum, gÀstböcker eller andra liknande platser online, med det enda syftet att öka din rankning och utan att faktiskt lÀmna nÄgot av vÀrde i sjÀlva inlÀgget. LÀnkarna som publiceras pÄ detta sÀtt Àr mestadels nofollow, sÄ det finns ingen faktisk fördel för din ranking. Men du riskerar att fÄ ett straff för att anvÀnda den hÀr metoden för lÀnkbyggande.

LĂ€nkhastighet

Den hastighet för hur en webbplats skapar nya inkommande lÀnkar. Hur snabbt eller lÄngsamt din lÀnkprofil vÀxer Àr viktigt för din SEO. Ju mer naturlig lÀnkhastigheten verkar, desto bÀttre. TÀnk logiskt, en ny webbplats med nÀstan inget innehÄll borde inte fÄ ett stort antal inkommande lÀnkar pÄ kort tid.

Lokal citering

Alla omnÀmnanden av företagsnamn, webbplatsadress, fysisk adress eller telefonnummer för ett lokalt företag. De kan pÄverka lokala sökmotorrankningar och göra det enklare för anvÀndare att hitta och upptÀcka företag.

Lokal SEO

Lokal SEO Àr en process för att optimera kundtrafiken baserad pÄ en geografisk plats.

Lokal sökning

En geografiskt begrÀnsad sökning som visar företag som möter sina kunder direkt (vanligtvis fysiska butiker eller tjÀnsteleverantörer) baserat pÄ deras och anvÀndarens plats.

Long-tail nyckelord

En mycket specifik nyckelordsfras (vanligtvis tre eller fler ord) som matchar det du sÀljer/erbjuder. De anvÀnds vanligtvis av personer nÀra köptillfÀllet och har dÀrmed en mycket högre konverteringsfrekvens Àn ett ord med högre sökvolym.

Borttappad lÀnk

En inkommande lÀnk som slutade fungera. Detta hÀnder pÄ grund av att Àgaren till den andra webbplatsen har tagits bort eller den sida dÀr lÀnken var, eller dÀr den pekade frÄn, har flyttats.

Manuell ÄtgÀrd (Googles manuella bestraffning)

En stor Google-bestraffning dÀr en mÀnsklig granskare drar slutsatsen att din webbplats inte följde Googles kvalitetsriktlinjer. En webbplats som fÄr en manuell ÄtgÀrd fÄr antingen sin ranking kraftigt minskad eller sÄ tas de bort helt frÄn sökresultaten. Du bör försöka reparera problemen och ansöka om omprövning nÀr allt Àr fixat.

Metadata

Metadata anvÀnds för att ge beskrivande information pÄ en webbplats. Det skapas genom anvÀndning av metataggar i webbplatsens kod och anvÀnds för webblÀsaren och sökmotorns sökrobotar. De viktigaste taggarna Àr titel, metabeskrivning och robotar, men de Àr bara en droppe i meta-havet.

Metabeskrivning

En viktig tagg som beskriver innehÄllet pÄ webbplatsen som anvÀnds av sökmotorn i sökresultatet. Om den lÀmnas tom kommer sökmotorn att vÀlja ett stycke frÄn ditt innehÄll som ska visas i utdraget.

Google kommer ocksÄ att ignorera din beskrivning om den Àr för lÄng, sÄ det Àr en bra idé att hÄlla sig under 160 tecken.

Det pÄverkar inte nödvÀndigtvis din SEO men att ta kontroll över vad som visas i sökresultatet kan förbÀttra din klickfrekvens.

Meta nyckelord

Ett metadataelement som anvÀndes för att informera sökmotorspindlar om relevanta nyckelord pÄ en webbsida. Det missbrukades allmÀnt med webbplatser som försökte manipulera sökmotorerna och namnge nyckelord som inte var relevanta för innehÄllet. Detta Àr bara ett av orsakerna till att metatord inte lÀngre anvÀnds som en rankningsfaktor.

Nuförtiden bör du undvika att anvÀnda metatord, eftersom effekten de har pÄ din SEO troligen Àr negativ.

Metrik

En mÀtenhet avsedd att spÄra prestanda pÄ en webbplats. De viktigaste SEO-mÀtvÀrdena Àr organisk trafik, avvisningsfrekvens, sökordsrankning, antalet inkommande lÀnkar, CTR, sidhastighet med flera.

Sajtspegling

En komplett kopia av en webbplats, placerad pÄ en annan URL. De anvÀnds nÀr den ursprungliga webbplatsen genererar för mycket trafik för att servern ska kunna stödja. Speglingar presenteras för mÀnniskor pÄ olika platser (olika kontinenter) och sÀkerstÀller god anvÀndarupplevelse och snabb sidladdning.

MobilvÀnlig webbplats

En webbplats optimerad för visning pÄ en mobil enhet. Detta kan göras pÄ ett av tvÄ sÀtt, antingen genom att ha en mobilversion av din webbplats eller göra webbplatsen responsiv (webbplatsen skalas ned eller Àndrar dess layout baserat pÄ enhetens skÀrmstorlek).

Mobile-first indexering

Ett sÀtt att indexera dÀr mobilversionen av en webbplats först genomsöks och indexeras. Skrivbordsversionen kommer fortfarande att indexeras och rankas, men om det inte finns nÄgon mobilversion eller webbplatsen inte Àr helt mobiloptimerad kommer det att ha en negativ inverkan pÄ rankingen.

Mobiloptimering

FörbÀttring av en webbplats sÄ att den passar bra för visning och interaktion via en mobil enhet. Optimering för en mobil enhet innebÀr vanligtvis att layouten behöver justeras, texten mÄste justeras för att lÀsas lÀtt, alla navigerings- eller CTA-knappar förstoras och bildstorlekar optimeras.

Negativ SEO

Negativ SEO refererar till att anvÀnda svart hatt SEO-metoder för att sÀnka en konkurrent. Dessa inkluderar att hacka webbplatsen för att Àndra innehÄllet och vissa off-page taktiker som att skapa spam, onaturliga lÀnkar och skapa duplicerat innehÄll.

Nofollow lÀnk

Nofollow Àr ett attributvÀrde för en lÀnk. Genom att anvÀnda den informerar vi sökmotorns sökrobot om att vi inte vill skicka lÀnkjuice till den webbplats som den pekar mot.

Noopener och Noreferrer

Dessa Àr vÀrden som stÀlls in för rel-attributet för en href-tagg (lÀnk). De anger förhÄllandet mellan webbsidan lÀnken Àr pÄ och den webbsida lÀnken pekar pÄ. Det har ingen effekt pÄ SEO, de anvÀnds av sÀkerhets- och prestandaskÀl.

Off-page SEO (Off-site SEO)

Detta hÀnvisar till alla ÄtgÀrder som förbÀttrar din webbplats rankning i sökresultaten som inte görs pÄ sjÀlva webbsidan. HÀr ingÄr lÀnkbyggande och marknadsföring för exponering i form av gÀstposter eller marknadsföring pÄ sociala medier.

On-page SEO (On-site SEO)

Optimering av alla enskilda sidor pÄ din webbplats. InnebÀr bÄde att optimera innehÄllet och HTML-kÀllkoden för att förbÀttra synligheten och rankningen pÄ sökmotorerna.

Opt-in

Ett tydligt tillstÄnd frÄn en anvÀndare/kund att marknadsföraren kan skicka direktmeddelanden (vanligtvis e-post) till denne. MÄnga lÀnder har tydlig lagstiftning om att skicka direktmeddelanden och skicka oönskade kommersiella meddelanden kan ge dig en rejÀl böter. Det Àr dÀrför du bör be dina kunder om tillÄtelse att skicka ett nyhetsbrev, reklammaterial eller annan e-post innan du lÀgger till dem i en e-postlista. Du fÄr dÄ skicka e-post tills anvÀndaren vÀljer att sÀga upp avtalet.

Opt-out

Ett tydligt uttalande frÄn anvÀndaren som vill tas bort frÄn en e-postlista. Vanligtvis via en avstÀngningsknapp i sjÀlva e-posten eller justering av instÀllningar i en profil. De flesta lÀnder har infört lagstiftning som tvingar avsÀndaren att ge en tydlig chans för anvÀndaren att sluta fÄ ytterligare kommersiella e-postmeddelanden.

Organisk rank

Organisk rankning Àr en webbplats i de traditionella organiska sökresultaten. Det Àr den rank du nÄr genom att anvÀnda SEO-metoder (inte SEM).

Organisk trafik

Organisk trafik Ă€r den “kostnadsfria trafiken” du fĂ„r nĂ€r en besökare hittar din webbplats genom Google-sökningar. Det Ă€r motsatsen till betald trafik du fĂ„r genom annonser.

Du kan berÀkna mÀngden organisk trafik till din webbplats genom att anvÀnda denna enkla ekvationen: Trafikvolym x klickfrekvens = Organisk trafik

Organiska sökresultat (naturliga sökresultat)

Organiska sökresultat i sökresultaten som visas eftersom webbplatsen som listas anvÀnde god SEO-praxis istÀllet för att betala för det.

FörÀldralös sida

En sida pÄ en webbplats som inte har nÄgra lÀnkar som pekar mot den. De kan inte hittas av en sökrobot, sÄ de Àr vÀrdelösa för SEO.

Extern lÀnk

LÀnkar som leder bort frÄn din webbplats. De pÄverkar din SEO eftersom de hjÀlper sökmotorn att förstÄ din nisch och förbÀttra pÄlitligheten och kvaliteten pÄ ditt innehÄll.

Uppsökande marknadsföring

En typ av marknadsföring dÀr man hittar individer, företag och organisationer som delar branschnisch och kan uppfatta det man erbjuder som vÀrdefullt (detta kan vara produkter och tjÀnster eller innehÄll). Denna typ av marknadsföringssÀtt Àr mycket riktad och personlig.

Överoptimering

Optimera för att behaga (eller till och med lura) sökmotorn istÀllet för att leverera anvÀndarvÀnligt och relevant innehÄll till besökaren. Exempel pÄ dessa metoder inkluderar att skriva innehÄll till nyckelord, dÀr nyckelordet onaturligt upprepas i innehÄllet eller att samla inkommande lÀnkar i en misstÀnkt snabb takt.

Om du gör detta kan din webbplats straffas eller nedgraderas nÀr det gÀller ranking.

Page cloaking (Website cloaking, IP cloaking)

En svart hatt SEO-teknik dÀr sökmotorn presenteras med en version av innehÄllet som skiljer sig frÄn det som besökaren ser. Detta görs genom att leverera innehÄll baserat pÄ anvÀndarens IP-adress.

Webbplatshastighet (laddningstid, sidhastighet)

Sidhastighet Àr ett mÄtt för hur lÄng tid det tar för hela innehÄllet pÄ webbsidan att visas i webblÀsarfönstret.

Laddningshastigheten pÄverkar bÄde din ranking och anvÀndarupplevelse. Besöksavvisningshastighet tenderar att vara högre pÄ lÄngsammare webbsidor och det pÄverkar engagemanget frÄn anvÀndaren.

PageRank (PR)

Googles algoritm som mÀter relevansen och vikten av en webbplats för att rangordna dem i sökresultaten. Det tilldelar ett PR-nummer till webbplatsen baserat pÄ alla andra webbplatser som lÀnkar till den och deras PR.

Sidvisning

En begÀran om att ladda en sida pÄ en webbplats. Mer tydligt Àr det varje gÄng en besökare laddar en specifik sida. Detta spÄras av Google Analytics spÄrningskod och om besökaren laddar om samma sida rÀknas den som en till sidvisning.

Betald trafik

All inkommande trafik till din webbplats som resultat av att en besökare klickade pÄ en annons du betalat för. Det Àr en mycket populÀr strategi eftersom trafiken Àr nÀstan omedelbar. TvÄ vÀlkÀnda betalda trafikplattformar Àr Google Ads och Facebook.

Sidtitel

En sidtitel Àr en klickbar rubrik som visas i sökresultaten för en specifik sida pÄ din webbplats. Det Àr den mest synliga delen av sökutdraget och har en stor inverkan pÄ din CTR, SEO och sociala delning.

För att stÀlla in det sjÀlv mÄste du anvÀnda titeltaggarna i din HTML-kÀllkod.

Om din titel Àr för lÄng kommer Googles algoritm att försöka hitta en lÀmplig ersÀttare. SÄ det Àr en bra idé att hÄlla sig under 60 tecken.

Betalda lÀnkar

Processen att köpa inkommande lÀnkar som genererar lÀnkjuice. Detta inkluderar alla typer av betalningar som att byta ut produkter eller tjÀnster i utbyte mot lÀnkar eller ge gratis produkter till granskare eller pÄverkare, för att inte nÀmna nÄgra av de svarta hatt teknikerna. Det Àr en riskfylld metod som kan fÄ dig bestraffad.

Betalt sökmotorresultat

A Google feature where you pay for a position at the top or bottom of the SERP’s sponsored ad section by using Ads or Google shopping.

Precision

Förmodligen den frÀmsta anledningen till att Google Àr den mest populÀra sökmotorn i vÀrlden. Googles sökmotors höga precision gör det möjligt att lista exakta och relevanta resultat som uppfyller sökfrÄgan.

PrimÀrt nyckelord (huvudnyckelord)

Det mest anvÀnda sökordet pÄ en webbsida, med mest potential att driva trafik. Eftersom ditt innehÄll kan optimeras för ett antal sökord Àr det en bra idé att vÀlja det primÀra och sedan anvÀnda det i din sidtitel, innehÄllsrubrik och i första stycket.

Som sagt, kom ihÄg att alltid skriva ditt innehÄll sÄ naturligt som möjligt och inte försöka skjuta in ett nyckelord sÄvida det inte Àr absolut vettigt.

Pull marketing

Ett marknadsföringssÀtt som Àmnar att dra in kunderna genom att anvÀnda diskreta metoder. Den potentiella kunden Àr i beslutsdelen av köpprocessen och söker aktivt efter en produkt eller tjÀnst. Vi behöver bara se till att vÄr produkt visas före andras vid rÀtt tidpunkt och detta gör vi genom att optimera för samma sökord som den potentiella kunden skriver i sökfÀltet nÀr han försöker hitta den önskade produkten eller tjÀnsten.

Push marketing

I denna marknadsföringsmetod försöker du driva ett meddelande genom att visa en annons till en potentiell kund utan att de först visar intresse. Det hÀr Àr annonser före videon pÄ YouTube, banners och popup-fönster pÄ webbplatser eller nÄgon annan oönskad visning av din produkt eller tjÀnst.

Det Ă€r ett mycket traditionellt sĂ€tt att marknadsföra och anvĂ€nds ofta eftersom det Ă€r billigare Ă€n pull-alternativet. Å andra sidan anses det vara interruptivt sĂ„ mĂ„nga internetanvĂ€ndare utvecklar nĂ„got som kallas “banner blindness” dĂ€r de avsiktligt ignorerar allt som ser ut som en annons.

Ömsesidig lĂ€nkning

Ett avtal mellan tvÄ webbplatser för att tillhandahÄlla inkommande lÀnkar till varandra. Det bör göras med försiktighet, eftersom utbyte av inkommande lÀnkar med ett företag som inte delar ett Àmne med dig kan skada webbplatsens lÀnkprofil och göra det svÄrare för sökmotorspindlarna att ranka webbplatsen.

Refererande trafik

All trafik som kommer in pÄ din webbplats utanför sökmotorn. HÀr inkluders alla inkommande lÀnkar du har samlat och lÀnkar frÄn andra plattformar som sociala medier.

Rykteshantering

En process dÀr vi försöker forma hur en person, ett varumÀrke, en produkt eller organisation uppfattas online.

Return on investment (ROI)

En lönsamhetsgrad eller mer detaljerat, en procentandel av vinsten pÄ en viss investering. Det anvÀnds som ett mÄtt pÄ prestanda, för investeringsbeslut och för att utvÀrdera investeringsmöjligheter.

ROI-procenten berÀknas genom att dela nettovinsten med den totala investeringen och multiplicera med 100.

Rich snippet

Genom att anvÀnda strukturerad data kan du göra din sida lÀttare indexerbar och lÄta sökrobotar bÀttre förstÄ ditt innehÄll. I sin tur kan Google ta denna information och ge anvÀndaren ytterligare smÄ informationsstycken direkt i sökresultaten genom att visa utdrag.

JÀmfört med traditionella sökmotorresultat kan ett sÄdant utdrag bland annat innehÄlla en miniatyrbild, publiceringsdatum, ytterligare lÀnkar eller platsinformation. De pÄverkar inte din ranking men ökar din CTR.

Robots.txt (Robots exclusion standard)

En textfil som anvÀnds av en webbplats för att kommunicera till webbrobotar (oftast sökbotar) om varje sida pÄ din webbplats. HÀr kan du stÀlla in vissa sidor som grÀnser för boten och bara skanna det mest anvÀndbara innehÄllet.

Scraping

Med ett automatiserat program (web scraper) för att samla in data (vanligtvis metadata) frÄn flera webbplatser. Uppgifterna du samlar in kan vara alla titlar pÄ din konkurrents blogg, tillsammans med deras metabeskrivningar.

Denna teknik kan anvÀndas för svart hatt SEO dÀr innehÄllet tas och sedan publiceras i sin helhet pÄ en webbplats som man dÄ mÄste tÀvla med.

Sökmotor

Ett program som söker igenom alla filer pÄ webben, kategoriserar dem efter nyckelord och lagrar dem i en databas. NÀr en anvÀndare anger ett sökord visar sökmotorn de filer som anses vara relevanta för det sökordet.

Google, Bing, Baidu, DuckDuckGo, Yandex, Yahoo, Ask.com, WolframAlpha och AOL.com Àr för nÀrvarande de mest anvÀnda sökmotorerna.

Sökmotoralgoritm (Google-algoritm)

En sökmotoralgoritm Àr en process eller en uppsÀttning regler som en sökmotor anvÀnder för att bestÀmma vÀrdet pÄ en webbplats för att ranka den. Det Àr inte bara ett program utan en hel samling algoritmer, var och en med sitt eget syfte och uppgift. Om du vill se till att din webbplats förblir optimerad Àr det en bra idé att hÄlla koll pÄ stora viktiga algoritmförÀndringar som kan pÄverka dig.

Search engine marketing (SEM, sökmotormarknadsföring)

En form av onlinemarknadsföring dÀr du försöker fÄ trafik pÄ webbplatsen genom att öka synligheten i sökresultaten. SEO och SEM Àr bÄda komponenter i sökmarknadsföring.

Search engine optimization (SEO, sökmotoroptimering)

En form för marknadsföring som fokuserar pÄ att förbÀttra synligheten och rankningen i de organiska sökresultaten och fÄ organisk trafik. Det handlar inte om leverans till sökmotorns bots, utan snarare att sÀkerstÀlla en bra upplevelse för anvÀndaren, eftersom det hÀr Àr vad sökmotorbotarna försöker faststÀlla nÀr de analyserar din webbplats.

Sökmotorranking

Avser den position dÀr din webbplats visas pÄ resultatsidorna i sökmotorn efter att en anvÀndare har sökt efter ett visst sökord.

Search engine result page (SERP)

Det hÀr Àr de sidor som visas av sökmotorn som svar pÄ en anvÀndare som utför en sökfrÄga. Det finns tvÄ sÀtt resultaten visas pÄ, varav en Àr det traditionella organiska sökmotorresultatet med en titelrubrik och en kort beskrivning och det andra Àr Googles SERP-funktion.

SökfrÄga (sökterm)

Ordet eller frasen som en anvÀndare skriver i en sökruta för att fÄ information som matchar.

Söksynlighet

Söksynlighet Àr en uppskattad procentandel av klick du fÄr baserat pÄ den organiska rankingen för dina sökord.

Sökvolym

Det totala antalet sökningar som ett visst nyckelord eller en fras fÄr under en viss tidsperiod.

SekundÀra nyckelord

SekundĂ€ra nyckelord Ă€r nyckelorden som spelar en stödjande roll för ditt primĂ€ra nyckelord. Eftersom överoptimering av ditt innehĂ„ll med bara ett (primĂ€rt) nyckelord lĂ€tt kan tolkas som fusk och fĂ„ dig straffad, Ă€r det en bra idĂ© att komplettera med andra sökord. Dessa Ă€r vanligtvis nyckelord med “long-tail” som har en mycket specifik nisch och en lĂ€gre sökvolym.

Secure Hypertext Transfer Protocol (HTTPs)

En krypterad, sÀker version av HTTP-protokollet som hÄller informationen som skickas och tas emot sÀkert frÄn hackare. Google rekommenderar det hÀr protokollet och erbjuder vissa fördelar för webbplatserna som anvÀnder det som bÀttre ranking.

SEO tjÀnster (SEO byrÄ)

En betald tjÀnst som vi anvÀnder för att öka synligheten pÄ nÀtet genom att fÄ vÄr webbplats optimerad för sökmotorer.

SEO URL

En anvÀndarvÀnlig URL som har optimerats för mÄnga SEO-fördelar. I den hÀr artikeln, optimerad för SEO-ordlista, har vi valt vÄr SEO-URL till https://kurseo.se/seo-ordlista/

SERP shaker

En svart hatt SEO-teknik som anvĂ€nder programvara som skapar innehĂ„ll och webbplatser med det enda syftet att ranka pĂ„ sökord med “long-tail” och lĂ„g konkurrens. Dessa webbplatser anvĂ€nds sedan för att samla in intĂ€kter pĂ„ olika sĂ€tt.

Sitelinks (Google site links)

LÀnkar som visas under ett sökmotorresultat, menade att navigera anvÀndaren till dina undersidor.

Du kan stÀlla in webbplatslÀnkar (sitelinks) i de betalda SERP:erna med Google Ads. Men i en organisk sökning Àr situationen lite annorlunda. Processen Àr automatiserad, sÄ du kan inte pÄverka om du kommer att ha webbplatslÀnkar, hur mÄnga och vilka sidor de kommer att lÀnka till. Allt du kan göra Àr att se till att din webbplatsoptimering Àr bra och ger god anvÀndarupplevelse.

Skyscraping

Skyscraping Àr en metod dÀr du hittar populÀra webbsidor med mÄnga bakÄtlÀnkar, skriver innehÄll som Àr bÀttre Àn deras och sedan nÄr ut till webbplatser som lÀnkar till dem och erbjuder din lÀnk med det förbÀttrade innehÄllet istÀllet.

Social media marketing (SMM)

SMM Àr processen att anvÀnda sociala medier som en kanal för att öka din trafik, affÀrssynlighet och varumÀrkesmedvetenhet genom att skapa engagerande, delbart innehÄll. SMM pÄverkar inte direkt rankningen i Google, men eftersom sociala medier ocksÄ rÀknas som en sökmotor (och en mycket anvÀnd sÄdan) kommer optimeringen av det definitivt att löna sig.

Social signal

En SEO-term som beskriver engagemangsaktiviteter pÄ sociala medier som delningar, omröstningar, pins, Äsikter osv. Det Àr inte riktigt klart om de pÄverkar webbsidans ranking.

Social syndikation

En metod för syndikering av innehÄll dÀr man distribuerar innehÄllet som Àr skapat till sociala medier för att öka publikens rÀckvidd och skapa ett surr.

Splash page

En introduktionssida pÄ en webbplats som vanligtvis innehÄller en stor bild eller en video, en liten mÀngd innehÄll (som ett varumÀrke) och en knapp för att fortsÀtta vidare till det verkliga innehÄllet. Det anvÀnds som en landningssida för webbplatsen och Àr tÀnkt att visa upp och marknadsföra varumÀrket.

Statisk URL

En webbadress till en webbsida som alltid har samma innehÄll. URLen Àndras aldrig. De Àr lÀsbara, beskrivande, kan innehÄlla nyckelord och Àr lÀtta för anvÀndaren att memorera. Av dessa skÀl har de ocksÄ en högre CTR.

Statuskod

Ett serversvar nÀr webblÀsaren begÀr en webbsida.

Det finns fem typer:

 • 1xx – informationssvar
 • 2xx – framgĂ„ng (200 – begĂ€ran lyckades)
 • 3xx – omdirigering (301 – flyttas permanent, 302 – flyttas tillfĂ€lligt, 304 – ej modifierat, 307 – temporĂ€r omdirigering, 308 – permanent omdirigering)
 • 4xx – klientfel (403 – förbjudet, 404 – inte hittat, 410 – borta, 429 – för mĂ„nga förfrĂ„gningar)
 • 5xx – serverfel (500 – internt serverfel, 501 – inte implementerat, 503 – tjĂ€nsten inte tillgĂ€nglig, 550 – tillstĂ„nd nekad)

Crawlers anvÀnder dessa för att bestÀmma hÀlsan pÄ en webbplats och att upptÀcka och fixa nÄgra av dessa kommer att pÄverka din ranking.

Statuskod 301 (301 redirect)

En statuskod som indikerar att en URL har permanent omdirigerats (eller flyttats) till en ny plats. Denna statuskod anvÀnds nÀr en sida har tagits bort och istÀllet för att dina besökare fÄr en felsida skickas de automatiskt till en ny sida.

Detta Àr det optimala sÀttet att omdirigera eftersom det passerar mycket hög lÀnkjuice till den omdirigerade sidan.

Statuskod 302 (302 redirect)

En statuskod som indikerar att en URL tillfÀlligt har omdirigerats. Detta hÀnder nÀr en sida har tagits bort och webbadressen nu pekar pÄ en annan sida. Besökaren kommer inte att se nÄgon skillnad mellan denna statuskod och 301, men sökmotorerna kommer inte att skicka lÀnkkapital för 302.

Statuskod 404

Sidan hittas inte. HÀnder nÀr webbsidan har tagits bort, men lÀnkar till den finns fortfarande. De Àr mycket dÄliga för bÄde anvÀndarupplevelse och webbplatshÀlsa och det Àr i allmÀnhet bÀst att konfigurera en 301-omdirigering istÀllet.

Statuskod 410

Om du stÀller in denna statuskod för en permanent borttagen webbsida indikerar sökrobotarna att ta bort den frÄn deras index.

Statuskod 500

En statuskod som indikerar att det finns ett problem med servern (pÄ databas- eller kodnivÄ) och att det inte finns nÄgon Ätkomst till din webbplats.

Statuskod 503

Vanligtvis anvÀnd för underhÄll, genom att anvÀnda den hÀr koden ber du boten att komma tillbaka vid ett senare datum.

Structured data (Schema)

NÀr du lÀgger till detta i din webbplats HTML, hjÀlper strukturerad data dig att peka boten pÄ element som innehÄller vÀrdefull information för att bestÀmma webbsidans innehÄll.

Submission

ÅtgĂ€rden att göra sökmotorer medvetna om din nya webbsida genom att manuellt skicka in en URL för att fĂ„ den snabbare indexerad.

Teknisk SEO

Detta Àr den del av SEO som handlar om att göra det sÄ enkelt som möjligt för sökmotorns bot att crawla och indexera din webbplats. Teknisk SEO Àr grunden för alla dina andra SEO-metoder och Àr absolut nödvÀndig om du vill hÄlla din webbplats optimalt sökmotoroptimerad.It includes:

The fold

Den del av din webbsida som besökaren kan se utan att scrolla. Det Àr det första intrycket din besökare fÄr och kan pÄverka avvisningsfrekvensen och vistelsetiden.

NÄgra av de bÀsta metoderna nÀr det gÀller innehÄllet ovanför folden Àr:

 • se till att ditt mest engagerande innehĂ„ll Ă€r synligt
 • mĂ„lsidor som anvĂ€nds för konvertering bör ha en CTA hĂ€r
 • visa alltid en antydan om innehĂ„llet under folden sĂ„ att besökaren inte lĂ€mnar av misstag och tĂ€nker att han / hon sĂ„g allt som fanns att se

Tunt innehÄll

I dess vÀsentlighet definieras tunt innehÄll som innehÄll som ger lite till inget vÀrde för anvÀndaren. Det hÀr kan vara allt frÄn sidor med mycket smÄ mÀngder text, datorgenererat innehÄll, duplicerade sidor, kopierade sidor, affiliate-sidor med lÄg kvalitet eller dörröppningssidor.

Top heavy (Top heavy algoritm)

En Google-algoritmuppdatering (slÀpptes 2012) som minskar rankningen för webbplatser som har för mÄnga annonser ovanför folden.

Trafik

En vanlig SEO-term som beskriver alla besökare som anlÀnder till din webbplats. Typer av trafik inkluderar: direkt, organisk, betald och refererande trafik.al

Det maximala antalet organiska besök som du kan fÄ pÄ din webbplats om du rankade nr 1 pÄ Google för dina sökord.

Uniform Resource Locator (URL)

En unik textbit som en anvÀndare skriver i webblÀsaren för att nÄ din webbplats (www.dinhemsida.com).

URLen bestÄr av tre grundlÀggande delar: protokollet, domÀnnamnet och sökvÀgen.

För SEOns skull:

 • se till att din webbadress Ă€r beskrivande och lĂ€sbar
 • anvĂ€nd bindestreck i stĂ€llet för understreck
 • hĂ„ll det sĂ„ kort och enkelt som möjligt sĂ„ det Ă€r lĂ€tt att komma ihĂ„g
 • gör det korrekt – lĂ„t namnet beskriva innehĂ„llet
 • lĂ€gg till riktade nyckelord

Unikt besök

Första gÄngen en anvÀndare anlÀnder till din webbplats och fortsÀtter att surfa. Om en besökare med samma IP-adress kommer tillbaka vid en senare tidpunkt rÀknas den inte in i antalet unika besök.

AnvÀndarengagemang

En metrisk beskrivning av hur bra en webbplats Àr att hÄlla besökarens uppmÀrksamhet och fortsÀtta att surfa pÄ din webbplats.

User experience (AnvÀndarvÀnlighet, UX)

AnvÀndarupplevelse Àr en ranking faktor som beskriver hur lÀtt det Àr att anvÀnda en produkt (t.ex. en webbplats) eller tjÀnst.

Dessa faktorer pÄverkar bÄde mÀnskliga besökare och sökmotorer bÄde och pÄverkar vÄr SEO.

AnvÀndarvÀnlig

LÀtt att anvÀnda och inte svÄrt att lÀra sig eller förstÄ.

AnvÀndargenererat innehÄll (UGC)

Alla typer av innehÄll som publiceras av anvÀndare pÄ en webbplats. Detta inkluderar kommentarer, recensioner, bilder, videor och inlÀgg pÄ sociala medier och mer.

AnvÀndargenererat innehÄll stÀrker SEO eftersom de ofta kommer att anvÀnda nyckelord och relaterade lÀnkar i det de publicerar. Det ökar ocksÄ dina sociala signaler och ger dig inspiration till nya sökord och innehÄll.

User interface (UI)

Allt som visas pÄ din webbplats som anvÀndaren kan interagera med.

Att göra ett positivt intryck för vÄra besökare och ge dem en bra anvÀndarupplevelse Àr UIs syfte. Eftersom det Àr dessa faktorer som pÄverkar vistelsetid och anvÀndarengagemang Àr de avgörande för SEO.

Viralt innehÄll

Ett stycke media (artikel, bild, video, tweet) som blir mycket populÀrt pÄ kort tid. Detta innehÄll sprids snabbt via internet och fÄr backlinks och sociala medier gilla och dela markeringar.

Besök (Session)

Varje gÄng en anvÀndare anlÀnder till din sida och fortsÀtter att surfa och interagera med den. Ett besök rÀknas oavsett om personen har besökt din sida tidigare om inte tiden mellan besök Àr mindre Àn 30 minuter.

Webbsida

Ett HTML-dokument som kan anslutas till World Wide Web och lÀsas av en webblÀsare. En webbplats kan endast bestÄ av en eller flera webbsidor.

Webbplats (hemsida)

En samling webbsidor och multimediainnehÄll som alla delar samma domÀn.

Webbplatskvalitet

En uppsÀttning funktioner, sökmotorer och bots försöker faststÀlla nÀr du rankar en webbplats.

Webbplatsstruktur (sajtstruktur)

Webbplatsstruktur Àr en term som hÀnvisar till den form dina sidor och lÀnkar skapar. TÀnk dig att rita en karta över din webbplats pÄ ett papper med rader som representerar lÀnkar mellan dem. Detta Àr din struktur och hur den körs Àr av betydelse för webbplatsens relevans. Det Àr ocksÄ viktigt att det Àr tydligt och logiskt att förenkla navigering.

En bra webbplatsstruktur gör det lÀttare för dina besökare att hitta det de letar efter, ökar konvertering och CTR, förlÀnger vistelsetiden och gör webbplatsen lÀttare att crawla.

Vit hatt SEO

Bra SEO-praxis fokuserade pÄ att optimera innehÄll, sÄ det riktar sig till den mÀnskliga publiken istÀllet för sökmotorerna. Denna typ av strategi följer regler och policyer för sökmotorer.

XML sitemap

En XML-fil som innehÄller alla webbadresserna pÄ din webbplats som du vill genomsöka med ytterligare information (metadata) pÄ var och en av webbadresserna. Det förbÀttrar SEO eftersom det ger dig kontroll över hur din webbplats (och vilka sidor) kommer att genomsökas och indexeras.

Det finns mÄnga verktyg som genererar en XML-webbplatskarta automatiskt och allt som ÄterstÄr att göra Àr att skicka den till sökmotorn.

Yahoo

Yahoo var en gÄng ledare inom e-post, online-nyheter och sökning och tappade sin position nÀr Google beslutade att fokusera pÄ att tillhandahÄlla sökresultat baserat pÄ webbplatsens betydelse. Idag drivs Yahoos sökmotor av Bing och har en marknadsandel pÄ 2,46%.

Yandex

Den mest populÀra sökmotorn i Ryssland med en marknadsandel pÄ 53,28% (0,58% vÀrlden över). Sökresultaten i Yandex Àr indelade i geo-oberoende och geo-beroende. Detta gör det mycket enkelt att marknadsföra lokala företag eftersom anvÀndare frÄn olika regioner fÄr olika sökresultat.

Yoast SEO

Ett mÄste-ha SEO-plugin för WordPress.

Med hjÀlp av Yoast SEO kan anvÀndaren:

 • ange titel och beskrivning för sökresultatet
 • kontrollera innehĂ„llets lĂ€sbarhet
 • stĂ€lla in ett nyckelord för fokus för innehĂ„llet
 • markera hörnstenens innehĂ„ll
 • hantera lĂ€nkar och metroboter
 • hantera utseendet pĂ„ titeln, beskrivningen och bilden som anvĂ€nds nĂ€r nĂ„gon publicerar en lĂ€nk med ditt innehĂ„ll pĂ„ sociala medier

YouTube

Den största videodelningstjÀnsten (ocksÄ den nÀst mest anvÀnda sökmotorn) med mer Àn 1,5 miljarder anvÀndare. Det kan ocksÄ klassificeras som en social media-webbplats och anvÀnds mest av tonÄringar för detta ÀndamÄl.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Wave icon

FÄ nyheter först

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev och var först att veta vad som hÀnder hos Kurseo.