Skrivet av Edvin Uddfalk

28 juni, 2020

Se upp för online gurus och deras “kostnadsfria” onlinekurser

Det är kväll och du ska just till att göra den där koppen med kaffe som du suktat efter ett par timmar nu. När du fyllt vatten, mätt två rågade mått nymalet kaffe och klickat igång kaffemaskinen börjar den låta på det där karaktäristiska sättet som bara kaffemaskiner gör. Det där bubblande ljudet.

Samtidigt som kaffet bryggs förbereder du resten genom att ställa fram en kopp som du skvätter lite mjölk i. Kaffearomerna börjar fylla hela rummet nu och snart är koppen färdig. Du kommer fram till att det nog är ett par minuter kvar innan du kan flytta kaffehurran från plattan. Du vill ju helst slippa torka de där envisa dropparna kaffe från bänken denna gång.

Du låter hurran stå ett tag och passar på att kolla lite i telefonen.

Det blir den vanliga “rundan” igen – först kollar du nyheterna, följt av Instagram, TikTok och till sist Facebook. Flödena verkar fyllda av samma saker fast i omkastad ordning. Ha! Tänker du tyst för dig själv. Det där med omkastad inläggsordning och att det ska göra dig mer benägen att stanna kvar i flödet har du redan listat ut.

Du tittar på kaffet. Det droppar fortfarande fast inte lika snabbt. Måste vara klart snart, men för säkerhets skull ger du det en minut till. Du hinner tänka på den där kursen du ville läsa, den du läste om tidigare på webben, kanske vore den något ändå?

Du tittar tillbaka i telefonen och gör två väl inövade scrollningar med tummen. Plötsligt ger du istället tumgesten för att snabbt stanna scrollningen. Vad var det där? Snabb scrollning upp igen. Det är ju kursen. Kursen du ville läsa ligger som videoannons i Facebook flödet.

Du höjer volymen och klickar in för att se. Två minuter senare är du tagen med storm. Personen i videon har berättat att det finns fullt med möjligheter för fler lyckade affärer och pengar att tjäna genom väldigt simpla tekniker. Men bara, och endast, om du läser denne persons helt egna kurs.

Du klickar till annonsörens hemsida och genom att endast behöva ange din e-postadress får du denna experts, denna online gurus, helt egna kurs. Men egentligen, är den här kursen skriven av någon helt annan, en betald expert inom området eller en konsult.

Personen du sett i videon har förutom att med sin övertygande karisma, övertalat dig om snabb rikedom och framgång, även satt i system att fånga in så många människors e-postadresser som möjligt.

För genom att erbjuda kostnadsfria kurser tjänar denne självutnämnde online guru nämligen multum.

Vad är detta för hokuspokus historia?

Nog med skönlitteratur. Berättelsen som jag omsorgsfullt skrivit här ovan är egentligen en belysning av ett nytt fenomen. Fenomenet har inget offentligt namn men går många gånger under betäckningen “Online Guru Scam“.

Online Guru Scam

Online Guru Scam är ett sätt att tjäna pengar genom människors känsla om att vilja ha mer genom att först erbjuda något “gratis”. Kort går denna scam till så här;

En för dig fritt främmande person dyker plötsligt återkommande upp i dina sociala flöden på Facebook och Instagram genom videoannonser. I annonserna promotar de sina egna onlinekurser som går att ladda ner från deras hemsida.

Argumentet till att du ska klicka på deras annons är ofta någon slags insikt eller uppenbarelse som de vill du ska ta del av. Det kan exempelvis röra sig om hur enkelt det är att tjäna pengar online eller hur du kan leva ett friare liv genom att lära dig hemligheterna bakom att tjäna pengar.

Videoannonsen består oftast av att hjärnan bakom scamen presenterar sig för dig och börjar därefter berätta om sin resa från “fattig timanställd” till “framgångsrik multimiljonär som lever i lyx”. Och samtidigt som det andra är sant beror det högst osannolikt på att personen i fråga lever som den lär.

Online Guru Scam
Exempel på “clickbait” annonser vars innehåll kan vara av denna karaktär.

I slutet av videon får du ofta en uppmaning om att läsa personens onlinekurs som den skapat åt dig och genom att gå till personens hemsida och ange din e-postadress får du ladda ned den kostnadsfritt.

Denna onlinekurs består inte sällan av över 50 sidor fullspäckat med precis det man utgett den för och i många fall är det faktiskt väldigt bra material. Men anledningen till att man velat få dig till att ladda ned den här kursen är i själva verket någon helt annan.

Sanningen bakom scamen

Låter det inte lite udda? En person som du aldrig tidigare mött dyker plötsligt upp från ingenstans och vill ge dig sin onlinekurs. Gratis!?

Jo, det gör det. Det låter väldigt udda.

Sanningen är att när du angett din e-postadress och laddat ned ditt exemplar av onlinekursen så har scamen gått i lås. Det är nämligen precis vad personen bakom det hela vill.

Denna scam går ut på undermedveten psykologi och det är vad som också gör den så väldigt framgångsrik. Det är nämligen så att när du först sett videoannonsen med personen i fråga så har du, undermedvetet, fått en uppfattning om denne person.

Vissa får en dålig uppfattning medan andra, de flesta, får en bra uppfattning. De som får en bra uppfattning är också mer benägna att faktiskt göra det personen ber dem om.

Genom att du får en uppfattning om denne person skapar du också en relation till personen. Återigen sker detta undermedvetet vilket också gör dig mer benägen att göra det den uppmanar dig att göra.

De som följer uppmaningen och laddar ned onlinekursen kommer också troligtvis få se kursmaterial med återkommande bilder på denne person. I vissa fall, när onlinekursen du blir uppmanad att läsa är av videokaraktär, följer troligtvis 2-3 timmar video med samma person som du först såg i annonsen.

Allt för att skapa en relation med dig och vinna ditt förtroende.

När du läst eller sett färdigt onlinekursen kommer du med högsta sannolikhet att känna dig helnöjd. Personen har hållit det den lovade. Du har fått din kurs helt kostnadsfritt och allt som behövdes var din e-postadress för att ta emot kursmaterialet.

Det är i själva verket nu personen kan sätta sin plan i verket och göra dig till en av sina många tusen kassakor. Inte nog med att du nu, genom att ha tittat på denne person i flera timmar, undermedvetet har skapat en vänskaplig relation så är du också i undermedveten skuld till personen.

Du har nämligen fått något utan motprestation. Och hur mycket du än vill tro att du fick det kostnadsfritt så står du i allra högsta grad i skuld till personen.

Det är nu den undermedvetna psykologin sätts till verket. Genom att nu börja skicka väl genomtänkta e-mail till dig kommer nämligen personen kunna börja sälja nya onlinekurser till dig. Inte sällan med tillhörande rabattkoder eller uppmaningar som “gäller bara de kommande 24 timmarna”.

Och eftersom att du är så nöjd sen sist sitter du hårt på kroken. Du är både i undermedveten skuld till personen och du har skapat en undermedveten relation till denne, så att få dig att fortsatt köpa onlinekurser kommer inte vara svårt.

Så vilka är dessa online gurus egentligen?

Vi vill förstås inte dra alla över samma kam. Men personer som ägnar sig med denna typ av scam lever sällan som de lär.

Detta är för det första en helt ny slags scam som blivit möjlig att genomföra med sån framgång sedan sociala medier kommit. Utan sociala medier och den digitala transformation världens befolkning gör just nu vore denna scam inte genomförbar.

Personerna bakom denna scam har förstått dess genomslagskraft och är ofta människor som helt eller delvis saknar kunskap inom det område de ska framstå som “experter” inom. Det är människor som istället tjänar miljoner på att lura andra genom att få det att framstå som “good will”.

Pengarna de påstår sig ha tjänat måhända är sanna, men att de skulle kommit från att de exempelvis är experter inom SEO, webb, ekonomi eller fastigheter är inte sant. Istället har pengarna de tjänat kommit från att lura människor att läsa deras kostnadsfria onlinekurser som de sedan kan sälja fler kurser till.

De som egentligen skriver kurserna är ofta inhyrda konsulter eller experter som har god kunskap inom området som man vill göra sin scam inom.

Hur vet man om det är en scam?

Det som ofta kan avslöja en så kallad online guru är genom att vara källkritisk. Personerna i fråga använder ibland sina riktiga namn och genom att snabbt söka efter deras namn på Google kan man se om andra har fallit i dennes fälla.

Om så är fallet kan det vara en god idé att inte läsa kursen. Eller att avregistrera sig från nyhetsbrevet man anmäler sig till när man först laddar ned onlinekursen.

Problemet som vi ser på det

För det första är det förstås tråkigt att människor runtom i världen känner så lite skam över vad de gör att de är benägna att ljuga för andra bara för att säkra sin egen framgång.

Dessutom finns risken att verksamheter som vår ställs i dålig dager till följd av dessa online gurus.

Med det vill vi göra det mycket tydligt att vi tar fullt avstånd från denna typ av vermsamhet. Uddfalk Academy är och kommer alltid vara en hederlig verksamhet utan minsta tanke om att på något sätt lura någon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Wave icon

Få nyheter först

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först att veta vad som händer hos Kurseo.