Kurs: SEO Steg 2

Vad kul att du valt att läsa vår digitala kurs SEO Steg 2!

Vår förhoppning är att du efter att ha läst denna kurs har en djupgående förståelse för sökordsoptimering och vet att det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden. När du är redo för vårt kursprov följer du enkelt länken på sista sidan i denna PDF.

Lycka till och hoppas vi ses snart igen!

On-site optimering

Det första området vi kommer att titta på i denna kurs är on-site optimering. Vad är då on-site optimering? Jo, on-site refererar till allt innehåll som finns på en webbplats (som således går att optimera mot sökmotorer). Alltså; allt innehåll man själv kommer åt att redigera och ändra på en webbplats för att förbättra sökordsoptimeringen.

Under on-site optimeringen faller många delar av sökordsoptimeringen in. Sidtitlar, URLer, bilder, innehåll, rubriker och nyckelord – för att nämna några. Dessa delar lär du dig allt om i kursdel 1. Vi kommer titta närmre på två andra delar i denna kurs, nämligen sidor med längre innehåll och vilket värde en reducerad avvisningsfrekvens har.

Sidor med längre innehåll

Den generella rekommendationen när det kommer till hur mycket innehåll en sida behöver för att ranka bra på sökmotorer är 300 ord. Om alla sidor på en webbplats har över 300 ord i huvudinnehållet bör alltså sidorna rankas över medel utifrån den aspekten.

I addition till de sidor en webbplats har med 300 ord bör det även finnas vissa utvalda sidor med längre innehåll. Vad innebär då längre innehåll? Jo, sidor med längre innehåll ska enligt rekommendationen innehålla åtminstone 1.000 ord. Enligt en studie utförd av SerpIQ kunde man se ett samband mellan de sidor som rankade högst vid en sökning och antalet ord på sidorna. Resultatet från studien visade att nästan samtliga topp 10 sökresultat hade sidor som bestod av mer än 2.000 ord.

Sidor som har ett högt värde bör fördelaktigen ha över 1.000 ord i innehållet. Längre innehåll skapar dessutom fler naturliga tillfällen att använda värdefulla nyckelord på en sida.

Reducerad avvisningsfrekvens

En avvisning är en webbplatssession som utlöser en enstaka begäran hos Google Analytics. Ett exempel är när en besökare öppnar en enstaka sida på en webbplats och sedan lämnar igen utan att ha utlöst några andra begäranden. Att ha en låg avvisningsfrekvens är något många företag strävar efter.

En lägre avvisningsfrekvens betyder att fler besökare ser värde i en webbplats sidor och därför stannar på webbplatsen längre. Detta bidrar till högre relevans och bättre SEO.

3 sekunders regeln

När man pratar om 3 sekunders regeln tänker somliga direkt på regeln om att mat som man tappar på golvet fortfarande är ätbar om man plockar upp den inom 3 sekunder. En annan, kanske mer sanningsenlig regel är att när en besökare öppnar en webbplats har man 3 sekunder på sig att göra ett första intryck och förhoppningsvis leda besökaren vidare till en annan sida eller ett avslut.

För att reducera avvisningsfrekvensen är just de första 3 sekunderna mycket avgörande och det gäller att göra vad man kan med dem.

Hur reducerar man avvisningsfrekvensen?

Det finns lyckligtvis en rad konkreta sätt som bevisligen kan reducera avvisningsfrekvensen för en webbplats. Vi tar en närmre titt på dem nedan.
Se över webbplatsens användarupplevelse (UX) – En bra användarupplevelse är när en besökare finner en webbplats inte bara lättanvänd utan också tilltalande. Allt räknas in i användarupplevelsen. Man kan faktiskt se det lite som ett restaurangbesök, man kan gå från restaurangen nöjd, måttligt nöjd eller missnöjd över den totala upplevelsen.

Varje webbplats är unik och så även användarupplevelsen, det är därför svårt att ge konkreta generalla tips på hur man skapar en bättre användarupplevelse. Lyckligtvis finns det många tjänster online som kan hjälpa till med det och för oss står en solklar vinnare.

Hotjar – Klicka här för att komma dit

Hotjar är ett verktyg som analyserar webbplatsbesök med hjälp av värmekartor, inspelningar och formulärsbevakning. Med andra ord kan du få en helt visuell bild över hur din webbplats används av besökarna och med hjälp av detta avgöra om något bör ändras eller justeras.

Se över uppmaningar och erbjudanden samt placering av dessa – nästan alla besökare avgör om de gillar en webbplats eller inte inom några få sekunder. Ofta genom att bara göra ett ögonsvep utan att varken scrolla eller klicka.

”Above the fold” eller bara ”The fold” beskriver ytan en besökare ser när den besöker en webbplats. Det är ytan som syns utan att varken scrolla eller klicka.

I denna yta är det viktigt att placera relevanta uppmaningar och erbjudanden på ett estetiskt tilltalande sätt.

Förbättra webbplatsens hastighet – Precis som vi var inne på tidigare med 3 sekunders regeln, en snabb webbplats är väldigt avgörande för reducerad avvisningsfrekvens. Webbplatser som är byggda med ett uppdateringsverktyg som till exempel WordPress har en rad möjligheter för snabbare laddningstider.

Vi kommer titta närmre på webbplatshastigheter och laddningstider senare i denna kurs.

Använd en chattfunktion – Att använda en chattmodul för frågor och support kan räta ut vilket frågetecken som helst hos en besökare. Facebooks chatt Messenger går utmärkt att använda som kundchatt, dessutom är den helt gratis och relativt enkel att implementera på en webbplats.

Chattfunktioner på webbplatser har bevisligen kunnat reducera avvisningsfrekvensen ordentligt och är dessutom ett väldigt bra medel för att ta reda på vad som inte uppfyller besökarens förväntan eller upplevelse.

Exit Popup – Trots alla ansträngningar kanske en användare fortfarande vill lämna en webbplats. Det är inte ditt fel, kanske något hände i deras liv och de var tvungna att lämna.

Här finns två val: att släppa dem, eller försöka få dem att lämna någon slags värdefull information som gör att de kan konvertera senare.

Idag finns tekniker som kan spåra när en användare håller på att lämna en webbplats och då visa dem ett riktat meddelande genom en popup i det exakta ögonblicket. Spårningen sker genom att bland annat mäta hur muspekaren rör sig på skärmen, om den hastigt rör sig upp mot den aktiva tabben eller stäng-knappen är risken stor att besökaren tänker lämna webbplatsen och då visas meddelandet.

Många webbplatser ber användarna om deras e-postadress. Det gör att de kan hålla kontakten med användaren genom att skicka dem relevanta erbjudanden och så småningom konvertera dem till betalande kunder. Men man kan också till exempel visa en rabattkod eller liknande.

Site-speed

För att förstå hur viktigt det är med en snabb webbplats och bra laddningstider behöver man se på det från flera olika aspekter. Snabba laddningstider uppskattas av de flesta som besöker en webbplats vilket således gör deras användarupplevelse positiv. Detta betyder att en snabb webbplats med största sannolikhet även kan ge bland annat avvisningsfrekvensen, sessionslängden och konverteringsgraden positiva resulat. En sökmotor rankar förstås webbplatser med snabbare laddningstider högre i sökresultaten men rankingen påverkas också av besökarnas beteende. Allt sammantaget är snabba laddningstider lite av en slags doping för webbplatser.

Vi tittar lite närmre på vilka tekniker och metoder man kan använda för att skapa en snabbare webbplats och därigenom ranka bättre hos sökmotorer.

Browser Caching

Webbplatser som är utvecklade med ett uppdateringsverktyg som till exempel WordPress har full möjlighet att använda så kallad Browser Caching. Browser Caching är en teknik som skapar snabbare laddningstider genom att ladda ned webbplatser som temporära filer på en dators hårddisk, således finns filerna att hämta lokalt på datorn och inga HTTP förfrågningar behöver göras för de filerna. I och med att filerna laddas ned vid den första sidladdningen blir den initiala laddningstiden aldrig snabbare. Däremot blir kommande sidladdningar snabbare då filerna finns lokalt sparade.

Att använda Browser Caching kan förbättra laddningstiderna på en webbplats med mellan 30-70% beroende på hur andra faktorer påverkar hastigheten.

Hosting & Webbhotell

Val av webbhotell och typ av server har en stor påverkan i hur snabb en webbplats är. Beroende på vilket syfte en webbplats tjänar finns en rad olika varianter att välja mellan när det kommer till att välja webbhotell och hostingtyp. Delad-, dedikerad- eller virtuell privat server – valen är många och det kan vara svårt att veta vad som är bäst för webbplatsens syfte.

Vår rekommendation är att först välja vilket webbhotell du vill använda. När man valt webbhotell är det bra att kontakta en säljare eller kundtjänst för vidare hjälp och val av rätt produkter.

Om det primärt är webbplatshastighet som är målet är vår rekommendation att använda en VPS (Virtuell Privat Server) vilket är en dedikerad server med kraftfulla resurser.

Ett bra webbhotell arbetar ofta aktivt med att kunna erbjuda deras kunder snabba webbplatser.

Med över 10 års erfarenhet inom webb samt över 500 framgångsrika hemsidelanseringar bakom mig har jag haft gott om tid och möjlighet att testa och utvärdera de flesta webbhotell. Självklart innebär detta att jag har skaffat mig favoriter i webbhotellsdjungeln. Här är min topp tre lista på de webbhotell jag personligen rekommenderar om man som jag värdesätter upptid, säkerhet, snabbhet och support.

Oderland.se

Prisvärt, snabbt, enastående support

Bland alla webbhotell jag använt, testat och utvärderat finns det ett som lyser lite extra starkt på min radar. Jag har använt Oderland för mina webbprojekt och även för en del kunders räkning sedan 10 år tillbaka och överraskas fortfarande över vilka stabila produkter de erbjuder. Hos Oderland kan du sätta många wordpress installationer på samma webbhotell, och behöver därmed inte betala för ett nytt webbhotell varje gång du vill skapa en ny sajt, utan du betalar endast för domänen.

Om man är ute efter ett webbhotell fullpackat med funktionalitet till ett rimligt pris och som dessutom har en kundsupport som är blixtsnabb och bortom allt man tidigare upplevt är Oderland det självklara valet. Här beställer du Oderland (Tips: De har även en WordPress flytthjälp ifall du vill flytta in en befintlig WordPress sajt dit.

Kinsta

Snabb hosting för WordPress

Är du beredd att betala lite mer och vill ha riktigt snabb hosting för WordPress så rekommenderar jag Kinsta, där flera av mina mer krävande kunders sajter ligger. Kinsta är inte ett Svenskt företag, men deras support, snabbhet och smidighet gör att jag ändå rekommenderar Kinsta till många kunder.

  • 2 månader gratis hosting i början om du betalar årsvis
  • 20 % ”speed boost” enligt dem själva då du flyttar in WordPress sajt till Kinsta.
  • Kinsta kostar från 35 $ per månad

Beställ Kinsta här! (Bonus: 30 dagars “pengarna tillbaka garanti” om du inte är nöjd, samt 4 månader gratis ifall du betalar årsvis)

MissHosting

Lättanvänt, billigt, 24h support

Ett relativt nytt webbhotell på den svenska marknaden. MissHosting utmärker sig genom en lättanvänd kontrollpanel och för webbplatsägare är deras stående pris 9 kr/mån för komplett webbhotellspaket ett intressant erbjudande.

För den som snabbt vill komma igång med sin webbplats är min rekommendation att använda MissHosting och deras One-click installer. För dig som går den här kursen har de dessutom ett specialerbjudande: Här kan du signa upp för MissHosting och få första 3 månaderna för 0 kronor

Reducerade bildstorlekar

Om du har läst ”SEO Kurs 1” kommer du kanske ihåg att vi beträdde just bildstorlekar ytligt även där. Vi kommer att gå in på bildstorlekar även i denna kurs och det blir lite mer av ett djupdyk denna gång.

Bilder spelar nämligen stor roll i hur snabba laddningstiderna på en webbplats faktiskt kan bli. Man kan göra allting rätt, använda browser caching, minifiera CSS och JS filer, kombinera CSS filer och minska antal HTTP förfrågningar, men i slutändan kommer det ner till att reducera bytes. Och då är bilderna perfekta att börja med.

Bildstorlekar – Det är viktigt att se till att de bilder man använder på en webbplats inte är för stora. Beroende på bildernas mått bör till att börja med max-storleken inte överskrida 300-400 kB per bild. Det finns en rad metoder för att reducera bilders storlek och den kanske mest vedertagna är att spara dem för webb i till exempel Photoshop. Dessvärre är det inte alla som behärskar dessa program och då finns istället bildoptimeringsverktyg att tillgå online.

Bildoptimeringsverktyg – Är onlinetjänster där man kan ladda upp sin bild eller bilder och sedan generera om dem. Man laddar sedan ned sina bilder igen men med mindre storlekar och kvaliteten är oftast densamma. Vi har två favoriter som du själv kan använda för att optimera filstorleken på dina bilder:

Optimizilla – Klicka här för att komma dit

Här kan du ladda upp och optimera både JPEG och PNG bilder. Ladda upp 20 bilder åt gången och ändra inställnignar med reglagen (vi använder standardinställningarna med bra resultat).

EzGif – Klicka här för att komma dit

Optimera JPEG bilder som är upp till 35 MB stora! Här kan man även revidera resultatet tills man är helt nöjd.

En webbplats som är byggd i WordPress kan använda tillägg för att automatiskt optimera bilder. Tillägg som ’EWWW Image Optimizer’, ’Kracken.io’ och ’Imagify’ fungerar bra!

En tanke att ha i bakhuvudet när det gäller bilder är att fler och fler webbplatsbesök sker genom mindre skärmar än tidigare. Idag ser vi att trafiken genom mobil motsvarar ungefär 60%, samtidigt som datorer och laptops står för ungefär 30%. Krasst innebär det att det tidigare direktivet om högupplösta bilder anpassade för breda skärmar sakta försvinner och istället anpassar vi idag ofta bilder för laptops och mindre skärmar.

CDN – En CDN, eller Content Delivery Network, är en sammansättning av geografiskt utplacerade servrar som arbetar tillsammans för att leverera innehåll blixtsnabbt.

Alltså, som webbplatsägare har man möjlighet att med hjälp av en CDN-tjänst låta denna leverera webbplatsens innehåll när sidor laddas. Istället för att bilderna på en webbplats laddas in genom servern som webbplatsen ligger på laddas de in genom CDN servern. Genom att placera ut innehåll närmare webbplatsbesökare med hjälp av en närliggande CDN-server upplever besökarna snabbare laddningstider. Och eftersom besökare är mer benägna att klicka sig bort från en långsam laddningssida, kan en CDN reducera avvisningsfrekvensen.

Illustrationen ovanför visar hur en CDN-tjänst fungerar i praktiken. I och med att CDN servrar är utplacerade geografiskt över hela världen lämpar sig en sådan lösning bäst för webbplatser med besökare från många olika länder eller världsdelar. Samtidigt innebär fördelning på fler servrar mindre belastning på endast en server, vilket helt klart kan bidra till snabbare laddningstider.

En CDN är ett bra komplement till webbplatser med stora mängder trafik. Vår rekommendation är att istället investera i ett bra webbhotellspaket hos ett webbhotell som erbjuder bra alternativ för snabbare laddningstider.

Lazy Load

Lazy Load är egentligen en teknik för att ladda in bilder sekventiellt men har på senare tid även kommit att innefatta sekventiell inladdning av videos, iframes och bakgrundsbilder. Vad är då detta? Sekventiell inladdning innebär att endast det innehåll som visas i en webbplats visningsområde laddas in. Visningsområdet är det område en besökare ser i sin skärm vilket förstås ser olika ut beroende på om besökaren använder en dataskärm eller en telefon.

Vad händer med det andra innehållet då? Det innehåll som inte syns i visningsområdet? Jo, när besökaren börjar scrolla laddas innehållet utanför visningsområdet in sekventiellt, alltså precis vid tillfället när det scrollas in i visningsområdet.

På en webbplats med mycket bilder och videos kombinerat med tungladdade funktioner kan Lazy Load vara en räddare i nöden! Många av dagens e-butiker använder sig av någon slags Lazy Load funktion bland annat på kategorisidorna för att slippa ladda in hundratals bilder i en och samma begäran.

Lazy Load har på senare år kommit att omfatta fler element och kan idag ladda in även videos och iframes sekventiellt.

Illustrationen till vänster visar det initiala visningsområdet när en sida laddats. Utanför visningsområdet är två bilder placerade som således inte laddats in då de inte syns i skärmen ännu.

Externa hosting-plattformar

Plattformar som YouTube och Vimeo lämpar sig perfekt som externa plattformar för hosting av videos. Just video är ett format som tar extremt stor plats, kombinerat med ett webbhotell som delar utrymme med andra webbplatser tar det tilldelade utrymmet snabbt slut. Dessutom är inte det traditionella webbhotellet optimerat för att hosta och spela upp videos vilket ofta blir uppenbart när videon automatiskt pausar för att buffra varannan sekund.

Ur ett SEO-perspektiv är detta ett absolut nej. Webbhotellsutrymmet tar snabbt slut till följd av stora videofiler, om många besökare tittar på en video samtidigt används dessutom nästan all bandbredd till just buffring och webbplatsens hastighet blir generellt mycket långsammare. Detta leder i varenda fall till att sökmotorer rankar webbplatsen lägre och besökarnas användarupplevelser blir negativa.

Vilka fördelar innebär då videoleverans från externa hosting-plattformar? Förutom att det inte är webbplatsens eget webbutrymme som blir belastat när en video spelas finns också många andra fördelar med att använda externa hosting-plattformar. Till exempel är både YouTube och Vimeo sociala nätverk som vardera har egna sökmotorer för att visa relevant innehåll, således innebär det att videos har större chans att visas mer frekvent i ett sådant nätverk och på så sätt gynna webbplatsen och företaget mer.

Om man använder framförallt YouTube för publicering av sina videos har man dessutom större chans att de går viralt. Att en video går viralt innebär att videon får tusentals visningar och stor spridning på kort tid, chansen att gå viral är förstås mycket liten och beror till stor del på vad för slags videos man laddar upp. Men att inte använda YouTube innebär att chansen för viral spridning helt försvinner.

Genom att använda externa hosting-plattformar skapas fler ingångar till en webbplats. Det gynnar sökordsoptimeringen och laddningstiderna påverkas inte negativt av tunga filer.

Varför är URLen viktig?

Sträva alltid efter en så tydlig och lättläst URL struktur som möjligt. Detta gör det lättare för sökmotorer att indexera och ranka dina sidor och för besökaren blir det tydligare vad sidan innehåller.

Uppdateringsverktygets fördelar

Att vara webbplatsägare idag är på många sätt lättare än för bara 10 år sedan. Vem som helst som ägt en webbplats i många år håller nog med om det. Idag finns mycket information kring just webbplatsägande att tillgå online, oavsett vad det är som eftersöks finns det ofta inte längre än en Google-sökning bort. Dessutom har webbplatsrelaterade tjänster under de senaste åren växt ordentligt. Idag finns det företag som erbjuder tjänster för webbplatsägare som gör ägandet mycket smidigare än förr.

Ett verktyg som hjälpt både webbplatsägare, webbutvecklare, webbyråer och sökordsbyråer under de senaste 10 åren är uppdateringsverktyget. Idag är ett uppdateringsverktyg ofta inkluderat per standard i nya webbproduktioner och uppdateringsverktyget WordPress dominerar marknaden totalt. Med cirka 60% av marknaden är WordPress det uppdateringsverktyg som används mest, på plats nummer två kommer Joomla med ynka 6%.

Uppdateringsverktygen har gjort det möjligt för webbplatsägare att själva hantera en stor del av det arbete sökordsoptimering kräver. All on-site optimering hanteras enkelt genom verktygens gränssnitt och för den något mer tekniskt lagda även andra delar som optimering för webbplatshastighet och cache-inställningar.

Edvin Uddfalk - Course writer

Jag har jobbat med många olika uppdateringsverktyg genom åren. WordPress, Joomla, Magento, SalesForce, Drupal, PrestaShop och OpenCart för att nämna några. Min favorit? WordPress, utan minsta tvekan. Här följer några av mina bästa tips när det gäller WordPress och SEO.

  1. WordPress funktioner kan förlängas i all oändlighet med hjälp av tillägg. Ett tillägg som kan göra underverk för webbplatsens sökordsoptimering heter ’Yoast SEO’. Installera, aktivera och konfigurera det för en ordentlig SEO-boost!
  2. En snabb webbplats gör underverk för sökordsoptimeringen, det vet vi nu. Om din webbplats behöver lite hjälp med hastigheten rekommenderar jag starkt tillägget LiteSpeed Cache. Installera, aktivera och upplev sedan ren hastighets-magi på webbplatsen.

Observera: Om du är osäker på hur din webbplats kommer att fungera tillsammans med de tillägg vi tipsar om ovan, kontakta din webbyrå eller webbkontakt för konsultation.

För att ha en webbplats med ett bakomliggande uppdateringsverktyg krävs det ofta att man kontaktar en webbyrå som utvecklar webbplatsen. Det är en investering som många gånger kan bli väldigt dyr och för många företag är det helt enkelt inte ett alternativ. Lyckligtvis har vi idag alternativ till dessa lösningar, nämligen såkallade sitebuilders.

Sitebuilders? Simpelt förklarat är sitebuilders ett onlineverktyg som möjliggör för vem som helst att bygga och publicera en webbplats. Inga förkunskapet krävs och man är ofta igång med sin hemsida inom några minuter. En sitebuilder har ofta ett antal förformaterade designmallar att välja mellan som sedan går att modifiera.

Sitebuilders har under de senaste åren fullkomligt exploderat i antal. Våra två helt osponsrade favoriter bland dessa är Heymo och Hemsida24. Båda för enkelheten och flexibiliteten.

Sitebuilders är ett perfekt alternativ till företaget som vill ha en professionell webbplats med alla tekniska möjligheter till ett relativt lågt pris. Med en webbplats hos en sitebuilder finns ofta goda möjligheter för sökordsoptimering.

Mobilanpassad webbplats

Google har sedan 2013 släppt en rad förändringar i hur deras robotar rankar webbplatser, alla med samma tydliga direktiv; att mobilanpassade webbplatser premieras i sökresultaten. Den senaste tillkännagivelsen i raden var i maj 2019 när Google meddelade att mobil-först indexering skulle ersätta den tidigare indexeringsmodellen. Vad det innebar mer specifikt var att alla nya webbplatser som tidigare inte varit kända av sökmotorn skulle indexeras utifrån mobil-först modellen.

Mobilanpassade webbplatser har blivit mer och mer viktigt inte bara på grund av att det rankar bättre hos sökmotorer, utan också för att besökarna oftare använder mobiler och surfplattor idag än för bara några år sedan. År 2018 visade statistik från IIS (Internetstiftelsen) att 85% av svenskarna surfade från telefonen, och det är en siffra som ständigt ökar.

Hur vet man om en webbplats är mobilanpassad?

Om en webbplats anpassar utseendet efter surfenhetens bredd och dimensioner är den troligtvis mobilanpassad. Men med tanke på betydelsen av att en webbplats faktiskt är 100% mobilanpassad finns ett verktyg som Google tagit fram för att validera om en webbplats är helt, delvis eller inte alls mobilanpassad. Ett test ger värdefull information för en webbplats som behöver mobilanpassning, här finns även mycket information om varför det är så viktigt med en mobilanpassad webbplats.

Mobile-Friendly Test – Klicka här för att komma dit

För att starta ett test anger man den URL man vill låta verktyget undersöka. Testresultatet visas inom en minut.

För att en webbplats ska ha alla förutsättningar för så hög SEO-ranking som möjligt behöver den vara mobilanpassad. Se därför till att testa webbplatsen i verktyget ovanför.

Om mobilanpassningen ej är godkänd?

Om så är fallet är Google tydliga med exakt vad det är de anser inte är mobilanpassat, resultatet skrivs då ut med stora röda kryss som markerar de områden som är ej godkända. Resultatet kan med fördel sparas ned som en PDF och skickas vidare till exempelvis en webbyrå eller webbkonsult för vidare analys och åtgärd som sedermera kan göra webbplatsen mobilanpassad och godkänd.

Microdata

Hur fortsätter man sökordsoptimera en webbplats när allt redan är gjort? Man har tagit hänsyn till varenda on-site och off-site parameter, skrivit sidtitlar, metabeskrivningar, nyckelord och alt-taggar, sett till att webbplatsen laddar snabbt och att användarupplevelsen är god.

Svaret; Microdata. Microdata finns främst för sökmotorer och är dold i en webbplats HTML-kod. Det innebär att en besökare aldrig kommer se microdatan om de inte inspekterar webbplatsens källkod. Även fast microdatan kan påminna väldigt mycket om HTML är det inte det.

Microdatans uppgift är att beskriva innehåll för sökmotorn.

<section>
	<h2 itemprop=”name”>Detta är ett namn</h2>
	<img itemprop=”photo” src=”bild.jpg” />
	<address itemprop=”address”>
		<p itemprop=”street-address”>Gata</p>
		<p itemprop=”locality”>Stad</p>
	</address>
</section>

Microdata faller kanske under den mer tekniska biten inom sökordsoptimering, men det är en teknik som är bra att åtminstone förstå, även om man inte kan vare sig kodspråk eller webbutveckling.

Med hjälp av microdata kan man hjälpa sökmotorer att klassificera de viktigaste delarna av en webbplats innehåll. Detta innebär att inte allt innehåll på en sida bör innehålla microdata. Även om sökmotorer ibland kan använda microdata för att bestämma den totala SEO-rankingen av en sida, är microdatans huvuduppgift att hjälpa sökmotorerna visa mer relevant information i sökresultaten.

Det finns många olika typer av microdata-vokabularer. Dock bara en som bör användas: Schema markup. Det är den enda som stöds av alla större sökmotorer.

Hur börjar man använda Microdata?

Om man vill lära sig mer om Microdata och dess vokabulär är vårt tips att läsa mer på Schema markups officiella hemsida. Där finns hela vokabuläret och även mer specifik dokumentation för hur man på bästa möjliga sätt implementerar det på en webbplats.

Google Analytics

Med Google Analytics kan man spåra många viktiga mätvärden, övervaka effektiviteten i marknadsföringsstrategier, innehållet på en webbplats, användarupplevelse och enhetsfunktionalitet. All statistik visar vad som fungerar bra, och ännu viktigare, vad som inte fungerar bra. Med Google Analytics får man den information som behövs för att göra en webbplats till den bästa version den kan bli.

Google Analytics är ett väldigt viktigt mätverktyg för just sökordsoptimering. Alla förändringar, justeringar och antaganden som sker i ett SEO syfte på en webbplats kommer förr eller senare att visas som siffror i Google Analytics, och då är det viktigt att man vet vad siffrorna innebär.

Däremot är det första att ha koll på när det kommer till Google Analytics och webbplatsmätvärden överlag akronymerna. Vi listar de viktigaste och förklarar dess innebörd;

BR – Bounce Rate (Avvisningsfrekvens)

När en besökare öppnar en enstaka sida på en webbplats och sedan lämnar igen utan att ha utlöst några andra begäranden.

CR – Conversion Rate (Konverteringsgrad)

Procentandelen besökare som slutför ett mål på webbplatsen, till exempel fyller i ett formulär eller gör ett köp.

CTR – Click-Through Rate (Klickfrekvens)

En besökare som navigerar eller klickar sig vidare genom sidorna på en webbplats.

ROI – Return on Investment (Avkastning på investering)

Procentandelen i hur väl en investering återbetalar sig, det kan till exempel röra sig om en digital annonseringsinvestering.

KPI – Key Performance Indicator (Resultatindikationer)

Mätbara smarta mål, kan till exempel vara klick, sidvisningar eller inkommande trafik.

GA – Google Analytics

Många föredrar att använda förkortningen ”GA” när de pratar om Google Analytics.

Nu har du lärt dig något nytt!

Vad kul att du läst vår kurs ”SEO Steg 2”. Vi hoppas du är nöjd med kursen och att du känner att du lärt dig sökordsoptimering på en högre nivå.

Om du vill väntar nu kursprovet som består av 30 frågor. Alla frågor har tre svarsalternativ varav ett är rätt och det gäller att ha åtminstone 25 rätt för att bli godkänd. Du kan göra provet hur många gånger som helst.

När du klarat kursprovet skickar vi ett signerat kursintyg hem till dig.

Starta kursprovet

Wave icon

Få nyheter först

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först att veta vad som händer hos Kurseo.