Kurs: SEO Steg 1

Vad kul att du valt att läsa vår digitala kurs SEO Steg 1!

Vår förhoppning är att du efter att ha läst denna kurs har en förståelse för vad sökordsoptimering är och varför det spelar en så stor roll i huruvida man lyckas online eller inte. När du är redo för vårt kursprov följer du enkelt länken längst ned på sidan.

Lycka till och hoppas vi ses snart igen!

Sökmotoroptimering

Ponera att du driver ett företag som tillverkar och säljer träbord. För att klara av den skenande digitala konkurrensen från andra företag som erbjuder samma produkter online har du investerat i en hemsida. Genom hemsidan säljer du sedan dina träbord och dina kunder hittar ditt företag genom att leta på sökmotorer efter sökord som ”köpa träbord” och ”träbord online”.

Du märker till en början av en ökad efterfrågan på dina träbord och du både tillverkar och säljer mer än innan, men efter ett tag mattas efterfrågan av. Snabbt ser du över dina säljkanaler och inser att konkurrensen på dina sökord har blivit tuffare än innan. Du inser att din hemsida inte längre rankar lika högt som dina konkurrenters på samma sökord. Nu krävs åtgärder – sökordsoptimering.

Låt oss börja från början

Sökordsoptimering är samlingsnamnet för de metoder och tillvägagångssätt som tillsammans positivt kan påverka hur en webbplats rankas av sökmotorer. Optimering innebär således att förbättra det redan befintliga innehållet på en webbplats, eller att addera nytt innehåll som är relevant. Sökordsoptimering förkortas SEO och är då kort för engelskans ’Search Engine Optimization’.

Google, Bing och Yahoo är alla sökmotorer, samtliga med samma grundidé: att visa så relevanta träffar som möjligt på olika sökord. Men hur vet egentligen dagens sökmotorer vad som är ett relevant sökresultat? Jo, genom sökordsoptimering. Sökordsoptimering är nämligen på sätt och vis en effekt av sökmotorers olika sätt att definera vad som är relevant innehåll. Om man tänker på det är det faktiskt inte så svårt att förstå, låt oss illustrera det för dig:

Historiskt var denna effekt både bra och dålig. Företag som hade råd kunde lätt sökordsoptimera sin webbplats att synas bland de första sökresultaten på många tusentals sökord. Detta i sin tur ledde ju dock till att sökresultaten inte längre var särskilt relevanta. Resten är historia och idag är Google bra på att både lyfta de sökresultat som faktiskt är relevanta för sökordet, men de kan också straffa sidor som försöker sökordsoptimera en webbplats mot sökord som inte är relevant för webbplatsens innehåll.

Det finns många faktorer som kan påverka en webbplats sökordsoptimering negativt. Att optimera webbplatsen mot irrelevanta sökord är en av dem.

Idag fokuserar man oftast istället på att optimera de sökresultat som visas på relevanta sökord för en webbplats. Summan för vad som är relevant för en webbplats är det innehåll som finns kombinerat med de tjänster eller produkter man erbjuder.

Sökordsoptimering är en extremt stor vetenskap och inom dess alla konster finns många tillvägagångssätt, tekniker och nivåer.

Meningen med denna kurs är såklart inte att du ska lära dig allt inom sökordsoptimering. Kursen skulle bli väldigt avancerad, lång och dessutom skulle en hel del befintlig kompetens inom SEO, HTML och andra kodspråk krävas. Nej, meningen med denna kurs är att du ska lära dig de grundläggande principerna för vad sökordsoptimering är för något och hur du, med begränsad teknisk kunskap, kan sökordsoptimera en webbplats.

Så, vad är rätt och fel?

Helt ärligt så vet ingen vad som är rätt och fel när det kommer till sökordsoptimering. Alla on-site tekniker tillsammans med algoritmer, kombinationer och extern off-site påverkan gör det omöjligt för någon att veta vad en ändring har för effekt i en webbplats sökordsoptimering. Det sägs bland annat att Google använder över 200 algoritmer för att avgöra hur en webbplats ska rankas. Det vanligaste är därför att man jobbar med hypoteser som man testar för att sedan utvärdera dess effekt. Däremot finns det väldigt mycket inom SEO som också är logiskt, vilket gör många delar till fakta snarare än gissning.

On-site optimering

Det första området vi kommer att titta på i denna kurs är On-site optimering. Vad är då On-site optimering? Jo, On-site refererar till allt innehåll som finns på en webbplats (som således går att optimera mot sökmotorer). Alltså; allt innehåll man själv kommer åt att redigera och ändra på en webbplats för att förbättra sökordsoptimeringen.

On-site optimering är en av de större och viktigare aspekterna för en god sökordsoptimering, det är därför viktigt att veta att den mesta tid man lägger på SEO bör vara på just On-site optimering.

Off-site optimering är ett annat begrepp inom SEO och är på sätt och vis motsatsen till On-site optimering. Vi kommer titta närmre på Off-site optimering senare.

Under On-site optimeringen faller många delar av sökordsoptimeringen in. Sidtitlar, URLer, bilder, innehåll, rubriker och nyckelord – för att nämna några. Vi kommer titta närmre på de grundläggande delarna i denna kurs.

Sidtitlar

När man sökordsoptimerar en webbplats är sidtitlarna mycket viktiga utifrån många aspekter. Den första och kanske viktigaste är att sidtiteln, som nämnt ovan, är ”rubriken” i sökresultatssidorna. Det är därför av yttersta vikt att sidtiteln beskriver vissa saker som kan få en potentiell besökare att klicka på din sökträff. En god sidtitel bör kommunicera;

Den generella rekommendationen är dessutom att hålla sidtiteln under 60 karaktärer för att garantera att den syns överallt. Det är dock inte obligatoriskt men kan vara en bra måttstock att försöka hålla sig efter. Exemplet på föregående sida var 53 karaktärer långt.

Allt detta sammantaget innebär att sidtitlar är som mest effektiva när de är korta och slagkraftiga.

Det är en god idé att använda en mall för att skriva sidtitlar.
Exempel 1: Sidans namn | Uppmaning – Avsändare
Exempel 2: Avsändare > Sidans namn | Uppmaning

Sidtitlar har stor inverkan på den totala sökordsoptimeringen och bör alltid vara relevant till det sidinnehåll som sidtiteln hör till. Genom att hålla sidtiteln relevant till sidans innehåll vet vi att besökaren inte lämnar webbplatsen på grund av en missvisande sidtitel i sökresultaten.

Osäker på hur sidtitlarna ser ut?

Om du är osäker på hur de sidtitlar du arbetar med ser ut så finns en uppsjö av onlinetjänster tillgängliga för just detta.

Här listar vi de två som enligt vår mening är de bästa och kanske mest informationsrika tjänsterna.

Seo Tool Checkup

Detta verktyg visar dig hur sidtiteln ser ut för den URL du anger, inkluderat är även datagenererade tips för just ditt resultat. Med gratisversionen är man dock begränsad till att bara göra en förfrågan per timme.

Site Checker

Detta verktyg visar inte sökresultatet på samma sätt som Seo Tool Checkup utan fungerar något mer simpelt. När du angett din URL bekräftar verktyget om det finns en sidtitel och dess längd.

Kom ihåg: En sida som inte innehåller en sidtitel kommer inte rankas av Google och därför inte heller indexeras i sökresultaten. Sidtitlar är av yttersta vikt för en god SEO.

Skriv en sidtitel i HTML

Idag hjälper de flesta uppdateringsverktyg oss att skriva ut sidtitlar i HTML, oavsett om en webbplats använder WordPress, JoomlaCMS eller sitebuilders som Hemsida24. Oftast skrivs en automatiskt genererad sidtitel ut för de sidor en webbplats innehåller som man sedan manuellt kan redigera om man önskar ha en specifik sidtitel som inte går efter en förformaterad mall eller liknande.

Om man däremot har en webbplats som antingen bara är byggd i HTML eller om man bara har åtkomst till HTML-filerna för en webbplats sidor går det bra att skriva sidtiteln med just HTML taggar. Det kallas då att hårdkoda sidtiteln. För att skriva en sidtitel i HTML används dessa taggar:

<title>
Detta är en sidtitel
</title>

HTML-taggen som används ovan ska alltid placeras innanför sidans head-taggar för att sidtiteln ska renderas korrekt.

Metabeskrivningar

En metabeskrivning är ett kort textstycke som beskriver en webbplats sida. Det är läsbart både av personen som letar bland sökresultat men också av sökmotorn, det är dessutom något som sökmotorn använder för att ranka sökresultatet.

Rent tekniskt är metabeskrivningen en HTML tagg som på ett kort och precist sätt ska summera en sidas innehåll. Inbjudande metabeskrivningar kan hjälpa en webbplats sökordsoptimering och kan även bidra till högre chans för webbplatsbesök.

Hur skriver man en bra metabeskrivning?

Metabeskrivningen behöver nödvändigtvis inte vara slagkraftig. Här är det viktigare att man på ett så koncist sätt som möjligt beskriver den specifika sidans innehåll så korrekt som möjligt. Låt oss för sakens skull ta ett exempel, en metabeskrivning för Träbord.

Hos Träbord Online AB hittar du matbord och soffbord av hög kvalitet. Bord i massivt trä sedan 1985 – du finner hela vårt utbud här i vår onlineshop.

En lyckad metabeskrivning innehåller ofta det huvudsakliga sökordet för sidan vilket i exemplet ovan är ’träbord’. Dessutom är det viktigt att inkludera två eller tre stödande sökord, ovan ser vi ’matbord’, ’soffbord’ och ’bord i massivt trä’ som också hjälper sidan att bli högre rankad av sökmotorer.

Ha som regel att inkludera totalt 2-3 sökord och stödande sökord i en metabeskrivning. För många sökord kan ha en negativ påverkan och således inte hjälpa rankingen.

Det är dessutom viktigt att metabeskrivningen känns naturlig att läsa. Försök hålla texten mänsklig och sträva efter att inte låta sökorden du inkluderar kännas malplacerade eller onaturliga.

Hur skriver man en metabeskrivning i HTML?

På samma sätt som våra uppdateringsverktyg idag ofta hjälper oss skriva sidtitlar hjälper de oss även ibland med att skriva metabeskrivningar. Om man inte skriver en manuell metabeskrivning med hjälp av till exempel en plugin eller ett tillägg genereras ofta en metabeskrivning automatiskt istället.

En automatiskt genererad metabeskrivning listar de första 155-160 karaktärerna på en sida helt utan att ta till hänsyn vad det är för text. Därför kan en automatiskt genererad metabeskrivning ofta vara osammanhängande och kännas som ej tilltalande för en potentiell besökare. Det är av den anledningen rekommenderat att skriva metabeskrivningar manuellt.

Om en webbplats är byggd endast i HTML eller av annan anledning saknar ett uppdateringsverktyg ska en metabeskrivning manuellt skrivas på varje sida. För att skriva en metabeskrivning i HTML används dessa taggar:

<meta name="description" content="Detta är ett exempel på en metabeskrivning. Den hjälper en webbplats att ranka bättre.">

HTML-taggen för en sidas metabeskrivning ska alltid placeras innanför sidans … taggar för att den ska renderas korrekt.

URLer

Låt inte ordet skrämma dig. URLer kan vara något väldigt avancerat, men i den här kursen ska vi bara stryka ytan. Låt oss börja med att reda ut vad en URL är för något. En URL består av en domän och en adress eller en sökväg till en specifik plats på nätet och är alltid unika. En URL kan exempelvis se ut så här:

Precis som för alla andra områden inom On-Site optimering påverkar en webbplats URLer rankingen hos sökmotorer. Det som främst påverkar rankingen är URLernas utseende och hur URLerna skrivs ur ett hierarkiskt perspektiv. För att göra det lite enklare tar vi en sak i taget.

Sökmotorvänlig URL

URLer kan skrivas ut på en rad olika sätt, beroende på vad en webbplats är byggd på för kodspråk och vilka inställningar man har för URLerna ser de olika ut. För att sökmotorer ska kunna förstå en URL och även kunna ranka den krävs det att URLen är sökmotorvänlig (eller användarvänlig). Låt oss ta ett exempel:

Om en webbplats är byggd enbart i HTML är det viktigt att tänka på vad man döper HTML-filerna till då dessa namn kommer bidra till att skapa URLen. HTML-filen som styr kontaktsidan bör förslagsvis heta ’kontakt.html’ eller ’kontakta-oss.html’.

URL hierarki

Alla sidor på en webbplats är alltid hierarkiskt kategoriserade. Startsidan är högst upp i hierarkin och beroende på hur de resterande sidorna är kategoriserade ser hierarkin ofta olika ut.

Sidornas hierarkiska kategorisering påverkar hur en webbplats URLer ser ut. Om vi tar de illustrerade sidorna till vänster som ett exempel finns det två sidor som är speciellt intressanta och det är sidorna som ligger under Kurser. Då dessa två sidor har en överordnad sida innebär det att deras URLer blir ’/kurser/seo-kurser’ och ’/kurser/webbkurser’. Dessa är tydliga exempel på hur sidornas hierarkiska kategorisering även påverkar URLernas hierarki.

Hierarkiska URLer har under många år ansetts vara det bästa alternativet att strukturera en webbplats URLer på. Men nya rön påstår att kortare URLer är bättre och har en mer positiv inverkan för sökordsoptimeringen. Låt oss ta ett exempel:

Anledningen till att man istället skulle vilja bygga en URL struktur på detta sätt är för att det enligt vissa analyser har visat sig ge bättre resultat för en webbplats sökordsoptimering om man har fler sidor som ligger i direkt nivå under startsidan. Detta beror på att sökmotorer som Google rankar sidor beroende på hur många nivåer de ligger från startsidan, en sida som har två överordnade sidor är således lägre rankad. Om samma sida däremot ligger i direkt nivå under startsidan blir den högre rankad och därmed får den en bättre indexering i sökresultaten.

Observera: Detta är relativt nya rön och det är ej bekräftat att denna metod ska kunna ge bättre SEO resultat från varken Google eller andra sökmotorer.

Dessa rön till trots är vår fortsatta rekommendation att fortsätta använda hierarkiska URL strukturer på webbplatser.

Varför är URLen viktig?

Sträva alltid efter en så tydlig och lättläst URL struktur som möjligt. Detta gör det lättare för sökmotorer att indexera och ranka dina sidor och för besökaren blir det tydligare vad sidan innehåller.

Många av dagens uppdateringsverktyg kan hjälpa en skapa anpassade URLer för sökresultaten utan att ändra sidans URL på riktigt. Det kan hjälpa SEO rankingen.

Rubriker (H1)

När det kommer till innehållsrelaterade optimeringstekniker är H1 rubriken det första vi tittar på. H1 är kort för engelskans Heading 1 och det är ofta den visuellt största rubriken på en sida. Vad som gör just H1 rubriken så viktig är att den berättar för både sökmotorer och besökare vilket innehåll en sida kommer att ha. Även fast H1 rubriken kanske inte är det mest effektfulla för en webbplats sökordsoptimering rekommenderar vi starkt att använda en H1 rubrik på varje sida.

Det bör endast finnas en H1 rubrik per sida. Självklart går det bra att använda fler, men det kommer inte ha någon positiv effekt på sökordsoptimeringen. Istället finns det risk att sökmotorn (och besökaren) blir förvirrad.

Webbplatser som använder ett uppdateringsverktyg har ofta redan en H1 rubrik per sida. Är man osäker är det bra att se efter och säkerställa att den finns. Om en webbplats är byggd med enbart HTML är det möjligt att addera en H1 rubrik manuellt – det är dessutom väldigt enkelt. Öppna den HTML-fil där H1-taggen ska inkluderas och skriv detta:

<h1>
Detta är en rubrik
</h1>

Rubriker (H2, H3, H4, H5 och H6)

Samma sida behöver i de flesta fall mer än en rubrik och beroende på rubrikens roll behöver de se olika ut. Av den anledningen finns det fler rubrik-taggar i HTML, hela vägen från H2 till H6. Dessa rubriker har ingen eller låg direkt påverkan för en sidas sökordsoptimering men kan ha en positiv indirekt påverkan. En sidas ranking hos sökmotorer beror nämligen mycket på hur användarvänlig en webbplats är och hur besökare navigerar på webbplatsen. Att använda tydliga rubriker för att vägleda en besökare genom innehållet på en sida kan därför indirekt ge webbplatsen en skjuts hos sökmotorernas rankingsystem.

Använd dina rubriker kreativt! Ett exempel är att använda frågor i vissa av rubrikerna för att engagera läsarna. Istället för ”Om” eller ”Om oss” – varför inte ”Visste du att vi gör detta?”

Rubrikerna utöver H1 rubriken går bra att använda flera gånger på varje sida och i HTML skrivs de på samma enkla sätt som tidigare. Här nedan exempel på ett antal rubriker:

<h3>Detta är en rubrik</h3>
<h4>Denna rubrik är något mindre</h4>
<h5>Rubriker är bra för SEO!</h5>

Bilder

Precis som med texter är också bilder utmärkta att använda för att förbättra en webbplats sökordsoptimering. Bilder uppskattas generellt av både sökmotorn och besökaren, dock av olika skäl. Google har en separat sökfunktion för bilder och om man optimerar en webbplats bilder på rätt sätt finns goda chanser att Googles bildsök blir en källa till webbplatstrafik.

Vid det här laget vet vi att sökträffar ökar trafiken till en webbplats och så länge trafiken är relevant stannar besökarna längre på webbplatsen, detta leder till att sökträffarna rankas högre av sökmotorer. Att optimera bilderna är ett av många sätt att skapa fler högt rankade ingångar till en webbplats.

Det finns en rad tekniker och metoder för att optimera bilderna på en webbplats mot sökmotorer.

Bildens namn

Innan en bild laddas upp till en webbplats är det bra att revidera bildens namn (filnamnet). Namnet på en bild som ska användas på en webbplats bör förklara antingen bildens syfte på webbplatsen, eller vad bilden visuellt berättar. Ett exempel:

Denna bild bör heta ’morot.jpg’ om det är en
webbplats på svenska.

Om bilden däremot är inkluderad i en artikel som
handlar om att morötter är nyttigt bör den heta
något i stil med ’morotter-ar-nyttigt.jpg’.

Det är en bra idé att se över bildnamnen innan de laddas upp till webbplatsen, för att slippa eventuellt krångel med brutna bildlänkar. Sist, ett tips är att primärt döpa bilderna på en webbplats efter vad en person kan tänkas söka efter, och som alltid är det viktigt att namnet är relevant till bilden.

Upplösning och filstorlek

Bildens upplösning och filstorlek går ofta hand i hand. Det är förstås rekommenderat att visa bilder som är högupplösta på en webbplats men det är också viktigt att tänka på filstorleken. För stora bilder tar tid att ladda in och gör en webbplats långsammare, det ger besökaren en negativ upplevelse vilket kan påverka sökordsoptimeringen. Dessutom rankar Google snabba webbplatser högre än långsamma. Att ha en snabb webbplats är mycket bra för sökordsoptimeringen.

Webbplatshastighet och laddningstider är något vi tittar på i uppföljningskursen SEO Steg II. Om du är intresserad av det rekommenderar vi dig att läsa även den kursen.

En bra regel är att aldrig använda bilder som är bredare eller högre än ytan den ska täcka, på det sättet vet man säkert att bilden inte är för stor och tungladdad.

Om man har erfarenhet och kan hantera ett bildredigeringsprogram som till exempel Photoshop finns det funktioner för att spara om en bild med något lägre kvalitet vilket ofta leder till minskad filstorlek. Idag finns även så kallade bildoptimeringsverktyg att tillgå online, vad är ett bildoptimeringsverktyg kanske du frågar dig? Ett bildoptimeringsverktyg är egentligen en hemsida där man laddar upp sin bild eller sina bilder och sedan genererar om dem. Man laddar sedan ned sina bilder igen men nu med mindre filstorlekar samtidigt som kvaliteten är densamma. Vi har samlat två favoriter som du själv kan använda för att optimera filstorleken på dina bilder:

Optimizilla

Här kan du ladda upp och optimera både JPEG och PNG bilder. Ladda upp 20 bilder åt gången och ändra inställnignar med reglagen (vi använder standardinställningarna med bra resultat).

EzGif

Optimera JPEG bilder som är upp till 35 MB stora! Här kan man även revidera resultatet tills man är helt nöjd.

Tänk på: En bild ska kunna vara lätt att tyda för det mänskliga ögat. En bild som har väldigt låg filstorlek men samtidigt inte går att tyda är med andra ord inget att sträva efter.

Alt-taggar

En alt-tagg, även kallad “alt attribut” och “alt beskrivning”, är ett HTML-attribut som appliceras på bildtaggar för att ge sökmotorer ett textalternativ.

Sökmotorer kan inte tolka bilder, men bilder kan spela en avgörande roll i hur människor uppfattar en webbplats. Alt-taggar löser detta genom att erbjuda text som läses av sökmotorerna. Alt-taggen är ett tillägg till standard-bildtaggen i HTML och det är därför möjligt att använda alt-taggar specifikt per bild. Låt oss ta ett kodexempel:

<img src="table.jpg" alt="Träbord">

I exemplet ovan förtydligar vi för sökmotorer att bilden ’table.jpg’ är ett träbord genom att skriva det i alt attributet.

Alt-taggar kan ha en mycket positiv påverkan på en webbplats totala ranking hos sökmotorer. Särskilt effektivt är denna metod på till exempel produktbilder i en e-butik eller i ett stort bildspel på en vanlig webbplats.

Nyckelord

Nyckelord är ord och fraser i en webbplats innehåll som gör det möjligt för människor att hitta en webbplats via sökmotorer och är en av grunderna i sökordsoptimering. Nyckelord är egentligen ingen teknik alls utan hänvisar till vikten av att använda sökord och sökfraser i en webbplats innehåll.

Frekvent och relevant nyckelordsanvändning hjälper ofta en webbplats att ranka över dess konkurrenter. Det är alltid värt att lägga tid på att förbättra användningen av nyckelord.

En sida kan ha flera nyckelord men generellt brukar man säga att en sida bör ha ett huvudnyckelord och andra nyckelord. Huvudnyckelordet rekommenderas att användas frekvent och utspritt över en sidas innehåll men man ska vara försiktig med att inte använda det alltför frekvent. En god måttstock är att skriva huvudnyckelordet en gång per 100 ord. På det sättet vet man att ordet inte överanvänds och inte heller blir utkonkurrerat.

Nyckelord kan implementeras på fler ställen än bara i löpande texter. Vi har sammanställt en liten kom-ihåg-lista där nyckelord gör sig all rätt och bör användas för positiv effekt i sökordsoptimeringen:

Observera: För frekvent användning av ett nyckelord kan påverka rankingen negativt och istället straffa en webbplats. Använd nyckelord ofta men med måtta för bästa effekt.

Du har troligen några nyckelord i åtanke som du vill ranka på. Saker som dina produkter, tjänster eller andra ämnen som din webbplats innehåller, och de är jättebra nyckelord för din forskning – så börja där. För att bredda webbplatsen mot nya målgrupper och besökare kan det vara en bra idé att använda ett sökordsverktyg för att upptäcka liknande nyckelord och se sökvolym på nyckelorden.

Sökordsverktyg och Rank Trackers

Vi har tagit fram och listar våra två favoriter bland de företag som erbjuder sökordsverktyg:

Wincher

Vi samarbetar med Wincher, ett svenskt SEO-verktyg för nyckelordsanalys och Rank Tracking. Wincher är den billigaste rank trackern vi hittat, men som ändå har de flesta funktionerna som de dyraste verktygen har när det kommer till Rank Tracking.

En rabattkod till Wincher finns tillgänglig för er som går denna kurs. Använd rabattkoden WELCOME30 för att få 30 € rabatt då du signar upp till Wincher. Prova Wincher här (Du får prova helt gratis i 7 dagar)! Ifall du väljer att fortsätta använda Wincher (vi tror att du vill, det är till så stor hjälp) så kostar det sen 39 € per månad.

En screenshot från Wincher Rank Trackern

KeywordTool

Erbjuder gratisversion där man kan se liknande nyckelord för de nyckelord man anger. Om man även vill kunna se sökvolym och lite andra data behöver man påbörja en prenumeration hos dem.

Off-site optimering

Det har blivit dags att vända vår uppmärksamhet till Off-site optimering och de mycket viktiga delarna för att bygga en webbplats trovärdighet, öka meningsfulla inkommande länkar och bygga inflytande på sociala medier.

Off-site optimering har mer att göra med allt utanför en webbplats men som påverkar sökordsoptimeringen. Off-site optimering utgör ungefär 75% av den totala SEO-faktorn.

Som vi gick igenom tidigare har Google historiskt missbrukats av människor genom att utnyttja kryphål i deras On-site optimering – eftersom On-site optimeringen utgjorde den största delen av SEO-faktorn till en början.

Google såg detta och de arbetade länge med att försöka göra sökmotorerna outnyttjbara. Så de lanserade Off-site algoritmer för att minska styrkan i On-site optimering.

Inkommande länkar

Inkommande länkar är det absolut bästa en webbplats kan ha för ökad ranking hos sökmotorer. Inkommande länkar innebär att andra webbplatser länkar till en webbplats och det påminner på många sätt om hänvisningar i det verkliga livet.

När Webbplats A gör en länk till Webbplats B och berättar för sina läsare att Webbplats B finns och säljer träbord använder Webbplats A den auktoritet och trovärdighet som webbplatsen byggt upp genom åren och skickar lite av den vidare till Webbplats B.

En liknelse i verkliga livet skulle kunna vara när två vänner diskuterar vilket café som är bäst och den ene rekommenderar ett café som den anser är det bästa i stan. Eftersom vännerna litar på varandra går den andre till caféet den förste rekommenderade.

Så istället för att On-site optimering är den största delen som påverkar SEO-faktorn, är inkommande länkar, det vi faktiskt rekommenderar varandra, det som verkligen hjälper en webbplats klättra bland sökresultaten.

Inkommande länkar blev snabbt missbrukat av företag som byggde hemsidor endast för att länka till andra hemsidor. En sån sida kunde innehålla över 10.000 länkar till andra hemsidor. Google åtgärade snabbt detta kryphål och straffar idag sådana strategier istället.

För att mäta dina inkommande länkar och deras värde har MOZ tagit fram en lösning där man kan mäta 10 URLer per dag.

MOZ

Deras verktyg lämpar sig även för att se hur en konkurrents inkommande länkar ser ut.

Sociala medier

Sociala medier är ett annat sätt för företag att bygga varumärkeskännedom, skapa trafik till webbplatsen och öka SEO. Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn är fullgoda nätverk att använda för Off-site optimering av en webbplats.

Det var länge osäkert huruvida omnämningar och delningar på sociala medier gynnade SEO för webbplatser – men forskare är nu överens om att sociala “signaler” som Facebook likes och delningar, Twitter-följare och tweets som länkar till din webbplats , recensioner och länkar alla rankas av sökmotorer och hjälper till att påverka en webbplats sökordsoptimering positivt.

För att komma igång med sociala medier krävs inte mycket. Här listar vi fyra konkreta förslag som kan hjälpa SEO på en webbplats:

  • Ha aktiva Facebook-, Twitter- och LinkedIn-konton och länka till dem med delningsknappar från din webbplats.
  • Dela dina senaste nyheter på sociala medier och be/bjud in andra att gilla och dela.
  • Använd dina sociala medier som självklara ingångar till innehåll på din webbplats.
  • Besvara all slags kommunikation du får på dina sociala medier. Kommentarer, gilla-markeringar, delningar och Tweets.

Sammanfattning

Off-site optimering är den i särklass största delen av sökordsoptimering men det är också den del man kan påverka minst. Många experter menar att Off-site optimering egentligen inte är optimering alls utan förtjänt SEO. Och på sätt och vis stämmer det då hänvisningar mellan webbplatser oftast är en sällsynt förekommande genuin gest mot en branschkollega eller partner.

Nu har du lärt dig något nytt!

Vad kul att du läst vår kurs ”SEO Steg 1”. Vi hoppas du är nöjd med kursen och att du känner att du lärt dig grunderna inom sökordsoptimering.

Om du vill väntar nu kursprovet som består av 30 frågor. Alla frågor har tre svarsalternativ varav ett är rätt och det gäller att ha åtminstone 25 rätt för att bli godkänd. Du kan göra provet hur många gånger som helst.

När du klarat kursprovet får du ett digitalt signerat kursintyg.

Starta kursprovet

Wave icon

Få nyheter först

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först att veta vad som händer hos Kurseo.