Kurs: Upptäck SEO

Vad kul att du valt att läsa vår digitala gratiskurs inom SEO!

Vår förhoppning är att du efter att ha läst denna kurs fått ökat intresse för sökmotoroptimering. Om du vill få tillgång till hela kursmaterialet ber vi dig köpa vår digitala kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr.

Lycka till och hoppas vi ses snart igen!

Sökmotoroptimering

Ponera att du driver ett företag som tillverkar och säljer träbord. För att klara av den skenande digitala konkurrensen från andra företag som erbjuder samma produkter online har du investerat i en hemsida. Genom hemsidan säljer du sedan dina träbord och dina kunder hittar ditt företag genom att leta på sökmotorer efter sökord som ”köpa träbord” och ”träbord online”.

Du märker till en början av en ökad efterfrågan på dina träbord och du både tillverkar och säljer mer än innan, men efter ett tag mattas efterfrågan av. Snabbt ser du över dina säljkanaler och inser att konkurrensen på dina sökord har blivit tuffare än innan. Du inser att din hemsida inte längre rankar lika högt som dina konkurrenters på samma sökord. Nu krävs åtgärder – sökordsoptimering.

Låt oss börja från början

Sökordsoptimering är samlingsnamnet för de metoder och tillvägagångssätt som tillsammans positivt kan påverka hur en webbplats rankas av sökmotorer. Optimering innebär således att förbättra det redan befintliga innehållet på en webbplats, eller att addera nytt innehåll som är relevant. Sökordsoptimering förkortas SEO och är då kort för engelskans ’Search Engine Optimization’.

Google, Bing och Yahoo är alla sökmotorer, samtliga med samma grundidé: att visa så relevanta träffar som möjligt på olika sökord. Men hur vet egentligen dagens sökmotorer vad som är ett relevant sökresultat? Jo, genom sökordsoptimering. Sökordsoptimering är nämligen på sätt och vis en effekt av sökmotorers olika sätt att definera vad som är relevant innehåll. Om man tänker på det är det faktiskt inte så svårt att förstå, låt oss illustrera det för dig:

Historiskt var denna effekt både bra och dålig. Företag som hade råd kunde lätt sökordsoptimera sin webbplats att synas bland de första sökresultaten på många tusentals sökord. Detta i sin tur ledde ju dock till att sökresultaten inte längre var särskilt relevanta. Resten är historia och idag är Google bra på att både lyfta de sökresultat som faktiskt är relevanta för sökordet, men de kan också straffa sidor som försöker sökordsoptimera en webbplats mot sökord som inte är relevant för webbplatsens innehåll.

Det finns många faktorer som kan påverka en webbplats sökordsoptimering negativt. Att optimera webbplatsen mot irrelevanta sökord är en av dem.

Idag fokuserar man oftast istället på att optimera de sökresultat som visas på relevanta sökord för en webbplats. Summan för vad som är relevant för en webbplats är det innehåll som finns kombinerat med de tjänster eller produkter man erbjuder.

Sökordsoptimering är en extremt stor vetenskap och inom dess alla konster finns många tillvägagångssätt, tekniker och nivåer.

Meningen med denna kurs är såklart inte att du ska lära dig allt inom sökordsoptimering. Kursen skulle bli väldigt avancerad, lång och dessutom skulle en hel del befintlig kompetens inom SEO, HTML och andra kodspråk krävas. Nej, meningen med denna kurs är att du ska lära dig de grundläggande principerna för vad sökordsoptimering är för något och hur du, med begränsad teknisk kunskap, kan sökordsoptimera en webbplats.

Så, vad är rätt och fel?

Helt ärligt så vet ingen vad som är rätt och fel när det kommer till sökordsoptimering. Alla on-site tekniker tillsammans med algoritmer, kombinationer och extern off-site påverkan gör det omöjligt för någon att veta vad en ändring har för effekt i en webbplats sökordsoptimering. Det sägs bland annat att Google använder över 200 algoritmer för att avgöra hur en webbplats ska rankas. Det vanligaste är därför att man jobbar med hypoteser som man testar för att sedan utvärdera dess effekt. Däremot finns det väldigt mycket inom SEO som också är logiskt, vilket gör många delar till fakta snarare än gissning.

SEO Verktyg och “Rank Trackers” för att följa Google Rankings

SEO-verktyg kommer egentligen senare i en betald kurs, men för att du enklare skall komma igång så behöver du veta lite vad du skall optimera för, du behöver veta vilka ord som söks i din bransch.

Det finns väldigt många olika SEO verktyg, men det som är centralt i alla är att de visar var du rankar idag, på vilken position i Google du befinner dig på olika sökord. De berättar även hur många som söker de olika orden per månad. Så har du ett SEO-verktyg så kan du, innan du börjar optimera, kolla vad människorna söker efter i din bransh, och sätta in de orden i ett “projekt” för din sajt. Så kan du hela tiden följa med hur dina ändringar påverkar din position i Googles sökresultat.

Vi samarbetar med Wincher, ett svenskt SEO-verktyg för nyckelordsanalys och Rank Tracking. Wincher är den billigaste rank trackern vi hittat, men som ändå har de flesta funktionerna som de dyraste verktygen har när det kommer till Rank Tracking.

En rabattkod till Wincher finns tillgänglig för er som går denna kurs. Använd rabattkoden WELCOME30 för att få 30 € rabatt då du signar upp till Wincher. Prova Wincher här! Ifall du väljer att fortsätta använda Wincher (vi tror att du vill, det är till så stor hjälp) så kostar det sen 39 € per månad.
Hos Jonathanbjorkskog.se kan du läsa mer om Wincher.

On-site optimering

Det första området vi kommer att titta på i denna kurs är On-site optimering. Vad är då On-site optimering? Jo, On-site refererar till allt innehåll som finns på en webbplats (som således går att optimera mot sökmotorer). Alltså; allt innehåll man själv kommer åt att redigera och ändra på en webbplats för att förbättra sökordsoptimeringen.

On-site optimering är en av de större och viktigare aspekterna för en god sökordsoptimering, det är därför viktigt att veta att den mesta tid man lägger på SEO bör vara på just On-site optimering.

Off-site optimering är ett annat begrepp inom SEO och är på sätt och vis motsatsen till On-site optimering. Vi kommer titta närmre på Off-site optimering senare.

Under On-site optimeringen faller många delar av sökordsoptimeringen in. Sidtitlar, URLer, bilder, innehåll, rubriker och nyckelord – för att nämna några. Vi kommer titta närmre på de grundläggande delarna i denna kurs.

Sidtitlar

När man sökordsoptimerar en webbplats är sidtitlarna mycket viktiga utifrån många aspekter. Den första och kanske viktigaste är att sidtiteln, som nämnt ovan, är ”rubriken” i sökresultatssidorna. Det är därför av yttersta vikt att sidtiteln beskriver vissa saker som kan få en potentiell besökare att klicka på din sökträff. En god sidtitel bör kommunicera;

Den generella rekommendationen är dessutom att hålla sidtiteln under 60 karaktärer för att garantera att den syns överallt. Det är dock inte obligatoriskt men kan vara en bra måttstock att försöka hålla sig efter. Exemplet på föregående sida var 53 karaktärer långt.

Allt detta sammantaget innebär att sidtitlar är som mest effektiva när de är korta och slagkraftiga.

Det är en god idé att använda en mall för att skriva sidtitlar.
Exempel 1: Sidans namn | Uppmaning – Avsändare
Exempel 2: Avsändare > Sidans namn | Uppmaning

Sidtitlar har stor inverkan på den totala sökordsoptimeringen och bör alltid vara relevant till det sidinnehåll som sidtiteln hör till. Genom att hålla sidtiteln relevant till sidans innehåll vet vi att besökaren inte lämnar webbplatsen på grund av en missvisande sidtitel i sökresultaten.

Osäker på hur sidtitlarna ser ut?

Om du är osäker på hur de sidtitlar du arbetar med ser ut så finns en uppsjö av onlinetjänster tillgängliga för just detta.

Här listar vi de två som enligt vår mening är de bästa och kanske mest informationsrika tjänsterna.

Seo Tool Checkup – Klicka här för att komma dit

Detta verktyg visar dig hur sidtiteln ser ut för den URL du anger, inkluderat är även datagenererade tips för just ditt resultat. Med gratisversionen är man dock begränsad till att bara göra en förfrågan per timme.

Site Checker – Klicka här för att komma dit

Detta verktyg visar inte sökresultatet på samma sätt som Seo Tool Checkup utan fungerar något mer simpelt. När du angett din URL bekräftar verktyget om det finns en sidtitel och dess längd.

Kom ihåg: En sida som inte innehåller en sidtitel kommer inte rankas av Google och därför inte heller indexeras i sökresultaten. Sidtitlar är av yttersta vikt för en god SEO.

Skriv en sidtitel i HTML

Idag hjälper de flesta uppdateringsverktyg oss att skriva ut sidtitlar i HTML, oavsett om en webbplats använder WordPress, JoomlaCMS eller sitebuilders som Hemsida24. Oftast skrivs en automatiskt genererad sidtitel ut för de sidor en webbplats innehåller som man sedan manuellt kan redigera om man önskar ha en specifik sidtitel som inte går efter en förformaterad mall eller liknande.

Om man däremot har en webbplats som antingen bara är byggd i HTML eller om man bara har åtkomst till HTML-filerna för en webbplats sidor går det bra att skriva sidtiteln med just HTML taggar. Det kallas då att hårdkoda sidtiteln. För att skriva en sidtitel i HTML används dessa taggar:

<title>
Detta är en sidtitel
</title>

HTML-taggen som används ovan ska alltid placeras innanför sidans head-taggar för att sidtiteln ska renderas korrekt.

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

För att få tillgång till hela kursmaterialet vänligen köp vår kurs SEO Steg 1 för endast 99 kr!

Wave icon

Få nyheter först

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först att veta vad som händer hos Kurseo.