Vad kul att du valt att läsa vår onlinekurs Bygg webbplats med WordPress!
Vår förhoppning är att du efter att ha läst denna kurs vet hur man bygger en webbplats i WordPress och även själv kan bygga din egen webbplats. När du är redo för vårt kursprov följer du enkelt länken på sista sidan i denna PDF.
Lycka till och hoppas vi ses snart igen!
Vad är WordPress?
WordPress, det omåttligt populära uppdateringsverktyget som grundades av Matt Mullenweg 2003 har gått från att vara ett publiceringsverktyg för bloggare till att, snart 20 år senare, vara världens mest använda uppdateringsverktyg.
Av de webbplatser som använder ett uppdateringsverktyg står WordPress för hela ofattbara 60%. På plats två i samma lista ligger Joomla med bara 6% vilket sätter ett bra perspektiv på hur stort WordPress faktiskt är.
WordPress skapades först med intentionen att vara ett bloggverktyg, men dess uppbyggnad och utformning gjorde det perfekt även som uppdateringsverktyg.

Vad är ett uppdateringsverktyg?
Ett uppdateringsverktyg, eller CMS (kort för engelskans Content Management System), är ett verktyg som installeras på en webbserver och används sedan för att bygga webbplatsen med. Man kan likna det vid ett husbygge där uppdateringsverktyget representerar grunden som huset står på, sedan bygger man husets stomme och ytskikt ovanpå grunden, vilket då representerar webbplatsen och dess utseende. WordPress är ett extremt populärt uppdateringsverktyg framförallt av tre anledningar;
- Det är gratis – WordPress i sig självt är helt kostnadsfritt, vilket är en stor bidragande faktor till att det är så framgångsrikt. Andra uppdateringsverktyg som är kostnadsfria är ofta långt ifrån lika tillförlitligt som WordPress.
- Öppen källkod – WordPress är byggt med öppen källkod, det innebär att vilken webbutvecklare eller systemutvecklare som helst kan använda WordPress källkoder för att till exempel bygga ett tillägg. Det här möjliggör för tusentals utvecklare världen över att alla bidra till ett bättre och säkrare uppdateringsverktyg.
- Det är lätt att använda – Är det något som är slående är det hur pass lätt WordPress användargränssnitt är att både förstå och använda. Detta bidrar förstås till att många väljer att arbeta i verktyget då det inte kräver överdrivet mycket teknisk kunskap.
WordPress.org vs. WordPress.com
För att komplicera det hela lite finns det två olika versioner av WordPress. Vet man varför är det dock inte särskilt komplicerat alls, låt oss titta närmre på de två versionerna och varför de valt att dela upp det.
WordPress.org är platsen där man kan ladda ner WordPress uppdateringsverktyget och använda det på sin egen webbserver.
WordPress.com är en tjänst där man kan skapa en webbplats eller blogg som körs på WordPress.
De båda har förstås sina egenheter, WordPress.com kräver till exempel att man registrerar ett konto för att skapa en webbplats eller blogg. Det finns en gratis-version med limiterad funktionalitet, vill man ta del av fler funktioner behöver man betala. WordPress.org å andra sidan är helt gratis. Det kräver att man har ett webbhotell med tillhörande domän och kan i många fall installeras genom webbhotellets ”one-click installer” som vi tittar närmre på senare.
Som standard hos WordPress.com används en subdomän för en webbplats, till exempel minhemsida.wordpress.com. På WordPress.org använder man sitt eget domännamn som man köper hos sitt webbhotell.
I denna kurs ska vi titta närmre på hur man bygger en webbplats med hjälp av WordPress.org. Alltså genom att ladda ner uppdateringsverktyget WordPress och använda det på sin egen webbhotellsserver och med sin egen domän.
Välja webbhotell
Att välja webbhotell kan verka enkelt, men har man väl börjat ställa webbhotell mot varandra märker man snabbt hur mycket de faktiskt skiljer sig åt. Preferenser som pris, webbhotellsutrymme, hastighet, säkerhet, kryptering, upptid och vad som ingår spelar alla in i vad som ska komma att bli ett beslut.
Ha i åtanke att det är relativt enkelt att byta webbhotell om du skulle vara missnöjd. Kontakta webbhotellets support för att få hjälp med ett eventuellt byte.
Ofta är de mindre webbhotellen mer måna om sina kunder och ställer därför högre krav på riktigt bra kundservice och support, dessutom har de ofta tjänster och produkter som är prisvärda. De större webbhotellen å andra sidan har ofta bättre serverhallar med bättre utrustning och fler backup-lager, de är inte alltid lika duktiga med sin support men levererar oftast till ens förväntningar.
Visst är det så att vissa webbhotell dessutom lämpar sig bättre för att driva webbplatser byggda med WordPress. Egenskaper som snabba hastigheter, hög säkerhet och så kallad ”One-click installer” är bra att hålla utkik efter när man väljer webbhotell.
Med över 10 års erfarenhet inom webb samt över 500 framgångsrika hemsidelanseringar bakom mig har jag haft gott om tid och möjlighet att testa och utvärdera de flesta webbhotell. Självklart innebär detta att jag har skaffat mig favoriter i webbhotellsdjungeln. Här är min topp tre lista på de webbhotell jag personligen rekommenderar om man som jag värdesätter upptid, säkerhet och support.
Oderland.se
Prisvärt, snabbt, enastående support
Bland alla webbhotell jag använt, testat och utvärderat finns det ett som lyser lite extra starkt på min radar. Jag har använt Oderland för mina webbprojekt och även för en del kunders räkning sedan 10 år tillbaka och överraskas fortfarande över vilka stabila produkter de erbjuder. Hos Oderland kan du sätta många wordpress installationer på samma webbhotell, och behöver därmed inte betala för ett nytt webbhotell varje gång du vill skapa en ny sajt, utan du betalar endast för domänen.
Om man är ute efter ett webbhotell fullpackat med funktionalitet till ett rimligt pris och som dessutom har en kundsupport som är blixtsnabb och bortom allt man tidigare upplevt är Oderland det självklara valet. Här beställer du Oderland (Tips: De har även en WordPress flytthjälp ifall du vill flytta in en befintlig WordPress sajt dit.
Kinsta
Snabb hosting för WordPress
Är du beredd att betala lite mer och vill ha riktigt snabb hosting för WordPress så rekommenderar jag Kinsta, där flera av mina mer krävande kunders sajter ligger. Kinsta är inte ett Svenskt företag, men deras support, snabbhet och smidighet gör att jag ändå rekommenderar Kinsta till många kunder.
- 2 månader gratis hosting i början om du betalar årsvis
- 20 % ”speed boost” enligt dem själva då du flyttar in WordPress sajt till Kinsta.
- Kinsta kostar från 35 $ per månad
Beställ Kinsta här! (Bonus: 30 dagars “pengarna tillbaka garanti” om du inte är nöjd, samt 4 månader gratis ifall du betalar årsvis)
MissHosting
Lättanvänt, billigt, 24h support
Ett relativt nytt webbhotell på den svenska marknaden. MissHosting utmärker sig genom en lättanvänd kontrollpanel och för webbplatsägare är deras stående pris 9 kr/mån för komplett webbhotellspaket ett intressant erbjudande.
För den som snabbt vill komma igång med sin webbplats är min rekommendation att använda MissHosting och deras One-click installer. För dig som går den här kursen har de dessutom ett specialerbjudande: Här kan du signa upp för MissHosting och få första 3 månaderna för 0 kronor!
Fortfarande osäker? Jonathan Björkskog har jämfört Webbhotell för WordPress sen 2012 och listar sina tre favoriter plus en bonus här. Han jämför webbhotellen och dess olika för- och nackdelar.
SSL-certifikat
Vi blir ständigt fler människor online. Fler människor leder till fler webbplatser, mer information och tyvärr mer skadlig kod. Det här gör att kraven på en seriös, säker webbplats blir större och ett initiativ till ökad säkerhet online är SSL-certifikat.

SSL är kort för engelskans Secure Socket Layer och rent tekniskt är dess uppgift att skapa en krypterad länkning mellan en server och en användare eller webbplatsbesökare. Ett SSL-certifikat är en produkt som man köper från sitt webbhotell och sedan kopplar till sin domän. Det kräver inga tekniska kunskaper att installera det och behöver man hjälp är det bara att vända sig till supporten.
När en webbplats har ett SSL-certifikat installerat kan man surfa mot https:// istället för http://. Driver man exempelvis en e-handel är ett SSL-certifikat obligatoriskt då de flesta betallösningar kräver att man använder det. Förutom att det är en slags kvalitetsstämpel för webbplatsen är SSL-certifikat även något som premieras av Google för webbplatsens sökresultat.
Kostnaden för SSL-certifikat varierar hos olika webbhotell. Somliga erbjuder det gratis i deras paketlösningar medan det kan kosta uppåt 1000 kr/år hos andra. Det kan därför vara värt att kolla upp innan man väljer webbhotell.
Hos de webbhotellsleverantörer jag rekommenderar ovan så finns dock “Letsencrypt SSL” som en gratis tjänst bara att plocka på.
Installera WordPress
Så har det äntligen blivit dags för praktiskt lärande och vi kommer börja med att installera WordPress på vår server.
Observera, om du vill läsa kursen utan att parallellt också göra de praktiska delarna är det helt okej. Det finns inget rätt och fel, så gör det som fungerar bäst för dig.
Det finns två sätt att installera WordPress på sin server. Det första är att göra en manuell installation, vilket kräver lite mer tekniska kunskaper. Det andra är att använda en så kallad ”One-click installer” hos sitt webbhotell. Vi kommer titta närmre på båda delar och gå igenom dem steg-för-steg.
Manuell WordPress installation
- För att installera WordPress manuellt är det vissa saker vi behöver innan vi kan sätta igång. Först och främst behöver vi ladda ned WordPress vilket vi gör genom att klicka på länken och följa instruktionerna på webbplatsen: https://sv.wordpress.org/download/#download-install
- Spara zip-filen på en lättåtkomlig plats och packa sedan upp filerna i en mapp som du förslagsvis kallar WordPress. Mappen kan med fördel placeras på skrivbordet.
- De filer du nu har i din mapp är WordPress, och dessa behöver vi ladda upp på din webbplats server. För att göra det behöver vi ladda ned ett så kallat FTP-program. Ett FTP-program är ett verktyg som hjälper en koppla upp sig mot en servers eller ett webbhotells filhanterare, när man är uppkollad kan man sedan ladda upp och ladda ned filer från servern eller webbhotellet. Det låter kanske avancerat men fungerar i praktiken nästan likadant som filhanteraren i din dator.
Det finns en uppsjö av alternativ när det kommer till FTP-program, vår rekommendation är att använda FileZilla som är gratis och innehåller många av de funktioner vi kommer behöva. Ladda ned FileZilla genom att klicka på länken och följa instruktionerna på webbplatsen: https://filezilla-project.org/download.php?type=client - När du laddat ned och installerat FileZilla går det bra att öppna programmet genom att klicka på programikonen. Du bör då mötas av ett fönster som ser ungefär likadant ut som bilden på nästa sida.
Tänk på: FileZilla är helt säkert att använda tillsammans med sina webbhotellsuppgifter. Många stora företag använder FileZilla då det har stöd för många servertyper. - Nu har det blivit dags att koppla ihop FileZilla med din server. Uppgifterna du behöver för detta steg finns på kontot hos ditt webbhotell. Logga in och navigera dig till kontrollpanelen. Kom ihåg att olika webbhotell använder sig av olika kontrollpaneler. I kontrollpanelen ska du leta efter ett menyobjekt som heter FTP eller Filhantering och sedan klicka in där.
Om du inte hittar FTP-ingången kan du söka efter den i kontrollpanelens sökfunktion, saknas sökfunktion hänvisar vi dig till att fråga supporten hur man kommer dit. - När vi nu är inne i inställningarna för FTP och Filöverföring behöver vi ta fram tre uppgifter. Värd (host), användarnamn och lösenord. Presentationen av dessa uppgifter är olika beroende på vilket webbhotell man använder. Vissa webbhotell presenterar värden redan på denna sida, sedan måste man manuellt lägga till ett FTP-konto för att på så sätt skapa ett användarnamn och lösenord. Andra webbhotell har redan skapat ett FTP-konto åt dig när du registrerade dig, i sådana fall behöver man endast skapa ett konto till kontot för att få alla uppgifter.
För att summera detta steg behöver du:- Skapa eller använd ett redan befintligt FTP-konto
- Ange användarnamn och lösenord för FTP-kontot
- Notera din värd (host)
- Notera ditt användarnamn
- Notera ditt lösenord
- Öppna nu FileZilla igen. Högst upp under den översta verktygsraden finns fyra textfält: Värd, Användarnamn, Lösenord och Port. Här fyller du i värd, användarnamn och lösenord som du noterade i föregående steg. Port lämnas blank. Klicka sedan på Snabbanslut.
- Du är nu förhoppningsvis ansluten mot din server. Om allt gick som det ska bör du se serverns mappar och filer i det högra fältet.
Om anslutningen inte upprättades som den skulle finns det oftast en simpel anledning till det. Det är till exempel vanligt att värd, användarnamn eller lösenord blir felstavat. För att ta reda på vad det är som blivit fel kan du läsa loggen i fältet under snabbanslutningen.
I loggen står alla anrop, händelser och koder listade. Om loggen inte berättar specifikt vad det är som blivit fel kan det vara en god idé att kontakta sitt webbhotell för att se vad som kan orsaka felet, så kan de hjälpa dig komma till rätta med det. - I det högra fältet ska du nu, genom att dubbelklicka på mapparna, navigera dig in i din webbplats så kallade root mapp, denna mapp är webbplatsens bas och det är här vi ska placera alla mappar och filer som finns i WordPress-mappen som vi sparade ned och packade upp i steg 2. Namnet på root mappen är olika beroende på vilket webbhotell du använder, men vanligast är att den heter public_html.
Om du är osäker på vad din root mapp heter eller vart den är lokaliserad rekommenderar vi dig att kontakta ditt webbhotell, eller kolla ditt webbhotells FAQ. - När du lokaliserat och klickat dig in i din root mapp kan det i vissa fall finnas ett antal filer och mappar där redan. Beroende på vad det är för filer ska de tas bort innan vi laddar upp våra WordPress filer till mappen. Exempelvis ska de filer som heter något i stil med index.html eller index.php tas bort. Du tar enkelt bort filerna genom att markera dem med ett musklick och sedan klicka på Delete knappen eller högerklicka och sedan klicka på Ta bort.
- Innan vi laddar upp WordPress mot servern behöver vi göra vissa justeringar i filen wp-config-sample.php. Öppna åter din dators filhanterare och navigera till WordPress mappen som vi skapade i steg 2. Öppna mappen och lokalisera filen wp-config-sample.php.
- Högerklicka på filen och välj Öppna med > Textredigerare. Andra textredigerare som fungerar är Notepad och TextEdit. Har du ett program som är ämnat för att skriva kod, exempelvis Sublime Text, Coda eller Visual Studio Code, går även det bra att använda.
När du öppnar filen med en textredigerare märker du ganska snabbt att denna fil är skriven i kod, närmre bestämt ett kodspråk som heter PHP. Om du inte är van med PHP kan du vara lugn, vi ska inte skriva några koder. Vi ska bara ange databasinformation i denna fil, vilket vi gör för att WordPress ska kunna lagra webbplatsens information i vår webbhotells databas. - Med filen wp-config-sample.php öppen i vår textredigerare klickar vi oss tillbaka till kontrollpanelen hos webbhotellet. Denna gång behöver vi lokalisera ingången till databaserna och databashanteringen.
Om du inte hittar ingången för databaser kan du söka efter den i kontrollpanelens sökfunktion, saknas sökfunktion hänvisar vi dig till att fråga supporten. - När du lokaliserat ingången till databaserna och klickat dig in behöver vi först ta reda på om du redan har en databas eller om du behöver skapa en egen. Om det finns en databas redan ser du det på denna sida, om inte bör det finnas en knapp som säger Lägg till databas eller liknande och som du således ska klicka på.
- Om du skapar en egen databas uppmanas du nu att ange databasnamn, vi rekommenderar att döpa databasen till något som relaterar till webbplatsen vi ska skapa senare. Använd bara små bokstäver och/eller siffror, inga mellanrum eller åäö.
- Beroende på webbhotell får du nu antingen ange även databasanvändare och databaslösenord eller så skapar du först databasen för att sedan klicka dig in i den och då skapa en användare. Oavsett hur det fungerar hos ditt webbhotell så ska även en databasanvändare med tillhörande databaslösenord skapas.
- Oavsett om du nu skapat databas, användare och lösenord eller använder en befintlig databas och endast har skapat en användare och lösenord ska du nu notera dessa tre uppgifter och återigen navigera till filen wp-config-sample.php i textredigeraren.
I wp-config-sample.php ska vi nu fylla i dina databasuppgifter. Vi har markerat området vi ska redigera i bilden ovanför. För att göra det lite enklare har vi klistrat in raderna vi ska redigera nedan. Vi har markerat med röd text där databasuppgifterna ska in:
Följ helt enkelt instruktionerna och ange databasnamn, databasanvändare och databaslösenord enligt anvisningarna i filen. - Vissa webbhotell kräver att man ändrar värd (host) för databasen. Många webbhotell använder som standard localhost och det är därför det värdet är ifyllt redan från början, men somliga webbhotell använder egna värdar för deras databaser. Om webbhotellet använder en egen värd bör detta framgå i webbhotellets kontrollpanelen, på sidan med databaser och databashantering. Om du är osäker kan du fråga webbhotellets support.
- När du lagt in databasens information och, i vissa fall, även ändrar databasens värd kan du scrolla längre ned i samma fil.
Här blir vi ombedda att ange unika autentiseringsnycklar som ska genereras genom att gå till en sidlänk. Dessa autentiseringsnycklar skapar ett säkerhetslager på din webbplats. Det är starkt rekommenderat att använda dessa nycklar, inte bara från oss men även från WordPress själva.
För att generera sina nycklar ska man besöka https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/. Istället för att du ska behöva kopiera och klistra in länken i din webbläsare kan du bara klicka på den här i kursen så länkar vi dig dit. - Precis som bilden ovan visar ska du nu ha landat på WordPress webbplats för generering av autentiseringsnycklar. Här markerar du helt enkelt all text inom den röda rutan och kopierar den. Navigera sedan återigen tillbaka till wp-config-sample.php filen och ersätt motsvarande rader med den kopierade texten.
För att göra det lite enklare har vi klistrat in raderna som ska ersättas med den kopierade texten nedan. - När vi nu både angett databasuppgifter och även genererat och angett autentiseringsnycklar i wp-config-sample.php filen är det hög tid att spara filen och sedan stänga den.
När vi stängt filen navigerar vi tillbaka till filhanteraren och WordPress mappen för att döpa om wp-config-sample.php filen till endast wp-config.php. Gör detta genom att högerklicka på filen, välja Byt namn och ta bort delen som heter ’-sample’.
WordPress mappen bör nu ser ut som på bilden ovan och wp-config-sample.php ska ha bytt namn till enbart wp-config.php. Anledningen till att vi ändrar namn på filen är för att den då blir skarp och läses således in korrekt av WordPress när den endast heter wp-config.php. - Vi är nu färdiga med alla förberedelser för att ladda upp WordPress på servern. Med det sagt, markera alla filer i WordPress mappen och dra helt enkelt in dem i serverns root mapp i det högra fältet i FileZilla. Vi har skapat en illustration för att visualiera detta steg.
- Alla mappar och filer kommer börja laddas upp mot servern direkt när du släpper dem i FileZilla. Filerna placeras i uppladdningskö och totalt är det cirka 2000 mappar och filer som ska laddas upp. Beroende på vilket webbhotell man använder kan detta ta lite tid. Längst ned till vänster i FileZilla finns en tabb där det står ’Filer i kö’, när man laddar upp filer står det även hur många filer som återstår att ladda upp där. Det kan vara bra att ha koll på vad som står där för att veta när alla filer har laddats upp.
Tips: Om FileZilla öppnar en dialogruta som säger att en fil redan finns på målplatsen, välj då att skriva över filen och klicka i rutan för att applicera på liknande händelser. - När alla filer är uppladdade är det dags att surfa mot webbplatsen för första gången. Det första du behöver göra är att surfa mot dindomän.se/wp-login.php. När du gör det möts du förhoppningsvis av WordPress installationsskärm, om du däremot inte skrivit in rätt databas, databasanvändare eller databaslösenord kommer du mötas av en felsida.
”Error establishing a database connection” är felmeddelandet som tyder på att något är fel i kopplingen mot databasen. Om så är fallet behöver du navigera tillbaka till wp-config.php filen och se så att databasuppgifterna stämmer överens.
Om du ändå inte får det rätt rekommenderar vi dig att kontakta ditt webbhotell. Be dem se över databasens uppgifter och stämma överens med vad som är angett i wp-config.php filen. - Om du gjort allt rätt kommer du mötas av WordPress installationsskärm. Det första du behöver göra är att välja vilket språk din webbplats ska installeras med (det går bra att ändra språk vid ett senare tillfälle).
- På nästa steg väljer du webbplatsens titel, ett användarnamn och lösenord samt e-postadress till användaren.
Om du av någon anledning inte vill att sökmotorer ska indexera din webbplats i sökresultaten klickar du i rutan ”Synlighet i sökmotorer”.
Det är viktigt att du anger en e-postadress som du har åtkomst till då denna används för att återställa lösenordet till användaren om du skulle glömma bort det. När du fyllt i alla fält klickar du på knappen Installera WordPress längst ned till vänster. - Efter bara några sekunder ska WordPress nu vara installerat och färdigt att använda! Klicka på Logga in för att börja.
- Du möts nu av inloggningsformuläret till din webbplats. Inloggningssidan surfar du enkelt mot i fortsättningen genom att gå till dindomän.se/admin.
Automatisk WordPress installation
One-click Installer är en tjänst eller produkt som bara är några år gammal och fungerar på så sätt att man som webbhotellsägare har möjlighet att göra en automatisk installation av mjukvara på sin server genom sin webbhotells kontrollpanel.
Det är inte alla webbhotell som erbjuder denna tjänst utan framför allt de större webbhotellen som till exempel Loopia, Binero, MissHosting och One.com, för att nämna några.
I och med att One-click Installer inte är en generell tjänst innebär det att det är webbhotellen själva som utvecklar produkten. Således fungerar de olika hos de olika webbhotellen, men gemensamt har de att installationen av WordPress och annan mjukvara blir otroligt smidig utan krav på teknisk kunskap.
Låt oss se hur One-click Installer, eller automatisk WordPress installation, fungerar på ett antal olika webbhotell.
Loopia
- Under rubriken ”Vad vill du göra?” väljer du alternativet ”Starta en hemsida, blogg eller webbutik”.
- Välj sedan ”Starta en hemsida eller blogg (WordPress)”.
- I nästa steg fyller du i grundinformationen för installationen. Webbplatsens titel, användarnamn, lösenord samt en e-postadress för användaren.
- Välj vilken domän eller subdomän du vill installera WordPress på. Om det är en redan befintlig domän kommer allt webbmaterial raderas till förmån för WordPress-filerna.
- Under avancerade inställningar kan du välja vilken databas som ska användas för WordPress. Du kan välja en befintlig eller skapa en ny.
- Klicka på Installera.
- Klart!
Binero
- Klicka på verktyg i menyfältet och välj sedan ”One-click Installer”.
- Välj vilken domän du vill installera WordPress på.
- Klicka slutligen på installera i rutan för WordPress.
- Klart!
One.com
- Klicka på ”Wordpress” i kontrollpanelen.
- Klicka på ”Ny installation”.
- Ange språk och på vilken domän du vill göra installationen.
- Klicka ”Installera”.
- Klicka ”Fortsätt” i dialogrutan som öppnas.
- Ange användarnamn, lösenord och e-postadress för användarkontot som skapas i WordPress.
- Ange grundinformationen för installationen. Webbplatsens titel, slogan, synlighet i sökmotorer och acceptera villkoren.
- Välj ett tema (om du vill, annars klicka Gå direkt till kontrollpanelen)
- Klart!
Osäker på om ditt webbhotell erbjuder One-click Installer? Gör en enkel sökning på Google efter webbhotellets namn och addera ”one-click installer” efter för att ta reda på det!
Som du märker är One-click Installer på många sätt en teknisk befrielse och dessutom sparar det väldigt mycket tid. En perfekt tjänst för den som inte har tid eller möjlighet att lära sig installera WordPress manuellt.
Vill man ha full kontroll på WordPress-intallationen och kunna göra justeringar i processen är rekommendationen att installera WordPress manuellt.
Vill man ha full kontroll på WordPress-installationen rekommenderar vi dock ändå att man gör en manuell installation.
Adminpanelen
När WordPress nu är installerat antingen manuellt eller automatiskt och du loggar in för första gången kommer du att landa på Adminpanelen. Detta är på sätt och vis startsidan när du är inloggad på din webbplats och här visas en sammanställning av dina sidor, inlägg och kommentarer. Här finns även information om vad som är nytt hos WordPress och kommande evenemang som arrangeras av WordPress, om man är intresserad av sådant.
Innan vi går vidare med att lära känna WordPress är det bra att se vilka funktioner och möjligheter man har i Adminpanelen. Denna sida kan nämligen anpassas till att bli ett kraftfullt verktyg för att få en snabb överblick av relevant information och data.
Bilden ovan visar hur Adminpanelen ser ut i sitt standardläge. Adminpanelen är dock högst anpassningsbar för att på så sätt presentera relevant data för din webbplats.
För att anpassa Adminpanelen tittar vi först på de skärmalternativ som finns tillgängliga. Högst upp till höger finns en knapp som heter Skärmalternativ med en tillhörande nedåtpil, klicka på den för att öppna skärmalternativen.
En låda med ett fåtal alternativ fälls nu ned och bland dessa kan du själv välja vad du vill se på Adminpanelen. Testa klicka ur och i de olika rutorna för att förstå dess funktion. Om du redan nu vet att du inte vill se vissa av de rutor som är tillgängliga lämnar du dem helt enkelt avmarkerade. Det som visas på Adminpanelen just nu är det som WordPress erbjuder per standard, när vi i ett senare skede kommer titta på att utöka webbplatsens funktionalitet med tillägg kommer det finnas fler skärmalternativ att välja mellan och ställa in. Se därför till att gå tillbaka senare och se om du kan välja att presentera ännu mer relevant data på din Adminpanel.
Kom igång-sektionen
När man installerat WordPress hjälper systemet en att komma igång med sin webbplats genom att presentera en rad initiativ i Adminpanelen.
Detta är perfekt för att verkligen komma igång med sitt webbplatsskapande men innan vi gör det ska vi göra vissa fundamentala och viktiga ändringar i WordPress inställningar. Dessa ändringar gör vi först av allt för att försäkra oss om att allt innehåll vi skapar får rätt förutsättningar från start.
Bilden ovan visar var Kom igång-sektionen är placerad i Adminpanelen.
Konfigurera WordPress
Innan vi börjar bygga vår nya webbplats och skapa det första materialet behöver vi göra några ändringar i WordPress inställningar. Detta gör vi först av allt. I navigeringsmenyn till vänster finns ett menyobjekt som heter Inställningar, när du håller muspekaren över Inställningar öppnas en undermeny där du klickar på Allmänt. Detta tar oss till webbplatsens Allmänna inställningar.
Det vi behöver göra här är att se över vår webbplats titel och slogan. Scrollar vi längre ned på samma sida finns även möjlighet att ställa in hur vi vill att datum- och tidsformaten ska skrivas på webbplatsen. När du gjort dina ändringar fortsätter du genom att klicka Spara ändringar längst ned på sidan.
Fortsatt under Inställningar är det nu dags att navigera till sidan Läsa. Här finns möjlighet att ställa in några grundläggande inställningar för hur webbplatsen ska fungera.
Den första inställningen ’Din startsida visar’ har två alternativ, antingen kan webbplatsen du skapar visa Dina senaste inlägg. Detta alternativ är rimligt att ange om du ämnar skapa en blogg eller vill presentera ett nyhetsflöde på startsidan. I tillägg till detta har man då möjlighet att ställa in antal Inlägg per sida vilket bestämmer hur många inlägg som ska visas på startsidan innan man som besökare behöver klicka på nästa sida för att se fler inlägg.
Det finns även möjlighet att ställa in hur många poster Syndikeringsflöden ska visa. Syndikeringsflöden är RSS-flöden vilket kort innebär att det finns möjlighet att hämta information från andra bloggar som man följer. Vi kommer inte gå in närmre på RSS-flöden i denna kurs utan vill mest belysa att möjligheten finns.
Om du ämnar starta en webbplats med en mer statisk startsida finns istället alternativet En statisk sida. Om du väljer en statisk sida behöver du även välja vilken sida som ska vara webbplatsens startsida. Med tanke på att vi ännu inte har skapat några sidor kan det därför vara en idé att komma tillbaka till denna sida för att ställa in sin statiska startsida vid ett senare tillfälle. Du kan vara lugn, vi påminner dig när det är dags.
Det är även på denna sida man kan be sökmotorer att inte indexera webbplatsen. Att det är upp till sökmotorerna att anamma begäran innebär att sökmotorerna själva avgör om de kommer att exkludera webbplatsen från deras sökresultat.
Det sista vi ska konfigurera är webbplatsens länkutseende, navigera därför till Permalänkar under Inställningar.
Under Permalänkar ställer man in hur webbplatsens URLer ska se ut. Eftersom vi vill skapa URLer som både webbplatsbesökare och sökmotorer förstår och kan läsa väljer vi alternativet Inläggsnamn i listan.
I vissa fall kan det vara aktuellt att använda Dag och namn eller Månad och namn. Om man exempelvis driver en blogg eller har en webbplats med mycket arkiv på kan dessa alternativ istället vara aktuella.
Du bestämmer förstås själv vilket permalänksalternativ som är bäst för din webbplats. När du har ändrat inställningen klickar du Spara ändringar längst ned på sidan.
Nu är den initiala konfigurationen av WordPress färdig och det är dags att börja titta på och skapa vårt första material för webbplatsen.
Inställningarna i WordPress kan behöva justeras efter den initiala konfigurationen. Vi kommer att gå igenom de övriga inställningssidorna senare under kursen.
Sidor eller inlägg?
Sidor och inlägg är i WordPress två olika posttyper. Posttyper är vad man använder för att bygga upp webbplatsen. Innan vi skapar vårt första material på vår nya webbplats är det viktigt att veta vad skillnaden mellan sidor och inlägg är.
Sidor är de webbplatssidor som bygger upp webbplatsen. Sidor som Hem, Om oss, Kontakt och så vidare byggs alla upp genom sidor i WordPress. Sidor går inte att kategorisera, men det går att placera sidor under andra sidor för att på så sätt skapa URL hierarki på webbplatsen.
Inlägg är det som används för att skapa blogginlägg eller nyheter till ett nyhetsflöde. Inlägg kan kategoriseras i inläggskategorier, kommenteras på och även taggas.
Det är viktigt att inte blanda ihop sidor och inlägg med varandra då dessa rent tekniskt fungerar på helt olika sätt. Förutom att det kan ställa till det på webbplatsen kan det även bli svårt för sökmotorer att hålla koll på vad som är vad på webbplatsen.
Skapa den första sidan
Det har blivit dags att skapa det första innehållet! Börja med ett klicka på Sidor > Alla sidor i navigeringsmenyn till vänster. Du bör när sidan har laddats mötas av något som ser ut ungefär så här:
Detta är listningen av webbplatsens sidor och som du märker finns en exempelsida och en sida för integritetspolicyn som standard. Vi börjar med att radera exempelsidan då vi inte kommer att behöva den. För muspekaren över namnet Exempelsida för att visa snabbkommandon för sidan. Klicka på Kasta i papperskorgen för att ta bort sidan.
Nu ska vi skapa en ny sida, och det kanske mest typiska är att skapa webbplatsens startsida först. Vi börjar med att klicka på Lägg till ny högst upp bredvid rubriken Sidor.
När du för första gången ska börja redigera en sida kommer WordPress per automatik ge dig lite tips på hur deras redigeringsvy fungerar och några smarta tips för vad du kan tänka på. Det är mycket viktigt att du läser dessa och inte bara klickar bort dem.
Vi har av den anledningen kopierat dessa och lagt in dem nedan, de kan inte upprepas för många gånger.
Tips 1 – Välkommen till den underbara världen av block! Klicka på knappen ”+” (”Lägg till block”) för att lägga till ett nytt block. Det finns block tillgängliga för alla typer av innehåll: du kan infoga text, rubriker, bilder, listor och mycket mer!
Tips 2 – Du hittar fler inställningar för din sida och dina block i sidopanelen. Klicka på ikonen med kugghjulet för att öppna och stänga sidopanelen.
Tips 3 – Klicka på ”Förhandsgranska” för att ladda en förhandsvisning av denna sida, så att du kan vara säker på att du är nöjd med dina block.
Tips 4 – Skrivit klart? Det är bra, låt oss nu genast få det publicerat. Klicka bara på ”Publicera” och allt är klart.
Förhoppningsvis har WordPress nybörjartips gett dig en bild av hur du gör för att lägga till innehåll på din nya sida. Som du kanske förstått tycker WordPress att det är väldigt viktigt att just skapandet av innehåll är enkelt. Det är därför de har marknadens i särklass mest lättanvända gränssnitt när det kommer till att skapa innehåll.
Vi börjar med att ange en rubrik för sidan. I och med att det är webbplatsens startsida vi håller på att skapa väljer vi att kalla den ”Hem”. När vi lägger till rubriken Hem kommer sidan automatiskt få URLen ’dinwebbplats.se/hem’ men eftersom vi kommer ange denna sida som startsida i inställningarna senare kommer sidans URL att skrivas om till att endast bli ’dinwebbplats.se’.
Det är nu upp till dig att skriva en välkomnande text för dina framtida webbplatsbesökare. Placera helt enkelt markören i det första textstycket och skriv några rader.
Vi har i vårt exempel nedan använt lorem ipsum, utfyllnadstext som vi webbkreatörer använder för att kunna förhandsgranska något utan att behöva skriva en riktig text.
Tips: Om du ännu inte vet vad du vill skriva kan det vara en idé att använda utfyllnadstext under tiden. Gå då till lipsum.org för att använda lorem ipsum.
Innan det är dags att publicera den nya startsidan behöver vi säkerställa att vi har aktiverat ett tema på webbplatsen. Klicka därför på Spara utkast uppe vid publiceringsalternativen.
Navigera sedan till Utseende > Teman i navigeringsmenyn till vänster och se till att temat Twenty Twenty är installerat och aktiverat. Om allt stämmer, vilket det bör göra, ska din skärm se ut så här:
Navigera nu tillbaka till Sidor i navigationsmenyn till vänster och klicka på sidan vi har skapat som heter Hem. När vi nu säkerställt att vi har ett aktivt tema kan vi välja att antingen Förhandsgranska eller Publicera vår sida. Att förhandsgranska en sida är en bra funktion att ha om man har en webbplats med mycket besökstrafik. Man kan då säkerställa att den sida man skapar ser bra ut innan man publicerar den. I detta fall har vi skapat en helt ny webbplats som med största sannolikhet inte har någon besökstrafik alls, vi kan därför publicera vår sida direkt.
Klicka på Publicera… högst upp i hörnet (den blå knappen). WordPress kommer nu att kontrollfråga dig om du verkligen vill publicera sidan, klicka då återigen på Publicera.
Kom ihåg: När vi nu skapat vår startsida är det dags att gå tillbaka till Inställningar > Läsa och välja En statisk sida och sedan Hem för att WordPress ska veta vilken sida som är webbplatsens startsida.
Nu är det en god idé att faktiskt besöka den nya webbplatsen för att se hur den ser ut. Högst upp till vänster finns en länk där det står Visa sida. Klicka där för att komma till webbplatsen och visa sidan vi just skapat.
Eftersom att din webbplats använder samma tema som den vi har skapat bör din webbplats se ut nästan som exemplet ovan. Kanske är den till och med identisk. Gillar du inte det du ser? Bara lugn, vi kommer att läsa om hur vi anpassar utseendet senare under kursen.
Lägg märke till att WordPress verktygsrad följer med även på webbplatsen, detta är bland annat för att du enkelt ska kunna växla mellan WordPress och din webbplats:
Vi kan navigera tillbaka till redigeringsvyn för startsidan genom att klicka på Redigera sida i verktygsraden högst upp på sidan.
Lägga till bilder
För att göra startsidan mer tilltalande och levande kan det vara en god idé att addera en eller flera bilder. Att lägga till bilder är mycket enkelt. Börja med att placera textmarkören i slutet av det sista textstycket vi skrev tidigare och slå enter för att skapa en ny paragraf. När textfältet fortfarande är tomt syns tre symboler till höger:
Dessa tre symboler är från vänster Lägg till bild, Lägg till rubrik och Lägg till galleri. Låt oss klicka på den första ikonen från vänster; Lägg till bild.
Vi får nu tre valmöjligheter. Eftersom att vi ännu inte laddat upp några bilder är Mediabiblioteket tomt och i det här fallet vill vi inte infoga en bild från en URL. Därför väljer vi att ladda upp en ny bild, klicka på Ladda upp.
När du klickar på ladda upp öppnas din dators filhanterare. Navigera till den bild du vill ladda upp och lägga till i ditt innehåll, markera den och klicka sedan på Öppna.
Bilden laddas nu upp till WordPress och infogas automatiskt i sidans innehåll.
När bilden är uppladdad och infogad i innehållet på vår sida finns en del möjligheter att ändra hur bilden presenteras på webbplatsen. I bilden ovanför ser vi verktygen som är tillgängliga för varje bild som är infogad i innehållet på en sida. Från vänster: Ändra mask, Ändra justering, Redigera bild och Infoga länk.
Ändra mask – Det första alternativet från vänster. Om du vill ha en cirkelmask runt bilden är det möjligt att lägga till det här. En cirkelmask innebär att bildens kanter blir rundade utan att man beskär bilden.
Ändra justering – Det andra alternativet från vänster. Här kan du välja mellan vänsterjustera, centrera, högerjustera, bred bredd och full bredd. De sista två alternativen är perfekt lämpade för att bryta av en sektion med en bild som täcker hela webbplatsens bredd.
I exemplet ovan har vi valt Ändra justering > Full bredd. Det gör bilden till en tydlig sektionsavgränsare på webbplatsen.
Redigera bild – Det tredje alternativet från vänster. Här finns möjlighet att byta bild.
Infoga länk – Den sista i raden. Om bilden ska länkas till en annan sida eller till mediafilen finns möjlighet att ställa in det här.
När du lagt in en eller flera bilder på din startsida klickar du Uppdatera (samma knapp som Publicera) högst upp till höger för att verkställa ändringarna du gjort på sidan. Ändringarna är tillgängliga att se direkt genom att klicka på Visa sida.
Mediabiblioteket
För att lägga till bilder finns ett annat mer generellt sätt att göra det på. I navigeringsmenyn till vänster finns ett menyobjekt som heter Media, klicka där. Du befinner dig nu i Mediabibilioteket, det är basen för all media som är uppladdad till en webbplats. Här är det möjligt att lägga till, ta bort, redigera och hantera all media.
På denna sida är det möjligt att göra en bulkuppladdning av mediafiler. Om du exempelvis vill ladda upp ett helt fotoalbum är det möjligt att helt enkelt markera dem i din dators filhanterare och sedan dra in och släppa dem i mediabiblioteket. När du gör det blir hela webbsidan blå och det står ”Släpp filer för att ladda upp”. Se bild:
Här är det även möjligt att redigera en eller flera specifika bilder, filmer eller dokument. Det gör du enkelt genom att helt enkelt klicka på den bild du önskar redigera. En dialogruta öppnas då med detaljer för bilagan.
Här är det möjligt att ändra filens alternerande text, rubrik, bildtext och beskrivning.
Alternerande text, rubrik, bildtext och beskrivning är viktiga texter för att din webbplats ska optimeras så bra som möjligt mot sökmotorer. Sådant kan du lära dig mer om i våra SEO kurser.
I denna vy är det även möjligt att radera filen genom att klicka på den röda länken Ta bort permanent till höger. Om du istället önskar redigera bildens storlek, beskära bilden eller spegelvända den kan du klicka på knappen Redigera bild som är placerad under bilden.
Detta öppnar bilden i en ny vy där det finns möjlighet att göra grundläggande ändringar i bilden. Inga ändringar som görs med bilden kommer att appliceras på den om man inte klickar spara. Det är därför möjligt att experimentera med en bild och sedan ångra ändringarna genom att helt enkelt klicka på Avbryt eller krysset i det högra hörnet.
Lägga till video
Precis som du kan lägga till en bild går det lika bra att lägga till en video. Däremot är det viktigt att tänka på att när man laddar upp en video till sin egen webbplats är det den egna servern som måste ladda in videon varje gång en besökare vill se på den. Detta bidrar nästan alltid till att mycket av webbplatsens bandbredd går åt att ladda in videos och medför att webbplatsen blir långsam och besökare får vänta länge för att videon ska buffra och vara spelbar.
Av denna anledning är vår starka rekommendation att man istället skapar ett konto på YouTube eller Vimeo och använder det kontot som basen för allt videomaterial man vill ha på sin webbplats. Därifrån är det sedan enkelt att läsa in videorna med hjälp av en iframe. Låt oss se på hur det fungerar.
Läsa in video med iframe
En iframe är en liten bit kod som man kan anpassa för att hämta in en video eller ett annat objekt på sin webbplats. Att använda en iframe innebär att videon spelas upp på ens egen webbplats, men att videon laddas genom den tjänst man hämtat den från.
Det första man behöver göra för att läsa in en video med iframe är att befinna sig på sidan för den video man vill läsa in. I detta fall läser vi in en video från YouTube. Vi behöver nu kopiera iframe-länken vilket vi gör genom att klicka på dela knappen under videon.
En dialogruta öppnas nu. Där väljer vi alternativet Embed eftersom att vi vill bädda in videon på vår webbplats.
En ny dialogruta öppnas och denna gång finns möjlighet att göra ett antal simpla inställningar för iframen. Fortsätt genom att välja de premisser du vill använda och klicka sedan på Copy längst ned i det högra hörnet.
Vi har nu iframe koden i vårt urklipp, därför går vi tillbaka till WordPress och våra sidor och väljer den sida vi vill lägga in videon på genom att klicka in på den. Klicka på ”+” ikonen för att lägga till ett nytt block och välj blocktypen Anpassad HTML under formatering. Klistra in urklippet här.
När du klistrat in iframe koden finns det möjlighet att förhandsgranska koden genom att klicka på just Förhandsgranska i blocket.
Skapa det första inlägget
Om det är en blogg du planerar starta eller om du vill ha ett nyhetsflöde på din webbplats är det inlägg som ska användas för detta ändamål. Att skapa och redigera inlägg påminner en hel del om att skapa och redigera sidor, det finns däremot några ytterligare val och möjligheter att hålla reda på när det kommer till inlägg. Låt oss titta närmre på hur man skapar ett inlägg.
Börja med att gå till webbplatsens sida för inlägg. Det gör du i navigeringsmenyn till vänster genom att klicka på Inlägg > Alla inlägg. WordPress skapar alltid ett inlägg per standard som heter ”Hej världen!” som vi kan se i listan av webbplatsens alla inlägg. Vi kan börja med att kasta det i papperskorgen på samma sätt som vi kastade exempelsidan tidigare.
För muspekaren över namnet för att visa snabbkommandon för inlägget. Klicka sedan på Kasta i papperskorgen för att ta bort det.
Vi kan nu börja skapa det första inlägget genom att klicka på knappen Skapa nytt högst upp bredvid sidrubriken.
Som du ser påminner gränssnittet för att skapa ett inlägg väldigt mycket om gränssnittet för att skapa en sida. Precis som när vi skapade vår första sida byggs även inlägg med hjälp av block. Att både sidor och inlägg skapas på samma sätt har många fördelar och det gör framförallt att man lär sig hantera gränssnittet och alla dess funktioner snabbare.
Förutom inläggets innehåll finns det även inställningar och valmöjligheter att ställa in för inlägget i den högerställda verktygslådan. Med hjälp av dessa inställningar kan vi kategorisera inlägget, vi kan ange en utvald bild och även tillåta eller stänga av kommentarer. Verktygslådan är placerad under publiceringsknappen.
WordPress har gjort även verktygslådan mycket lättöverskådlig genom att använda små rubriker som kan öppnas och stängas. Under varje rubrik
finns dess inställningar.

Status och synlighet – Här finns möjlighet att ändra inläggets synlighet. Det går att göra inlägget privat eller lösenordsskyddat om man önskar. Här kan man även ställa in om inlägget ska publiceras ett visst datum och en viss tid.
Kategorier – Se till att kategorisera dina inlägg ordentligt. Att kategorisera inlägg underlättar navigeringen för en besökare. Det är även ett effektivt sätt att skapa fler bra sidor för sökmotorer att ranka i sökresultaten. Vi tittar närmre på kategorier på nästa sida.
Etiketter – Om du vill använda etiketter (eller taggar) finns det möjlighet att göra det här. Etiketter kan exempelvis användas för sökningar på webbplatsen.
Utvald bild – En utvald bild är inläggets ”huvudbild”. Det är bilden som används när du delar ditt inlägg på sociala medier och andra bloggar. Det är även bilden som syns i webbplatsens nyhetsflöde.
Utdrag – Utdraget är den korta text som syns till exempel i webbplatsens nyhetsflöde innan en besökare klickat sig in på inläggets sida. Per standard används de första 20-30 orden ur inläggets innehåll för att skapa ett automatiskt utdrag. Om man istället vill skriva ett manuellt utdrag gör man det här.
Diskussion – Slå på eller stäng av kommentarsmöjligheten för inlägget.
Inläggsattribut – Här finns möjlighet att ställa in inläggets mall. En mall är en designfil som bestämmer hur ett inlägg eller en sida ska se ut på webbplatsen. Olika teman erbjuder olika mallar och det lättaste sättet att veta hur en mall ser ut är att testa den på exempelvis ett inlägg eller på en sida.
När du skrivit ditt inlägg sker publiceringsprocessen på precis samma sätt som en sida. Klicka på Publicera… knappen högst upp till höger och sedan på Publicera en gång till.
När du publicerat ditt första inlägg behöver du skapa en samlingssida för inläggen. Skapa en ny sida och kalla den Blogg eller Nyheter, navigera sedan till Inställningar > Läsa, ange denna sida som Inläggssida och klicka Spara.
Kategorier
Kategorier är ett effektivt sätt att dela in en webbplats inlägg i olika grupper. Att använda kategorier ger användarna av en webbplats tydliga ingångar till respektive grupp av inlägg och det ger även webbplatsen möjligheter att ranka högre i sökresultaten på sökmotorer.
För att hantera kategorier, navigera till Inlägg > Kategorier i navigeringsmenyn till vänster.
På denna sida syns en överblick av webbplatsens kategorier. Det går även att med relativt enkla medel lägga till nya kategorier, eller ta bort de som inte används.
För att lägga till en kategori, ange Namn på den nya kategorin i fältet till vänster, under rubriken Lägg till ny kategori. Slug är kategorins URL och lämnas tom då denna genereras automatiskt när kategorin skapas. Om du vill att din kategori ska ha en Överordnad kategori väljer du vilken kategori som ska vara överordnad i rullgardinsmenyn.
En ”överordnad” är en kategori som hierarkiskt placeras ovanför en annan kategori. Till exempel är Datorer överordnad till Laptop och Stationär.
Om det tema du använder har stöd för temabeskrivningar är detta något vi verkligen rekommenderar dig att använda. Ge din kategori en kort presentation genom att lägga till några rader text. Det kan hjälpa din webbplats på sökmotorerna!
För att slutligen skapa kategorin, klicka på Lägg till ny kategori så adderas kategorin i listan över webbplatsens kategorier till höger.
Kategorin ”Okategoriserade” är WordPress standardkategori och går inte att ta bort. Däremot går det att byta namn på den.
De kategorier man lägger till på denna sida går att använda när man senare skapar inlägg.
Det går även alldeles utmärkt att ta bort kategorier här. Det gör man enklast genom att, precis som på sidor och inlägg, placera muspekaren över kategorins namn och klicka på alternativet Ta bort som då syns. De inlägg som hör till kategorin kommer inte tas bort utan placeras istället under Okategoriserade.
Anpassa utseende med teman
En av de bästa delarna med WordPress är att det är 100% anpassningsbart utan att kunna skriva en enda rad kod. Detta är möjligt tack vare att WordPress har öppen källkod och utvecklare över hela världen kan vara med och bidra med sina teman.
Enligt data från Scepter Marketing finns det över 30.000 teman skapade för WordPress. Bland dessa teman finns förstås både teman som är helt gratis och teman som kostar pengar.
Vad är ett tema?
Ett tema är ett utseende, eller en design, i ett paket som går att applicera på en webbplats som är byggd i WordPress. Precis som att beställa en webbdesign hos en designer är ett tema en webbdesign fast med ett förbestämt utseende. Som vi skrev tidigare finns det både gratis- och betalteman.
Hitta och välja teman
Om man har höga krav på funktionsutbud och flexibilitet är ett betaltema oftast att föredra. Företag som Elegant Themes, Themeforest, Themify och Envato erbjuder högklassiga WordPress-teman med mycket bra standard. Dessutom ofta till en rimlig peng.
Bland gratisteman finns också många högklassiga teman. De är publicerade direkt till WordPress.org och finns att tillgå under Utseende > Teman i WordPress. För att bläddra bland de tusentals olika temana som finns, klicka på Lägg till nytt högst upp brevid rubriken Teman. På denna sida listas de teman som finns att tillgå gratis. Sortera och filtrera teman till att matcha vad du är ute efter genom att använda verktygsraden som är placerad under sidans rubrik.
Klicka på ett tema för att se en verklig förhandsvisning av det. Om du fastnar för ett tema och vill använda det klickar du på den blå knappen Installera under temats huvudbild. När temat är installerat finns möjlighet att även Aktivera det genom att klicka på samma knapp igen.
När temat aktiveras sker en omdirigering till samlingssidan för webbplatsens teman. Nu kan man med fördel börja anpassa det nya temat så att det stämmer överens med hur man vill att webbplatsen ska se ut.
För att börja anpassa temat, navigera till Utseende > Anpassa i navigeringsmenyn till vänster. Här finns möjlighet att ändra och anpassa utseendet och designen på webbplatsen så som man vill ha den.
Beroende på vilket tema man använder på sin webbplats finns här olika antal inställningar. Vissa teman har få anpassningsmöjligheter och är således inte särskilt flexibla, andra teman har fler möjligheter till anpassning och går då att förändra till det man är ute efter. De inställningar som finns tillgängliga här bestäms individuellt av den person som utvecklar temat, det är därför svårt att ge en generell bild av vilka möjligheter det finns när det kommer till just anpassning av ett tema.
Vår rekommendation är därför att testa och experimentera med de anpassningsalternativ som finns tillgängliga i ditt tema. Det kan aldrig förstöra webbplatsen och det går alltid att återställa ett tidigare utseende genom att helt enkelt ändra tillbaka en inställning till grundinställningen.
För den som har koll på vad CSS är och hur det används finns möjlighet att anpassa det valda temats stilmall här.
Installera betaltema
Om du har köpt ett betaltema hos ett externt företag behöver du installera det manuellt. Låt oss titta närmre på hur det går till.
- För att påbörja installationen av ett betaltema, navigera till Utseende > Teman i navigeringsmenyn till vänster och klicka sedan på Lägg till nytt högst upp bredvid sidans rubrik.
- Klicka nu på knappen Ladda upp tema som är placerad på samma ställe, högst upp bredvid sidans rubrik, det vill säga.
- En sektion för att ladda upp temat fälls ned och du uppmanas välja den zip-fil det köpta temat finns i. Denna fil ska du ha laddat ned i förväg från företaget som sålde temat till dig. Klicka på Välj fil och välj zip-filen, klicka sedan på Öppna.
- Klicka på Installera nu och aktivera sedan temat.
Ditt betaltema är nu installerat och aktiverat. Precis som vi beskrev på föregående sida är det nu fullt möjligt att anpassa utseendet på ditt nya tema. Betalteman har i regel många fler anpassningsmöjligheter än gratisteman.
Tips: Ett betaltema har oftast tillhörande lathund eller dokumentation för vilka anpassningsmöjligheter som finns och hur du använder temat.
Skapa och anpassa menyer
Behöver du addera navigationsmenyer på din webbplats? Det finns ett mycket enkelt ”drag-and-drop” gränssnitt där du kan skapa menyer i WordPress. Låt oss titta närmre på hur du lägger till och anpassar navigationsmenyer i WordPress.
Menyer låter dig länka mellan sidor, inlägg och kategorier på din webbplats. Att ha en eller flera menyer hjälper användare att surfa på webbplatsen. Eftersom menyer är så viktiga, placeras de vanligtvis i sidhuvudet med de flesta WordPress-teman.
WordPress menyverktyg gör det smidigt för nybörjare att skapa och hantera menyer. Du kan skapa en meny i WordPress genom att gå till Utseende > Menyer i navigationsmenyn till vänster.
Sidan Menyer är uppdelad i två kolumner. Kolumnen till vänster visar dina sidor, kategorier och anpassade länkar. Kolumnen till höger är där du lägger till och justerar menyalternativen.
Skapa en anpassad meny
Börja med att ange ett namn på din meny, till exempel “Min första meny” och klicka sedan på knappen Skapa meny. Detta kommer att utvidga menyområdet. Det ser då ut så här:
Som du kan se på bilden ovan finns det fem platser där det går att placera menyn. Platsnamnen och placeringarna varierar mellan teman. När du valt menyns plats måste du välja de sidor du vill lägga till i menyn. Du kan göra det genom att markera sidorna på vänster sida och klicka på Lägg till i meny knappen.
När du har lagt till de sidor du vill använda i menyn klickar du på knappen Spara meny.
Oroa dig inte om du är osäker på var varje menyplats är på din webbplats. Du kan besöka webbplatsen för att se menyn. Om du inte gillar resultatet kan du alltid ändra menypositionen.
Du har troligtvis märkt att de menyobjekt du lagt till är placerade exakt i den ordningen du lade dem i tidigare. Du kan enkelt ordna om dina menyobjekt i vilken ordning du vill. Dra och släpp bara ett menyobjekt för att justera dess position i menyn.
Skapa rullgardinsmenyer
Rullgardinsmenyer, eller drop-down menyer, är navigeringsmenyer med menyobjekt under varandra. Dessa menyer är vanligtvis designade i WordPress-teman på ett sådant sätt att när en användare placerar muspekaren över ett överordnat menyobjekt, visas dess undermenyer.
Låt oss titta på hur man skapar rullgardinsmenyer med över- och underordnade menyobjekt.
Dra menyobjektet precis under det överordnade menyobjektet i din menystruktur. Dra sedan menyalternativet något åt höger. Du kommer då märka att det automatiskt blir ett undermenyobjekt. Se bilden till vänster för exempel.
Du kan lägga till flera nivåer av underordnade menyobjekt för att skapa djupgående navigationsmenyer.
Det är viktigt att tänka på att inte alla teman stöder menyer med för många nivåer. De flesta teman har stöd för upp till två nivåer.
Lägga till kategorier i menyer
Om du använder WordPress för att driva en blogg eller ett nyhetsflöde kan du lägga till dina inläggskategorier som menyobjekt i din meny.
Börja med att klicka på fliken Kategorier för att expandera den. Du kommer då se dina inläggskategorier listade där. Välj de kategorier du vill lägga till i menyn och klicka sedan på Lägg till i meny knappen.
Precis som med sidor kan du enkelt dra och släppa dem för att ordna deras placering i menyn.
Lägga till anpassade länkar i menyer
Om du vill lägga till en extern länk till exempelvis din Facebook-sida eller ditt Instagram-konto ska du använda Anpassade länkar.
Klicka på fliken Anpassade länkar för att expandera den. I denna flik finns inga menyobjekt utan istället två fält. Det första fältet URL är för URLen, länken, till den sida du vill länka till. Det andra fältet är märkt Länktext där du lägger till texten för länken.
Obs! Du måste börja alla anpassade länkar med http:// eller https://. Annars blir länkarna brutna.
Ändra ett menyobjekt
När du lägger till sidor eller kategorier i din meny använder WordPress automatiskt sidans titel eller kategorinamnet som länktext. Om du däremot vill ha en annan titel än sidans namn eller kategorinamnet i menyn går det bra att ändra.
Alla menyobjekt kan redigeras genom att klicka på nedåtpilen bredvid menyobjektet. Här kan du ändra menyns titel eller länktext. Du kan också lägga till ett titelattribut till länken. Glöm inte att klicka på Spara meny för att spara dina ändringar innan du förhandsgranskar ändringarna på webbplatsen.
Ta bort ett menyobjekt
Du kan ta bort ett menyobjekt på precis samma sätt som du tidigare ändrat dem. Klicka bara på nedåtpilen bredvid det menyobjekt du vill ta bort. Du ser då en röd Ta bort länk. När du klickar där kommer menyobjektet att tas bort från din meny.
Förstå platser för dina menyer
Ditt tema har fördefinerade platser för de menyer du skapar. Beroende på vilket tema du använder är dessa platser olika, men typiskt är att dessa platser är huvudmeny, sidfotsmeny och mobilmeny. Den plats du anger att en meny ska använda bestämmer hur menyn ser ut och var den placeras på webbplatsen. Om du är osäker på var dina menyplatser är lokaliserade och hur de ser ut – testa! Det går alltid att ändra efteråt om du inte är nöjd.
Widgets
Widgets eller widgetar är små kraftfulla funktioner som går att addera till din webbplats. Widgets är block som kan innehålla allt från etikettmoln, RSS-flöden och sökfunktioner till de senaste kommentarerna, bilder och godtycklig text. Precis som menyplatser finns även fördefinerade platser att placera widgets på som är unikt för varje tema.
För att börja använda widgets, gå till Utseende > Widgetar i navigationsmenyn till vänster.
I kolumnen till vänster ser du de tillängliga widgets som finns på din webbplats. Dessa är standard WordPress-widgetar och under varje widget finns en beskrivande text som berättar vad den gör.
I kolumnen till höger listas de tillgängliga platser ditt tema erbjuder för att placera widgets på. I vårt tema finns Sidfot 1 och Sidfot 2 som symboliserar två kolumner i sidfoten på webbplatsen. Många teman erbjuder en tredje Widget-plats för en sidopanel som förslagsvis går att använda i en blogg eller ett nyhetsflöde för att till exempel visa de senaste kommentarerna, ett inläggsarkiv och ett taggmoln.
För att lägga till en widget i temats widget-platser drar du helt enkelt widgeten till den plats du önskar ha den på. För att placera widgeten släpper du den helt enkelt där du vill ha den. När du släppt den kommer widgeten att expandera och du får chansen att lägga till innehåll och konfigurera widgeten så som du vill ha den.
När du ändrat en widget är det viktigt att klicka på Spara.
Om du är osäker på hur dina widgets ser ut finns möjligheten att ändra dem med hjälp av anpassningsverktyget. För att ändra redigeringsvy, klicka på knappen Hantera med förhandsgranskning live högst upp bredvid sidans rubrik.
Du blir nu omdirigerad till anpassningsverktyget och specifikt till sektionen Widgetar. Dina tillgängliga widget-platser listas nu istället till vänster i skärmen och du behöver klicka in på en widget-plats för att addera widgets i den.
När du valt vilken widget-plats du vill addera widgets i klickar du på knappen Lägg till en widget som kommer att öppna ytterligare en sidopanel där du får välja en widget. Klicka på den widget du vill lägga till så adderas den automatiskt både i listan av widgets och även på förhandsgranskningen av webbplatsen. Glöm inte att klicka Publicera när du är klar och för att ändringarna ska ha effekt.
Ta bort en widget
Om du vill ta bort en widget fungerar det lika enkelt som att addera en. Klicka på nedåtpilen på den widget du vill ta bort och sedan på den röda länken Ta bort längst ned. Widgeten kommer då tas bort.
Utöka widgets med tillägg
Vi kommer läsa om tillägg och dess fördelar senare i denna kurs, men det kan redan nu vara bra att veta att med somliga tillägg adderas ytterligare widgets som går att använda på webbplatsen. Detta är dock helt beroende på vilket tillägg det är och vilka funktioner det har.
Användarhantering
Användare är de konton som på ett eller annat sätt har ett inlogg till en WordPress-webbplats. Olika användarroller har olika rättigheter och har olika begränsningar när det kommer till användandet av admingränssnittet i WordPress. Den användare som skapas när man först installerar WordPress är av rollen Administratör. Det är den högsta nivå man kan ha på en användare och den innefattar alla rättigheter och har inga begränsningar.
Hantera användare
För att lägga till ytterligare användare, gå till Användare i navigeringsmenyn till vänster och klicka sedan på knappen Lägg till ny som är placerad högst upp bredvid sidans titel.
Du behöver nu ange grundläggande information för den nya användaren. Användarnamn och e-postadress är obligatoriska, men vi rekommenderar att även ange personens förnamn och efternamn då vissa delar kräver att man använder det. Ett exempel är att presentationen av en författare vid ett inlägg anges med för- och efternamn. Du behöver även ange den nya användarens roll. Det finns som standard fem roller att välja mellan, låt oss reda ut vilka de olika rollerna är och vilka rättigheter de har.
Administratör – Användaren med alla behörigheter. När en användare har denna roll kan de bland annat skapa, redigera och radera artiklar. Installera, redigera och ta bort tillägg och teman. Samt skapa, redigera och radera användare.
Denna roll är vanligtvis reserverad för webbplatsens ägare eftersom den ger tillgång till allt. Om du använder ett nätverk med fler användare måste du vara försiktig med vilka som har administratörsrollen.
Redaktör – En roll som ger tillgång till all innehållshantering och redigering. En redaktör kan lägga till, redigera eller ta bort alla webbplatsens inlägg och sidor, inklusive de som skrivits av andra användare. De har också möjligheten att hantera, redigera och ta bort kommentarer.
Utöver det saknar denna roll tillgång till webbplatsens konfiguration och kan inte installera eller ta bort teman eller tillägg.
Författare – Som namnet antyder kan användare med denna roll skriva, redigera eller ta bort sina egna inlägg. När du skriver ett inlägg som författare kan du inte skapa nya kategorier, men du kan välja bland befintliga.
Författare kan se kommentarer, men kan inte utföra administrativa åtgärder på dem. Liksom redaktören har författare inte tillgång till webbplatsens konfiguration och kan inte installera, ändra eller ta bort teman eller tillägg.
Bidragsgivare – Kan skapa och redigera sina egna inlägg, men kan inte publicera dem. När de skriver inlägg kan de inte skapa kategorier, men de kan välja mellan redan befintliga.
En av fördelarna med denna roll är att bidragsgivarna inte kan ladda upp bilder till servern. Så deras inlägg kommer alltid att vara utan bilder, vilket gör att du kan kontrollera kvaliteten och storleken på varje bild genom att ta hand om uppladdningen.
Prenumerant – Användare med den här rollen kan logga in på instrumentpanelen på din WordPess-webbplats. Där kan de uppdatera sin profil och ändra sitt lösenord. De kan dock inte skapa inlägg, se kommentarer eller göra något annat.
Tips: Om du är osäker på vilken roll du ska ge en ny användare, börja med att tilldela rollen Redaktör för att sedan se om användaren behöver ytterligare eller färre rättigheter. Justera därefter.
Redigera användare
Som Administratör är det möjligt att redigera andra användare. För att redigera en användare klickar du på användarens namn för att komma till användarens profil och inställningar.
På denna sida märker du snart att det finns en hel del fler inställningar än de initiala inställningarna för att skapa en användare. Det beror på att dessa inställningar är ämnade att fyllas i av användaren och inte av personen som skapar kontot.
Här finns bland annat möjlighet att ändra färgschema för adminpanelen, biografi, profilbild och även generera nya lösenord.
Om användaren har glömt sitt lösenord kan en administratör generera ett nytt lösenord åt användaren, som då får en återställningslänk skickad till den registrerade e-postadressen i kontot.
Ta bort användare
Att ta bort användare är precis lika enkelt som att ta bort vad som helst i WordPress. Placera helt enkelt muspekaren över den användare du ämnar ta bort och klicka på den röda länken Ta bort när snabbåtgärderna syns.
När du tar bort en användare frågar WordPress vad du vill göra med materialet denna användare har skapat. Du kan då välja att antingen ta bort materialet eller att lägga det på en annan användare. Om materialet inte behöver försvinna rekommenderar vi alltid ur en SEO-synpunkt att överlåta det på en annan användare.
Tillägg
Ett tillägg, eller en plugin, är en mjukvara som innehåller funktioner som kan läggas till på en WordPress-webbplats. Ett tillägg adderar nya funktioner och utökar möjligheterna att utveckla en WordPress-webbplats.
Alla tillägg är skrivna i programmeringsspråket PHP, samma kodspråk som WordPress är skrivet i, och integreras därför sömlöst med WordPress. I WordPress-communityn finns det ett talesätt som säger “Det finns ett tillägg för det”. Tillägg gör det möjligt för webbplatsägare att lägga till funktioner på sin webbplats utan att kunna skriva en enda kodrad.
Det finns hundratusentals WordPress-tillägg tillgängliga gratis i det officiella tilläggsbiblioteket. Förutom gratis tillägg finns det massor av kommersiella tillägg tillgängliga genom tredjepartsföretag och utvecklare.
För att börja använda och hantera tillägg, navigera till Tillägg i navigeringsmenyn till vänster. Denna sida listar de tillägg som redan är installerade på din webbpalts, eller om du som i vårt fall inte har ett enda tillägg installerat, är listan tom.
Hitta och välja tillägg
För att bläddra bland de hundratusentals tillgängliga tilläggen, klicka på knappen Lägg till nytt högst upp.
På denna sida listas alla officiella WordPress-tillägg och här finns möjlighet att börja installera tillägg för att utöka funktionaliteten på din webbplats. För att hitta ett tillägg rekommenderar vi att använda sökfunktionen som är placerad högst upp till höger. Du kan söka specifikt på tilläggets namn eller efter exempelvis ”contact form” om du vill utöka din webbplats med ett kontaktformulär att placera på kontaktsidan.
Installera tillägg
När du hittat det tillägg du vill installera klickar du på knappen Installera nu som är placerad på varje tillägg. När tillägget är installerat kan du även direkt Aktivera tillägget härifrån genom att klicka på knappen som syns efter att tillägget är installerat.
Om du är osäker på vilket tillägg du ska välja är det en god idé att läsa mer om de olika tilläggen som finns tillgängliga. Genom att klicka på länken Fler detaljer på ett tillägg får du upp en komplett presentation av tillägget. Här kan du läsa en lång beskrivning, se omdömen, installationsanvisningar och även skärmdumpar från tillägget.
Med tusentals tillägg tillgängliga i samma bibliotek finns det anledning att vara kritisk. Välj de tillägg som har goda omdömen och är kompatibelt med din WP-version.
Installera tillägg manuellt
Om du köpt ett tillägg hos en tredjepart eller en utvecklare behöver du installera tillägget manuellt. Processen är exakt densamma som att installera ett tema manuellt. Navigera till Tillägg > Lägg till nytt i navigationsmenyn till vänster, klicka därefter på knappen Ladda upp tillägg som är placerad högst upp bredvid sidans titel.
En ny sektion fälls ned där du uppmanas ladda upp tillägget som en zip-fil. Detta är det format du bör ha fått ditt tillägg i, så ladda helt enkelt upp den fil du fick när du betalade för tillägget så bör det fungera.
När du valt din fil och klickat Öppna, väljer du Installera nu. Du behöver sedan aktivera tillägget genom att gå till Installerade tillägg och aktivera det.
Köpta tillägg kräver ofta att man anger en produktnyckel för att få tillgång till uppdateringar av tillägget. Om så är fallet kommer du bli uppmanad att ange produktnycklarna efter att du aktiverat tillägget.
Tilläggen du inte kan vara utan!
Jag har jobbat med WordPress primärt som uppdateringsverktyg i över 10 år. Under den tiden har jag haft möjlighet att söka efter, testa och utvärdera de allra bästa tilläggen som finns att tillgå. Jag har också skapat mitt eget bibliotek med mina favorittillägg och jag ställer extremt höga krav på de tillägg som har förtjänat en plats där. Dessa är tilläggen som du inte kan driva webbplats utan.
Yoast SEO – Av många tilläggsutvecklare som försöker skapa det perfekta tillägget för sökordsoptimering är det bara Yoast som lyckas. Om du vill använda ett tillägg som automatiskt kan hjälpa din webbplats att klättra i sökresultaten på sökmotorer är Yoast SEO tillägget för dig. Installera, aktivera och konfigurera de få inställningar som behövs för att få igång tillägget, så sköter Yoast resten och du kan fokusera på att skapa mer innehåll.
LiteSpeed Cache – Att ha en snabb webbplats har idag blivit jätteviktigt! Våra ständigt högre krav på att få information snabbare och närheten till våra mobila surfenheter gör att vi inte har tålamod att vänta på långsamma webbplatser. LiteSpeed Cache är tillägget som, med lite konfiguration, kan ordna så att din webbplats har de bästa förutsättningarna för att leverera snabba laddningstider och därigenom ge dig nöjda besökare och fler kunder.
Simple History – På en webbplats med många användare som alla skapar och redigerar innehåll kan det lätt hända att hela webbplatsen eller delar av den slutar fungera. Material kan helt plötsligt vara borta och lösenord kan vara ändrade. Simple History är ett tillägg som loggar allt som händer på webbplatsen, och visar det som en tidslinje i Adminpanelen för alla användare. Det gör att om något händer är det superenkelt att felsöka vem som gjorde vad och hur man lättast återställer det.
Ninja Forms – De flesta webbplatser som vill ha någon form at kontakt med sina besökare och kunder kan dra nytta av ett formulär. Ninja Forms är tillägget som gjort hantering av kontaktformulär enkel. Med några enkla inställningar och knapptryckningar har du ett fullt fungerande kontaktformulär på din webbplats och kan börja ta emot meddelanden från webbplatsens besökare.
Remove Author Pages – Detta är ett väldigt litet tillägg som varken kräver konfiguration eller underhåll. Installera och aktivera detta tillägg för att ta bort författarsidor som automatiskt skapas i WordPress. Författarsidor är sidor med information om de olika användarna i en WordPress-webbplats, som om man inte tar bort dem, kommer att indexeras på Google.
WooCommerce – Om du är i startgroparna för att skapa din egen webbutik är WooCommerce det självklara valet. Detta är ett otroligt kraftfullt tillägg för att driva webbutik och bör endast användas av den som kan hantera det.
Tips: Vår kurs ”Starta webbutik med WooCommerce” lär dig allt du behöver veta för att starta en framgångsrik webbutik i just WordPress och WooCommerce.
Akismet Anti-Spam – Installera, aktivera och konfigurera detta tillägg för att se till att din WordPress-webbplats hålls fri från skräpkommentarer och annan spam.
Communities
Du har nu lärt dig grunderna med viss fördjupning och har alla förutsättningar för att lyckas med din nya eller kommande WordPress-webbplats. När du arbetar med din webbplats kan det hända att du stöter på ett problem du inte sett förut eller behöver hjälp att åtgärda något. Vid sådana tillfällen är det perfekt att veta vilka communities det går att vända sig till för att få snabb hjälp från experter över hela världen.
De flesta som på något sätt arbetar med WordPress är mer eller mindre villiga att hjälpa dig lösa dina problem eller åtminstone ge dig en knuff i rätt riktning.
Support för tillägg
Alla officiella WordPress-tillägg erbjuder support. Beroende på om det är ett tillägg med tusentals användare eller bara några få är förstås supporten olika snabb och tillgänglig. För att komma till respektive support-sida, gå till tillägget i WordPress och klicka på support-tabben i tilläggsöversikten. Här finns alla tidigare ställda frågor som tilläggsutvecklarna fått, det är alltid en idé att se efter om någon varit med om samma sak innan man ställer sin fråga. Om du inte hittar en fråga som liknar din så ställ helt enkelt din egen.
WordPress-communities
Först och främst har WordPress sina egna supportsidor med tillhörande forum. Här finns allt mellan himmel och jord när det kommer till WordPress och WordPress-relaterade problem. Använd sökfunktionen för att leta svar på din fråga eller ställ den själv i forumen. Forumet finns på https://wordpress.org/support/.
StackExchange är ett onlineforum eller community där det går alldeles utmärkt att ställa sina WordPress-relaterade frågor. Skapa helt enkelt ett konto och ställ en fråga. Vanligtvis tar det inte många minuter innan man har fått svar och till och med en lösning på problemet. Besök StackExchange genom länken https://wordpress.stackexchange.com/.
Lycka till med din nya eller befintliga WordPress-webbplats hälsar vi på Kurseo!
Nu har du lärt dig något nytt!
Om du vill väntar nu kursprovet som består av 30 frågor. Alla frågor har tre svarsalternativ varav ett är rätt och det gäller att ha åtminstone 25 rätt för att bli godkänd. Du kan göra provet hur många gånger som helst.
När du klarat kursprovet får du ett digitalt signerat kursintyg.