Kurs i sökmotoroptimering
Sökmotoroptimering, sökordsoptimering eller SEO betyder alla samma sak, nämligen att optimera en webbplats sidor och innehåll mot sökmotorer och på så sätt positioneras högre i fler relevanta sökresultat. Att arbeta med SEO är idag en avgörande faktor för hur väl man kommer att lyckas med sitt företag online.
Oavsett om man äger en hemsida eller en e-butik är SEO lika viktigt, och bör ses som en av nyckelfaktorerna för digital framgång. Behöver det verkligen vara en dyr SEO-konsult som arbetar med din webbplats SEO? Självklart inte.
Att jobba med sökmotoroptimering är något som alla kan lära sig och för att se effekt behövs det oftast inte mer än att man lägger ett par timmar i veckan. Att kunna sökmotoroptimering eller åtminstone förstå dess grundläggande principer kan dessutom göra dig till en bättre kravställare mot externa byråer och konsulter. Det i sin tur kan leda till att du som beställare och en extern byrå bättre förstår varandras förväntningar.
En annan anledning till att SEO är en bra sak att kunna internt är att det kan spara in på ett företags kostnader.
Vad ingår i denna SEO kurs?
Sökmotoroptimering är ett otroligt stort och komplext område på webben. Vi har därför valt att erbjuda två olika SEO kurser, del 1 och 2, varav detta är den första av dem. Klicka för att istället komma till SEO kurs del 2. Låt oss gå igenom vilka områden denna kurs gör nedslag i.
On-site SEO
I denna kurs lär du dig grunderna för on-site SEO, vilket är en av de två delar som SEO till störst del består av. Delat står on-site SEO för cirka 25% av den totala inverkan på en webbplats ranking hos sökmotorer. On-site är samlingsnamnet för en rad interna faktorer som alla tillsammans och var för sig har inverkan på en webbplats SEO.
Sidtitlar och metabeskrivningar
Varför är sidtitlar och metabeskrivningar så viktiga och hur fungerar de egentligen? Hur lång ska en sidtitel vara och finns det något best-practice för hur de ska skrivas? Vad kännetecknar en bra och korrekt skriven metabeskrivning? Både sidtitlar och metabeskrivningar anses av många vara några av de viktigaste och mest avgörande elementen i en webbplats sökmotoroptimering.
I denna kurs lär du dig hur du ska arbeta med sidtitlar och metabeskrivningar på din egen hemsida.
URLer
Ska URLer vara långa eller korta? Kan URLer påverka hur en hemsida rankas hos sökmotorer? URLer, eller sidlänkar, är kanske viktigare än du tror och det finns en uppsjö av do’s and dont’s kring just URLer kombinerat med SEO.
I kursen går vi igenom hur du ska arbeta med din hemsidas URLer och varför läsbara länkar är så viktiga för din SEO.
Rubriker
Rubrikerna svarar för en stor och viktig del av din hemsidas innehåll och bör således väljas omsorgsfullt. Det finns sex olika typer av rubriker, ur ett sajt-tekniskt perspektiv, som kan användas på en webbplats. Hur du använder rubriker och i vilken frekvens de används är viktigt.
I kursen lär du dig hur du ska tänka kring rubrikanvändning.
Bilder
Google har en egen funktion för bilder som de kallar Bildsök, detta borde vara tillräckligt för att förstå att bilder spelar en väldigt stor roll i en hemsidas totala sökmotoroptimering.
Men hur ska man arbeta med bilder på bästa sätt för att ranka så bra som möjligt på sökmotorer? Det får du veta i kursen där vi bland annat går igenom alt-taggar, titlar, bildstorlekar och kvalité.
Nyckelord
Sökmotoroptimering bygger till mångt och mycket på nyckelord. Dessa ord används frekvent genom en hel hemsida, på olika ställen och till olika nytta. Nyckelord används på alla ställen där man aktivt kan arbeta med sin on-site SEO och det är tillsammans de blir så starka i en hemsidas SEO.
Läs kursen för att lära dig allt kring nyckelord och hur du använder dem!
Off-site SEO
Off-site SEO är samlingsnamnet för all optimering som sker med hjälp av faktorer utanför din hemsida och svarar för ungefär 75% av den totala påverkan i sökmotoroptimering för en hemsida. Hur fungerar det, tänker du kanske? Off-site, eller off-page som det också kallas, är den svåraste delen kring SEO och är alltid en utmaning att bygga en strategi kring.
En hel del information om detta samt några handfasta tips utlovas i kursen.
Inkommande länkar
Detta är vad off-site SEO egentligen handlar om, just inkommande länkar. Det finns de inkommande länkar som är bra och det finns de som är mindre bra, gemensamt är att inlänkningar till sin hemsida är något man vill ha – men inte till vilket pris som helst.
Vad innebär inkommande länkar och hur ska man tänka för att bygga en länkstrategi kring dem?
Sociala medier
Kan sociala medier ha en inverkan genom Off-site SEO? Diskussionen kring sociala mediers påverkan på webbplatsers sökmotoroptimering har länge gått het. Vissa sökmotorer har valt att nästan helt ignorera länkkraften från sociala medier medan andra uppmanar till länkningar till och från dem. Hur ska man tänka? Det får du veta i kursen.
Avancerad/teknisk SEO
I uppföljningskursen SEO Steg 2 lär du dig mer avancerade tekniker som site-speed och microdata, värdet av att ha en mobilanpassad webbplats samt några fler fördjupade tekniker för on-site optimering. Du lär dig även hur du ska hantera statistik och data i Google Analytics.
SEO för e-butik (webshop)
En e-butik är rent tekniskt precis samma sak som en hemsida men med utökad funktionalitet för att även sälja och ta betalt för produkter. Av den anledningen går det precis lika bra att läsa vår SEO kurs om du äger och driver, eller arbetar med, en e-butik som du vill ska synas bättre i sökresultaten.
Gemensamt för många e-butiker är att en stor del av försäljningen ofta är tack vare den organiska sökmotoroptimeringen. Det är därför starkt rekommenderat att kontinuerligt arbeta med en e-butiks SEO för att på så sätt kunna öka sin försäljning.
Hur komplett är denna kurs jämfört med andra?
Att jämföra vår SEO kurs med andra företags kurser är förstås svårt. Däremot är vi väl medvetna om hur vårt erbjudande skiljer sig mot samtliga konkurrenter till oss. Först och främst täcker denna kurs de grundläggande on-site och off-site tekniker man behöver lära sig för att kunna sökmotoroptimera en webbplats på egen hand.
Läromaterialet är dessutom 100% korrekt och aktuellt. Vidare är alla våra kurser helt befriade från fysisk närvaro, hålltider och lektioner att passa – vi tycker det är bättre att du bestämmer själv när du har tid och möjlighet att studera. Vi vågar påstå att denna kurs, och förstås även våra andra kurser, är mycket kompletta vad gäller läromaterialet.
Kursskribent
Denna SEO kurs är författad av Edvin Uddfalk som är en av grundarna bakom Kurseo. Edvin har arbetat med webb, SEO och e-handel under mer än 12 års tid både som anställd, som konsult och i egen regi. All information och fakta i kursen baseras på Edvins yrkeserfarenhet. Läs mer om Edvin genom att klicka här.