Skrivet av Edvin Uddfalk

12 juni, 2020

Intervju med influencern Theodora Larsson

Kurseo fick möjligheten att ställa några frågor till influencern Theodora Larsson som efter sin medverkan i TV3 programmet Ensam mamma söker och med sina 20.000 följare på Instagram roddar familjeliv och marknadsföring på sociala medier.

Theodora Larsson
Theodora Larsson influerar dagligen sina 20.000 följare

Vi tycker oss se en förändring bland influencers där man som influencer mer selektivt väljer vilka man vill samarbeta med och inte. Beroende på vad man är för typ av människa, vilka intressen man har och vilka ens följare är tycker vi att fler börjar göra samarbeten med företag som faktiskt har ett värde för en själv, istället för att promota masskonsumtion.

Håller du med om den utvecklingen? Och vad har du för tankar kring ditt eget ansvar som influencer?

– Jag upplever att det alltid varit viktigt för influencers att promota företag och produkter de själva kan stå bakom. Jag har jobbat med marknadsföring på sociala medier i 10 år och till skillnad mot andra marknadsföringsplatser; så som tv, tidningar, bussar etc. så behöver alltid influencern kunna stå till svars för sin reklam. Något som exempelvis TV3 sällan behöver göra för sina annonsörer i reklampausen.

– Om man som ägare av en blogg, Youtube-kanal eller Instagram-sida visar upp en produkt som inte håller vad den lovar så riskerar man som influencer att tappa hela sin trovärdighet och därav också sin följare. Medans TV3, som marknadsfört värdelösa sminkprodukter och odugliga schampon i urminnes tider, behåller sina tittarsiffror och behöver sällan eller aldrig stå till svars för sin annonsör.

– Vill man som influenser göra lyckade samarbeten gör en rätt i att välja produkter och företag utifrån sina egna intressen och med värde för en själv. Ett misslyckat samarbete kan innebära hundratals avföljare och låg interaktion, vilket då också kommer påverka ens räckvidd på kommande inlägg.

Vi ser idag många influencers som bollar närvaro på olika plattformar samtidigt. Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok, för att nämna några. Visserligen ökar det den personliga synligheten och säkerligen även de ekonomiska intäkterna, men det innebär också väldigt mycket mer arbete kring produktion av material.

Vad har du för tankar kring din egen framtid som influencer? Har du några planer på att expandera ditt eget varumärke genom att exempelvis skapa material för andra digitala kanaler?

– Oftast startar man kanske på en kanal och i takt med att kanalen växer så öppnar man flera för att nå en bredare målgrupp. Har man exempelvis en Youtube-kanal som börjat ta fart, kan en helt ny målgrupp komma in på kanalen om man öppnar en Instagram där man kan marknadsföra sitt eget varumärke för en ny följarkrets.

– Har man en populär Instagram kan exempelvis en blogg vara ett gott komplement om man vill förmedla en längre text eller berätta mer om något, då Instagram är avsett för bild och korta texter. I regel är också användarna på Youtube och Tiktok av ung ålder, Facebookanvändarna är överrepresenterade av 45+ och Instagram briljeras av kvinnor 25-35 och kallas ”de unga kvinnornas plattform”.

– Valet av plattform kan då spegla vilken målgrupp man vill nå.

– 92% av mina följare är kvinnor 28-34 och därav är Instagram mitt rätta element, med komplettering på bloggen som en hjälpkanal. Jag skulle säkert nå en ny målgrupp på till exempel Youtube men sanningen är att jag trivs bäst bakom skärm och lins.

– Många tror inte det, men jag är inte alls så förtjust i att synas på bild och film. Det är en riktig utmaning varje gång. Helst hade jag nog bara velat fota mina barn och bakverk hela dagarna, men då är det ju svårt att jobba med det jag gör.

Diskussionerna kring hur Coronakrisen kommer att slå hårt mot olika branscher är heta just nu. Vad många däremot är tämligen överens om är att den digitala marknaden kommer att klara sig relativt opåverkad. Om något kan den ökade trafiken online istället gynna många företag som redan har genomgått en digital transformation eller som sedan tidigare finns och verkar online genom exempelvis en e-butik.

Man kan också se att tiden vi spenderar på sociala nätverk har ökat lavinartat de senaste månaderna, något som man skulle kunna tro gynnar influencers och företag som baserar stora delar av deras inkomster genom marknadsföring på sociala medier.

Har dina sociala medier påverkats på något sätt av den rådande krisen? Märker du någon skillnad i din statistik och hos dina följare?

– Jag har nära kontakt med flera av Sveriges främsta influencers nästan dagligen och alla är påverkade på olika sätt. Flera har klivit på föräldraledighet på deltid för att täcka upp inkomstbortfall. Vi alla har fått uppdrag framflyttade på obestämd tid, sänkta arvoden, avbokningar och obetalda fakturor.

– Att företag på något vis skulle satsa på influencer marketing just nu märks inte av. Snarare tvärt om. Flera företag ”utnyttjar” också krisen och sänker arvoden som tidigare kunnat varit det dubbla pga. rådande pandemi. Etablerade nätföretag.

– Jag har trots omständigheterna klarat mig fint ändå. Interaktionen bland följarna upplever jag oförändrad och jag har nylanserat min blogg på en ny portal.

Vi på Kurseo vill passa på att tacka Theodora för att vi fick chansen att prata med henne och diskutera kring frågor som rör sociala medier, influencerskap och pandemier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Wave icon

Få nyheter först

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först att veta vad som händer hos Kurseo.