Skrivet av Edvin Uddfalk

22 januari, 2020

Vi sticker hål på fem vanliga SEO-myter

Fem vanliga SEO myter och varför du behöver ha koll på dem

SEO, sökordsoptimering – det enorma och ständigt växande området inom webb som dessutom blivit omåttligt populärt nu när vi kliver in i 2020. Men vad är egentligen rätt och fel när det kommer till SEO? Hur vet man vilka tekniker man ska använda? Och hur vet man vem eller vilka man ska lyssna på, och vilka som pratar nonsens? Låt oss tillsammans sticka hål på fem vanligt förekommande SEO-myter.

1. Relevant innehåll är allt som behövs

Detta är en av de äldsta myterna inom SEO som knappt längre går att tvätta bort. Fastän detta påstående är falskt ligger det faktiskt lite sanning i det. Det är en myt som delvis är sann, så att säga. För även fast relevant innehåll är långt från allt som behövs för att en hemsida ska ranka högt hos sökmotorer så är det en otroligt viktig del i att ranka högt.

Däremot finns det många andra faktorer som avgör hur högt en webbplats rankar i sökresultatet. Google använder, vad vi vet, över 200 algoritmer (läs kriterier) som alla avgör hur relevant en sida är att visa i ett resultat. Hur många av dessa 200 tror du mäter webbplatsens innehåll?

2. Google bestraffar alla webbplatser vars innehåll kan uppfattas som duplicerat

Återigen en falsk och sann myt inom sökordsoptimering.

Sant: Google använder ett filter för att upptäcka duplicerat innehåll på en webbplats. Om detta filter bedömer att två sidor är mer eller mindre identiska kommer filtret att ta bort den ena sidan från sökresultatet. Detta är ett straff en webbplats kan råka ut för, men det finns sätt att åtgärda det på.

Falskt: Googles filter för duplicerat innehåll straffar en webbplats hänsynslöst om det upptäcker så mycket som en del av en sida som ser likadan ut över fler sidor. Denna myt är totalt felaktig och skulle, om den var sann, innebära att mer eller mindre alla webbplatser vore satta i arrest redan.

3. Annonsering genom Google Ads kommer ge min webbplats en boost i det organiska sökresultatet

Av alla myter är nog den här den allvarligaste. Det vore inte bara korrupt av Google att premiera webbplatser som spenderar pengar på annonsering i deras plattform, det vore också helt emot deras principer om ett rättvist och relevant sökresultat.

Att köpa annonsering genom Google Ads kommer inte ha någon positiv eller negativ inverkan i din organiska indexering överhuvudtaget. Det är två skilda system och de har ingen som helst koppling till varandra och kommer således aldrig gynna varandra.

Denna myt är sedan länge ett väl använt sätt för SEO-byråer att sälja mer annonsering till företag som har lanserat en ny, eller gjort om en redan befintlig, webbplats.

4. Google använder AI i all ranking

Falskt. Även fast många av Googles algoritmer bedöms helt eller med hjälp av artificiella intelligenser är Google även måna om att den mänskliga faktorn måste vara med och påverka rankingen. Ett stort problem inom AI utvecklingen är just att en utvecklad intelligens helt saknar det mänskliga tänket. Och eftersom detta är en så viktig del i hur Google rankar sökresultat är det helt enkelt inte sant.

5. En mobilanpassad webbplats är inte viktigt

Sedan 2013 har Google med jämna mellanrum släppt algoritmer som premierar mobilanpassade webbplatser. Deras senaste tillkännagivande i raden var 2019 när de under en konferens berättade att deras algoritmer idag premierar mobilanpassade webbplatser över webbplatser som inte är mobilanpassade. Varför gör de detta? För att fler och fler av oss använder våra telefoner när vi surfar och letar information online. Så mycket som 80% av oss använder i första hand telefonen enligt färsk statistik från Internetstiftelsen.

Vad innebär detta? Jo, om du inte redan har en mobilanpassad webbplats är det hög tid att skaffa det. Att en webbplats är mobilanpassad är nämligen en extremt viktigt och avgörande faktor för hur bra webbplatsen rankar i sökresultaten hos Google.

Är du osäker på om din webbplats är mobilanpassad? Använd Googles Mobile-Friendly Test för att se själv.

Avslutningsvis

Att synas på sökmotorer är idag viktigare än någonsin och i många branscher är det avgörande för hur bra ett företag lyckas. Av den anledningen är det extremt viktigt att veta vad som är myter och vad som faktiskt kan hjälpa en hemsida att klättra bland sökresultaten.

Om du är intresserad av att lära dig mer om SEO och börja jobba för att din webbplats ska ranka högre vill vi rekommendera våra SEO kurser. Vi erbjuder i dagsläget två kurser inom sökordsoptimering. Med dem lär du dig allt du behöver för att din webbplats ska lyckas online.

Lär dig SEO – Steg 1

Lär dig grunderna i sökmotoroptimering och hur du applicerar dessa på din egen webbplats

Lär dig SEO – Steg 2

Med denna kurs lär du dig sökmotoroptimering och dess tekniker på ett mer djupgående plan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Wave icon

Få nyheter först

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först att veta vad som händer hos Kurseo.