Skrivet av Edvin Uddfalk

9 februari, 2020

Coronaviruset – ett fruktansvärt gynnsamt sammanträffande

Vid det här laget har nog ingen undgått att höra om Coronaviruset och dess framfart i Kina. Sedan december förra året har viruset spridits mellan människor och man har idag uppmärksammat fall i över 20 länder. Det är i Kina, närmre bestämt Wuhan provinsen, som viruset har kunnat spårats tillbaka till. Experter är oense om viruset ursprungligen spridits från ormar till människor eller från fladdermöss till människor.

Över 35.000 människor är, så vitt vi vet, smittade av Coronaviruset och hittills har över 800 människor behövt sätta livet till i virusets namn. Majoriteten av dödsfallen har skett i Wuhan provinsen och det är främst redan sjuka och mycket gamla som avlidit.

Vi har lånat denna karta från CNN som tydligt visar Coronavirusets spridning globalt. Denna karta kan vid en fösta anblick se skrämmande ut men om man tänker på att det utanför Kina endast uppmärksammats enstaka fall finns än så länge inget skäl till oro.

Coronaviruset karta
Coronavirusets globala spridning

Coronaviruset i Sverige

Hittills har enbart ett fall av Coronaviruset bekräftats i Sverige. En kvinna i 20-årsåldern som nyligen var hemkommen från just Wuhan hade några dagar efter hemkomsten blivit febrig och känt sig allmänt dålig. Hon insåg själv snabbt att det kunde röra sig om Coronaviruset och satte sig därför i frivillig hemkarantän. Mat och andra förnödenheter bad hon vänner och familj leverera till hennes dörr, för att sedan se till att personen som levererade hade lämnat platsen innan hon öppnade och tog in det.

Hon kontaktade sjukvården i ett tidigt skede och blev hämtad av ambulans mycket snabbt. På sjukhuset sattes hon i karantän där hon sedan dess har fått stanna kvar. Enligt Folkhälsomyndigheten är kvinnans läge fortsatt stabilt och de skriver själva på sin hemsida att:

“Region Jönköpings län har följt de riktlinjer som finns när det gäller misstänkt smitta och kvinnan är för närvarande isolerad på infektionskliniken. Kvinnan fick symtom i form av hosta och hon är inte allvarligt sjuk.”

Folkhälsomyndighetens hemsida

Coronavirusets namn

Vad beträffar Coronavirusets namn har nog ingen undgått att parallellen till ölmärket Corona är rätt uppenbar. Att namnet ens har samma namn beror på, från vad jag förstår, att platsen där viruset först uppmärksammades i heter Corona. Detta är dock inget jag kunnat bekräfta, så om du har den korrekta informationen om Coronavirusets namn får du gärna skriva det i kommentarsfältet nedan.

Jag brukar säga att utifrån ett PR perspektiv är all marknadsföring bra marknadsföring. Även dålig marknadsföring är, i slutändan, bra marknadsföring. Om vi exempelvis hör talas om en restaurang där många som äter blir matförgiftade kommer du troligtvis aldrig att vilja besöka restaurangen och ännu mindre äta där. Eller?

Enligt forskning fungerar de flesta av oss precis omvänt. Genom att höra om den här restaurangen så mycket skapar vi associationer och minnen till den, även fast vi aldrig besökt den på riktigt. Detta menar man i slutändan kan leda till att du i hjärnan skapar en illusion av en relation till restaurangen och att den relationen inte tar någon hänsyn till om du hört positiva eller negativa saker om den. Du är alltså mer benägen att besöka restaurangen där många blivit matförgiftade än någon annan restaurang – bara för att du hört talas om den innan.

Alltså – all marknadsföring är bra marknadsföring. Sen finns det givetvis gråzoner.

Åsikterna om huruvida Coronavirusets namn kommer att ha en positiv eller negativ inverkan på Corona’s försäljning i Asien går split itu. Vissa hävdar att Corona långsiktigt kommer att gynnas av namnet och således kommer sälja mer i Asien än de tidigare gjort. Andra hävdar motsatt effekt, alltså att varumärket Corona får en väldigt negativ klang och således kommer sälja sämre. Kanske globalt.

Jag är benägen att hålla med båda parter. Låt mig få förklara varför.

Dels vet vi att människan genom alla tider lärt sig vad som är farligt och således något vi bör hålla oss ifrån. Panikångest är till exempel något vi ärvt från våra förfäder och som hjälpt oss ur knipor när vi upplevt dem. Idag är panikångesten något vi istället får kämpa mot då den ofta uppenbarar sig i situationer vi inte behöver ta oss ur.

Jag tror att denna situation har blivit så omfattande att ordet Corona undermedvetet sprider skräck och ångest. Det har blivit något människan förknippar med fara och som vi behöver undvika. Därför tror jag att det rent psykologiskt kommer att vara ett alternativ vi håller oss ifrån och istället väljer andra sorters öl att dricka.

Samtidigt tror jag att Corona kommer drickas av människor som ser det som “en kul grej”. En hype, om man vill. Detta är något som jag framförallt tror att de yngre generationerna kommer att anamma och jag tror att Corona kan uppleva ett långsiktigt uppsving till följd av detta.

Coronas ställning i frågan

Var Corona står i frågan om huruvida Coronaviruset är något som kan gynna eller stjälpa Corona råder det ingen tvekan om. I uttalanden har Corona själva klargjort vad de tycker och samtidigt gjort sig roliga över den rådande situationen.

De har nämligen erbjudit 15 miljoner dollar till den organisation som kan hjälpa dem ändra namnet från Coronaviruset till BudLightviruset, MillerLitevuriset eller Heinekenviruset.

“The name doesn’t have to be BudLightvirus we would also accept the MillerLiteVirus, the HeinekenVirus or even the CoronaIsActuallyReallyGoodForYouVirus.”

Bill Newlands, CEO Constellation

Citatet ovan är från artikeln där detta uppmärksammades hos Burrard Street Journal, där de även skriver att “.. If the offer isn’t accepted, Corona have not ruled out the potential of suing the virus for defamation and have already submitted a cease and desist letter to the Coronavirus, demanding it stop killing people.“.

Avslutningsvis

Jag vet inte hur jag ska ställa mig till Corona’s agerande till följd av virusets namn. Jag kan tycka att det är magstarkt att som företag göra sig roliga över något där människor faktiskt sätter livet till.

Hur ställer du dig i frågan om detta är något som i det långa loppet kommer att gynna eller stjälpa Corona’s anseende och varumärke? Kommentera gärna din åsikt nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Wave icon

Få nyheter först

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först att veta vad som händer hos Kurseo.