Skrivet av Edvin Uddfalk

15 juli, 2020

Ignorerar vi annonserna i Googles sökresultat?

Det är sedan många, många år möjligt att annonsera på Google. Genom Google Ads (tidigare Google AdWords) skapar man annonser som ser ut som riktiga sökresultat. Vid en sökning placeras dessa annonser i toppen av sökresultatet och är då alltid relevanta till sökningen.

Låt oss börja från början

I grund och botten är Googles sökresultat en ständigt pågående herren på täppan mellan olika företag som vill åt förstaplatsen. Konkurrensen är ständig och oavsett hur många gånger ett företag knuffar ner andra kommer de komma och försöka igen.

Men förstaplatsen kommer inte gratis. Inte ens de 10 högsta platserna kommer gratis. För att nå dessa platser på sökord som är populära krävs tiotals, ibland hundratals arbetstimmar inom sökmotoroptimering. Dessutom måste innehållet vara relevant till sökordet eller frasen, och man måste ha ett gäng relevanta inlänkningar till sin hemsida.

Google annonser
Att annonsera på Google kommer med ett annat pris än att annonsera fysiskt.

Följer man inte dessa krav på relevans kommer man inte heller lyftas högt i sökresultaten.

Det finns dock en tjusning med detta. Kraven som ställs på de företag som vill synas högt i sökresultaten är skyhöga. Det finns helt enkelt inga genvägar till att ranka högt på populära sökord. Det är tid, relevans och kunskapen hos den som sökmotoroptimerar som ytterst kommer bevisa om en hemsida klarar att klättra högt eller inte.

Genvägen = annonsering

Precis som för andra företag måste också Google erbjuda tjänster mot betalning. Hur skulle annars ett av världens största bolag gå runt och vara ekonomiskt bärande?

En av Googles absolut äldsta produkt är annonseringsplatser i sökresultaten. Detta eftersom Google en gång i tiden började sin resa mot världsdominans med Google Search, alltså deras sökfunktion. Dessa annonsplatser kom att bli en slags genväg för nyintroducerade hemsidor som inte hade haft tid på sig att klättra i Googles organiska indexering.

Google började erbjuda annonsplatser till företag när de såg en markant ökning i användandet av Google Search. Människor vände sig alltmer frekvent till Google för att söka svar på deras fråga och Google såg sin chans att tjäna stora pengar.

Så, samtidigt som Google tjänar miljoner på annonsplatser i sökresultaten ser företag istället sin vinst genom att placeras högst upp i sökresultaten. Att annonsera hos Google kostar inget så länge ingen klickar på en annons, det innebär att även om annonser inte får några klick så syns de likväl utan att kosta ett öre.

Detta är den enda kända “genvägen” för att synas högst eller högre i sökresultaten hos Google.

Har vi synat bluffen?

Att annonsera med Google kommer med ett pris. Enligt lag behöver nämligen de betalda sökresultaten (annonserna) deklareras. Till följd syns det väldigt tydligt vilka sökresultat som är annonser och vilka som är välförtjänta organiska sökträffar.

Tidigare var det särskilda utseendet för annonserna en lätt gul bakgrund. Denna ändrade dock Google för några år sedan och nu är det istället endast en blå text till vänster om annonsen som säger just “Annons”. Något diskretare, men tillräckligt synligt för att det enligt lag ska vara regelrätt.

På något sätt går det inte att undgå det faktum att en annons är en annons. Särskilt tydligt blir det i Google annars så oförlåtliga sökresultat. Krasst är annonser ju köpt yta som stjäl möjligheten till försäljning för de som lagt tid, energi och pengar på organisk sökmotoroptimering.

Jag personligen klickar ytterst sällan på annonser i sökresultaten. Kanske är det en arbetsskada för att jag arbetar med just webb och SEO? Kanske är det skuld för att jag vet att det någonstans bakom mitt annonsklick finns en budget som jag belastar med mellan 5-10 kronor om jag skulle klicka på annonsen?

Däremot tycker jag mig se, höra och läsa många andra som lyfter frågan om det inte är så att fler och fler vet om att de första resultaten ofta är annonser och därför väljer att scrolla något efter de organiska resultaten istället. Är det kanske så att vi efter 25 år av Google har insett att annonsresultaten inte är lika relevanta till sökningen som de organiska sökresultaten faktiskt är, och att vi synat bluffen i sökresultaten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Wave icon

Få nyheter först

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först att veta vad som händer hos Kurseo.