PageSpeed Insights är Googles verktyg för att mäta hur lång tid det tar från att man går till en webbplats till att den laddat färdigt och man ser webbplatsen i webbläsarfönstret. PageSpeed Insights är bara en av många olika mätare och tjänster för webbplatshastighet, men precis som med så mycket annat tenderar Google att bli störst på det de gör. PageSpeed Insights är inget undantag och är onekligen den mest frekvent använda tjänsten för att mäta webbplatshastigheter.
Men är verkligen dess storhet mätt ur ett användarperspektiv befogad?
Under mina år som webbutvecklare och SEO specialist har jag haft många diskussioner, med många personer, om många tjänster för webbplatshastighetsmätning. Och jag måste säga att när jag nu tänker tillbaka så har det nog alltid funnits lite skepsis mot just PageSpeed Insights. Men varför?
Låt oss börja med det uppenbara. Att ha en snabb webbplats och få ett bra resultat i PageSpeed Insights är inte samma sak. Tänk på det, när du testar i PageSpeed Insights testar du inte din webbplats, du testar respons- och laddningstiden för en specifik sida på din webbplats.
Dessutom gör du bara ett test, ett enda, that’s it. Mot en enda sida på din webbplats. Det är inte särkilt rättvist av Google att hävda att det enda testet kan bestämma standarden för hur din webbplats presterar när det kommer till hastighet. För allt vi vet kan servern som din webbplats ligger på ha varit överbelastad samtidigt som testet gjordes vilket gjorde att Google gav din webbplats 30 av 100 istället för de egentligen förtjänta 75 av 100.
PageSpeed Insights mäter inte hastighet
Oavsett hur konstigt det låter så är det sant. Istället bedömer de din webbplats förmodade hastighet beräknat på en rad faktorer de ser när de scannar din webbplats tillsammans med ett test för respons- och laddningstid. De förbättringsåtgärder du får föreslagna har således inget att göra med testet Google gör utan det är vad deras verktyg ser när det scannar din webbplats.
En annan anledning till att behålla lite skepsis mot PageSpeed Insights är att deras tester alltid utgår från samma förutsättningar. Fastän webbplatser och servrar kan vara uppsatta på hundratals, kanske tusentals, olika sätt görs Googles tester på samma sätt mot alla webbplatser. Även det är lite orättvist då det bara kan ge ett testresultat med sanning från ena sidan av myntet.

Även om PageSpeed Insights inte är det mest tillitsfulla verktyget för att avgöra hur snabb eller långsam en webbplats är ger det förstås ändå en hel del värdefull information för att kunna förbättra sin webbplats hastighet. Om man kan sånt, det vill säga.
Dessutom kan man tänka det så här: även om en webbplats med 100 av 100 möjliga i PageSpeed Insights inte är så snabb en webbplats bara kan bli så har Google tydligt visat att de gillar webbplatsen. Och är det något man vill så är det att Google gillar ens webbplats.
Hur ska man mäta en webbplats hastighet då?
För att verkligen få en rättvis bild och avgöra hur snabb en webbplats rekommenderar jag att man använder flera olika verktyg. GTMetrix, Pingdom Tools och PageSpeed Insights tillsammans kan ge en ganska tydlig bild av ett medelvärde för din webbplats hastighet.
Det enda sanna resultatet för om din webbplats är snabb eller inte får du dock bara genom att göra riktiga tester mot riktiga människor. Att mäta en användarupplevelse är mycket mer effektivt än att stirra sig blind på siffror. Visst har hastigheten stor inverkan i användarupplevelsen, men andra faktorer mellan sidladdningar kan ha en så pass positiv inverkan i användarupplevelsen att eventuellt långsamma laddningstider ändå inte uppfattas som något negativt.
Hastigheten är viktigast för mobilsurfandet
Med fler människor som använder 4G- och 5G-nät genom sina mobiler när de surfar på internet ställs högre krav hos webbplatsägare än tidigare. Att leverera material inom ett visst antal sekunder över långsammare uppkopplingar är något som för bara några år sedan ansågs vara omöjligt.
Idag levereras webbplatser fullmatade med innehåll, funktioner och bilder över bara några sekunder. Vi har till och med anpassat oss så pass att vi kan leverera kompletta webbplatsupplevelser inom loppet av några sekunder över 3G-nät.

Att ständigt bemöta de högre hastighetskraven från besökare har förstås krävt att webbplatser behövt skära i upplevelserna. Snabbare laddningstider och hastigheter uppnås inte utan att något annat offras. Funktioner, animationer och bildkvalitéer är saker som ständigt behöver ses över för att kunna erbjuda blixtsnabba laddningstider även över långsamma uppkopplingar.
Det är av just den anledningen vi oftare ser mer simpelt designade webbplatser och landningssidor för mobiltelefoner än när vi surfar genom exempelvis en dator eller laptop.
Eftersom mobiltrafiken ständigt ökar och idag står för närmre 80% av den totala trafiken på internet är det förstås viktigast att ha en snabb mobilanpassad webbplats. Det utesluter dock inte att webbplatsen även bör vara snabb för datorer och laptops också.
Hur presterar din webbplats?
Gör Googles hastighetstest och se vad du får för poäng. Vem vet, kanske kan du till och med få konkreta tips på hur din webbplats kan prestera bättre.
Kommentera gärna dina poäng tillsammans med en länk till din hemsida här nedanför, det vore kul att veta vad du får!